iparout Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Χαίρετε.Έχω στην κατοχή μου 2 εξωτερικούς δίσκους WD Elements 1.5 TB οι οποίοι χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα για αποθήκευση mkv. Έχουν πλέον γεμίσει και οι 2 και παρήγγειλα ήδη έναν Elements 3 TB. Οι δίσκοι συνδέονται μέσω USB στο media player WD TV Live όταν θέλω να δω τις ταινίες στην TV.Σκέφτομαι, όμως, πως αν πάει έτσι το πράγμα σε μερικά χρόνια θα έχω γεμίσει με αρκετούς δίσκους χωρητικότητας αρκετών TB που θα πρέπει να τους συνδέω και αποσυνδέω ανάλογα με το ποιος θα περιέχει το αρχείο-ταινία που θα θέλω να δω.Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν υπάρχει μια πιο βολική λύση για αρχειοθέτηση των διάφορων ταινιών. Η ιδανική λύση θα ήταν ένα "κουτί" (NAS, docking station ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο), που θα μπορεί να δέχεται πάνω του 4-5-6 ή αρκετούς, τέλοσπάντων, δίσκους, θα έχει ασύρματη σύνδεsη για να αποφεύγω το σύνδεσε-ξεσύνδεσε και υψηλή ταχύτητα διαμεταγωγής για να γίνεται απρόσκοπτα το streaming στον media player και η μεταφορά αρχείων από-και προς το PC μου μέσω του router που έτσι κι αλλιώς χρηιμοποιώ για το internet.Επειδή στον συγκεκριμένο τομέα, όμως, είμαι εντελώς noob, θα ήθελα η γνώμη σας σχετικά με την πιο βολική λύση.Thanks a lot !
alexkhr Ιανουάριος 13, 2012 #2 Ιανουάριος 13, 2012 Φτιάξε ένα pc σαν storage server με μια καλή κάρτα raid που να μπορείς να προσθέτεις δίσκους χωρίς να σπάς το raid!!!
SirDiman Ιανουάριος 13, 2012 #3 Ιανουάριος 13, 2012 Ενα μικρο πισι με έναν ελεχτη raid (πχ dell perc5i ) θα κανει τη δουλειά που θέλεις.Απο λειτουργικό μπορεις να παιξεις με freenas ή καποια αλλη διανομή freeBSD-linux (στην χειροτερη windows) που θα σε βολεψει
iparout Ιανουάριος 13, 2012 Author #4 Ιανουάριος 13, 2012 Thanks guys.Ομόφωνη απάντηση οπότε πρέπει να αρχίσω να διαβάζω και να ενημερώνομαι για την συγκεκριμένη λύση μιας και, όπως προείπα, είμαι εντελώς noob !!Ποια είναι η μέγιστη χωρητικότητα της λύσης που μου προτείνετε και ποια η διαφορά ανάμεσα σε αυτή και έναν 6TB LAN WD My Book World Edition II με σύνδεση Ethernet ? (Μου γυάλισε γιατί φαίνεται αρκετά απλή λύση σε σχέση με το στήσιμο ενός home server pc. Κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, βέβαια, αλλά μοιάζει να δίνει λύση στο πρόβλημά μου μιας και θα αργίσει να γεμίσει...)
akarag1 Ιανουάριος 13, 2012 #5 Ιανουάριος 13, 2012 Ενδιαφερον.:clap: Και εγω ακριβως το ιδιο προβλημα εχω. Για στειλτε κανα λινκακι ρε παιδια να μορφωθουμε :toomuchne
iparout Ιανουάριος 13, 2012 Author #6 Ιανουάριος 13, 2012 Μαζευόμαστε σιγά-σιγά... lol Διαβάζοντας κάποια πράγματα βρήκα και τη λύση ενός NAS αρκετά καλή και εύκολη στην πραγματοποίηση (υποψιάζομαι ότι και ο WD 6TB που προανέφερα θεωρείται NAS)... http://www.thelab.gr/media-players-gadgets-panels-etc-reviews/synology-ds-211j-nas-review-enas-mikros-98752.html?garpg=7 Δεν ξέρω τι να επιλέξω τελικά...
schumifer Ιανουάριος 13, 2012 #7 Ιανουάριος 13, 2012 Εκτός και αν σου περισσεύουν, θα διαλέξεις ένα παλιό πισάκι που θα του βάλεις τη φθηνότερη κάρτα γραφικών που να παίζει 1080p (30 ευρώ) και να έχει τις περισσότερες δυνατές sata. Αν δε σου φτάνουν, εγώ που έχω ακόμη παλιότερο πισάκι τσίμπησα και μία pci κάρτα με 4 sata και τη φόρτωσα με δίσκους (3 των 2 τέρα και 1 του 1---> 7 τέρα να τ'αφήσω?)Άκου εκεί 500 ευρώ για 6 τέρα!!!Αν πας σε λίνουξ λύση σου αρκεί ένα μηχάνημα 10ετίας με κάρτα γραφικών την PCI έκδοση της 8400!!!!!! Και όσους δίσκους αντέχεις να αγοράσεις...Αλλιώς, άσε τους ακριβούς εξωτερικούς και πήγαινε σε αργούς εσωτερικούς των 2 τέρα (που είναι πολύ πιο value for money από όλους). Θα μεταφέρεις σε φλασάκι αυτό που θες να δεις και τέλος!
iparout Ιανουάριος 14, 2012 Author #8 Ιανουάριος 14, 2012 ΔΙάβασα αρκετά επί του θέματος, είδα και τις custom-made λύσεις όπως και τις λύσεις τύπου HP Microserver και επιβεβαιώθηκε αυτό που πίτευα από την αρχή... Δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμία περίπτωση να μπορέσω να στήσω εγώ server, έστω και στην πιο απλή του μορφή... Οπότε η λύση είναι NAS...Κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη..
Borg74 Ιανουάριος 15, 2012 #9 Ιανουάριος 15, 2012 Καλησπέρα,Δες και την QNAP, χρησιμοποιώ εδώ και 2 μήνες το παρακάτω, QNAP Systems, Inc. ( TS-459 Pro II Turbo NAS ) - Quality Network Appliance Provider και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.
madg Ιανουάριος 15, 2012 #10 Ιανουάριος 15, 2012 Η δική μου άποψη ειναι να στησεις ενα μικρο μηχάνημα βάσει αυτού εδώ : Gigabyte 350N-USB3 (mini-ITX, με AMD E-350 DDR3, VGA) - Μητρικές - plaisio.gr
ison Ιανουάριος 15, 2012 #11 Ιανουάριος 15, 2012 Πρεπει να μας πεις αν θες να της εχεις αμεσα "εκμεταλλευσιμες" ή αν θες απλα τροπο για αποθηκευση...Αν ειναι το δευτερο τοτε ισως να συμφερει περισσοτερο να παρεις ενα BR rec και να της καις εκει...φτιαχνεις ενα μικρο Htpc με br rec και καθαρισες.
grathk Ιανουάριος 15, 2012 #12 Ιανουάριος 15, 2012 Αν στήσεις pc μην βάλεις κάτι παλιό γιατι δεν θα βλέπει μεγάλους δίσκους.NAS ftw!
iparout Ιανουάριος 16, 2012 Author #13 Ιανουάριος 16, 2012 Τα αρχεία θέλω να είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα και διαθέσιμα μέσω wireless. Αν πάω για NAS, θα προτιμήσω κάτι κοντά στα 350 ευρώ και όχι παραπάνω (QNAP TS-412, Synology DS411J), οπότε το QNAP 459-Pro (700+ ευρώ) δεν είναι εντός budget. Σκεφτόμουν να ξεκινήσω με κάτι φτηνό, όπως το D-LINK DNS-320, το οποίο δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο από πλευράς ταχύτητας, αλλά είναι φτηνό (100 ευρώ) και άρα κατάλληλη επιλογή για μια πρώτη μου επαφή με αντίστοιχα μηχανήματα. Αν με βολέψει, τότε παίρνω κάτι καλύτερο σε βάθος χρόνου... Μόνος προβληματισμός είναι αν, λόγω της χαμηλής ταχύτητας, θα μπορεί να στριμάρει ταινίες χωρίς πρόβλημα... Όσων αφορά στο χτίσιμο PC, αν και αρχικά το είχα πάρει από φόβο, θυμάμαι ότι πριν από 4-5 χρόνια είχα καταφέρει να έχω ασύρματη πρόσβαση στο desktop από το laptop, μέσω ενεργοποίησης του Remote Desktop των Windows. Ήταν κάτι πολύ απλό και αν και το στήσιμο server είναι εξίσου εύκολο για τη δουλειά που το θέλω, ίσως το επιχειρήσω.. Πιθανόν να πάρω τον HP Microserver για να μην παιδεύομαι με στήσιμο PC από ανεξάρτητα κομμάτια... Ειλικρινά δεν ξέρω ακόμη τι να κάνω...
ison Ιανουάριος 17, 2012 #14 Ιανουάριος 17, 2012 Ειχα το dns 323 αλλα δεν ειχα ασχοληθει πολυ για streaming σαν backup το ειχα...Το μονο "κακο" ειναι οτι χρησιμοποιει .ext2 για να αποθηκευση οτι αρχειο του βαζεις με αποτελεσμα στην αμυδρα περιπτωση που χαλασει να χρειαστεις καποιο προγραμμα για να δεις τα αρχεια σου.Κατα τα αλλα καλο ηταν (αν και δεν καταφερα ποτε να το κανω να το βλεπει το laptop ασυρματα...αλλα αυτο ισως να ηταν δικια μου μαμακια)
swatoner Ιανουάριος 17, 2012 #15 Ιανουάριος 17, 2012 [MENTION=3556]iparout[/MENTION]Ξέχνα το NAS.Πολλά τα λεφτά για αυτό που θες να κάνεις.Γιατί κοιτάς για τιμές χωρίς δίσκους. Και θες NAS να stramareis 1080p ταινίες over wifi?Με τι δικτυακή υποδομή θα καταφέρεις τέτοιες ταχύτητες;Εκτός αν έχεις και θες να διαθέσεις λεφτά. Με 350ευρώ NAS δε νομίζω να σε αφήσει να κάνεις streaming 4GB+ αρχείο.Τα περισσότερα έχουν limitation απο το chipset και δε πιάνουν max speed πάνω απο 100mbps.Σκέψου τι χρήματα θες να διαθέσεις.Σε NAS θα κοιτάξεις Synology & Thecus για τη δουλειά που θες να κάνεις.Θα πρότινα pc ακι με Windows για να βάλεις όσους δίσκους θες και αργότερα βάζει pci express controller και πετάς και άλλους δίσκους μέσα. Στα περισσότερα οικονομικά NAS μπορείς μέχρι 4 δίσκους. Στο pc φτάνεις πολλούς παραπάνω.Στο NAS έχει το συν o raid controller που είναι για όλα τα sata slots ενώ η μητρικές έχουν 2 ή 4 raid συμβατές θέσεις.
swatoner Ιανουάριος 17, 2012 #16 Ιανουάριος 17, 2012 Πρώτα απ`όλα ο player σου μπορεί να διαβάσει κατευθείαν αρχεία απο smb protocol? Αν δε κάνω λάθος ο wd live τρέχει ένα είδος unix. Για να παίξεις αρχεία απο το pc σου μόνο μέσω του media player. Μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.