Jump to content

2 HDDs with linux and windows

Periklis_pap

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εχω στο λαπτοπ δυο σκληρους, εναν κλασικο και εναν ssd. Στον ssd εχω βαλει fedora και στον αλλο win. Το προβλημα ειναι οτι τα linux δεν bootaroun και ας το βγαζει επιλογη για boot.(αμα βγαλω τον σκληρο με τα windows τα linux κανουν boot κανονικα).

Kαμια ιδεα? Στο desktop δεν ειχα ποτε τετοιο προβλημα.

TΑΑΑΑΑΑ λινουξ τα εχεις βαλει με το wubi ?

Αν οχι τοτε παιζουν πολλες πιθανοτητες να μπερδευεται grub κτλπ και να γινεται ψιλοαχταρμας.

Ο grub ειναι σε εναν και μονο σκληρο οποτε αν δεν βαλεις και τα 2 λειτουργικο στον ιδιο θα αντιμετωπιζεις μονιμα προβλημα με το boot.

TΑΑΑΑΑΑ λινουξ τα εχεις βαλει με το wubi ?

Αν οχι τοτε παιζουν πολλες πιθανοτητες να μπερδευεται grub κτλπ και να γινεται ψιλοαχταρμας.

Ο grub ειναι σε εναν και μονο σκληρο οποτε αν δεν βαλεις και τα 2 λειτουργικο στον ιδιο θα αντιμετωπιζεις μονιμα προβλημα με το boot.

Ναι ειναι μονο σε εναν δισκο ο grub (αρα οχι δεν τα εχω βαλει με το wubi).

Το wubi με εσωσε εμενανε μεχρι να ανακαλυψω τη λυση του vm.

ναι αλλα αν θυμαμαι καλα το wubi δεν εχει τον περιοσμο οτι σε βαζει να διαλεξεις μεχρι ενα συγκεκριμενο χωρο για τα linux? (δεν μπορεις να διαλεξεις ολο τον δισκο)

edit υπαρχει wubi για εκδοσεις εκτος των Ubuntu?

Διαλεγεις ποια διανομη εντος εγκαταστασης και ισως και σκληρο.

Χωρο κυριως διαλεγεις για τον ιδιο σκληρο.

Για καποιο λογο θυμαμαι να διαλεγεις και αλλο σκληρο.

Τσεκαρε το αυτο ομως γιατι δεν το χω στο νου μου.

Διαλεγεις ποια διανομη εντος εγκαταστασης και ισως και σκληρο.

Χωρο κυριως διαλεγεις για τον ιδιο σκληρο.

Για καποιο λογο θυμαμαι να διαλεγεις και αλλο σκληρο.

Τσεκαρε το αυτο ομως γιατι δεν το χω στο νου μου.

αν θυμαμαι καλα διαλεγεις εναν αλλο σκληρο αλλα και παλι σε βαζει να διαλεξεις χωρο (και δεν εχει επιλογη use all space)

Την διανομη δεν καταλαβα πως την διαλεγεις. Aφου το wubi κατεβαινει με τα ubuntu.

Με τα 11 κατεβασα το γουμπι και ηταν ινσταλλερ που το ετρεχες και ολα ηταν επιλογες.

Δηλαδη απο τα 7 εκανα την ολη εγκατασταση. Να αλλαξε τοσο;

Οσο για το χωρο διαλεξε τον μαξ μηπως εχει τιποτα θεματα ο file manager... τοσο πολυ δε το χω κοιταξει μιας και σε εναν 160αρη εβρισκε 150+ - και σε 250αρη εβρισκε 240+ -.

Οταν λες οτι το linux υπαρχει σαν εντολη στο boot εννοεις στον Grub υποθετω.

Εγω αυτο που βλεπω οτι εχει συμβει ειναι οτι εχει μπει με λαθος ονομα η καταχωρηση του δισκου του λινουξ.Μαλλον γιαυτο οταν βγαζεις τον αλλο δισκο bootarei.

Μαλλον κατι εκανες λαθος κατα την εγκατασταση,(μηπως δεν ειχες και τους δυο δισκους επανω?).

Στειλε ενα fdisk -l οταν εχεις μπουταρει σε linux καθως και το αρχειακι lst του grub να δουμε τι γινεται.

^Συμφωνώ, για το lst του grub. Κάποιο πρόβλημα στο id του δισκου υπάρχει, το grub μπορει να σου ποσταρει οποιο λειτουργικο σε οποιο δισκο και αν ειναι, αλλα συχνα όταν δεν μπουν τα linux τελευταια με παρουσια του αλλου δίσκου δεν σεταρεται σωστα το grub.

Το να διορθωσεις το αρχειο ειναι μια λυση ,αλλα ίσως θα ηταν γρηγοροτερο, (εαν και εφόσον ειναι φρεσκια εγκατασταση του fedora) να το ξαναπερασεις με λιγο περισσοτερο προσοχη στα grub options, έχωντας και τον δίσκο των 7 .Εαν θυμαμαι καλά υπάρχει utility στα repositories που σου δινει ενα πιο καλο γραφικο περιβάλλον αυτόματης ρύθμισης του grub. Αν το βρω θα το ποσταρω

^Συμφωνώ, για το lst του grub. Κάποιο πρόβλημα στο id του δισκου υπάρχει, το grub μπορει να σου ποσταρει οποιο λειτουργικο σε οποιο δισκο και αν ειναι, αλλα συχνα όταν δεν μπουν τα linux τελευταια με παρουσια του αλλου δίσκου δεν σεταρεται σωστα το grub.

Το να διορθωσεις το αρχειο ειναι μια λυση ,αλλα ίσως θα ηταν γρηγοροτερο, (εαν και εφόσον ειναι φρεσκια εγκατασταση του fedora) να το ξαναπερασεις με λιγο περισσοτερο προσοχη στα grub options, έχωντας και τον δίσκο των 7 .Εαν θυμαμαι καλά υπάρχει utility στα repositories που σου δινει ενα πιο καλο γραφικο περιβάλλον αυτόματης ρύθμισης του grub. Αν το βρω θα το ποσταρω

Την εγκατασταση την ειχα κανει με τον δισκο των win συνδεδεμενο.

Εφοσον χωρις τον δισκο των windows ξεκιναει , τοτε λογικα ο δισκος των windows χαλαει την σειρα που βλεπει το βιος τους δισκους. Αν ο ssd ειναι συνδεδεμενος στο sata2 και ο windows ειναι στο sata1 οταν αν απλα αλλαξεις τις θεσεις χωρις να πειραξεις το grub μπορει να δουλεψει . Αλλα και παλι χωρις να ανεβασεις εδω το αρχειο /boot/grub/grub.conf δεν μπορω να σου πω κατι αλλο.

Συνήθως μια λύση σε τετοια προβλήματα ειναι αντί του συνηθισμενου hdd(0,1) , hdd(1,1) κτλ να βρεισκεις απο το τερμιναλ το uuid του καθε δισκου και να το γραφεις μεσα στο grub.conf αντι για τα περιγραφες hdd(0) , hdd(1) .ετσι δεν εμφανίζεται ποτέ πρόβλημα αν αλλαξουν θεσεις οι δισκοι.

Εχω στο λαπτοπ δυο σκληρους, εναν κλασικο και εναν ssd. Στον ssd εχω βαλει fedora και στον αλλο win. Το προβλημα ειναι οτι τα linux δεν bootaroun και ας το βγαζει επιλογη για boot.(αμα βγαλω τον σκληρο με τα windows τα linux κανουν boot κανονικα).

Kαμια ιδεα? Στο desktop δεν ειχα ποτε τετοιο προβλημα.

Aπό την εμπειρία που έχω στον σταθερό μου όπου έχω 3 σκληρούς δίσκους. Όταν θέλω να βάλω win7 και fedora, αποσυνδέω πρώτα από όλα τους άλλους 2 σκληρούς. Και τα δύο λειτουργικά τα εγκαθιστώ σε ένα μόνον σκληρό. Πρώτα περνάω τα win7 και μετά τη fedora. Αν το κάνω ανάποδα δε θα βλέπω τη fedora και επειδή δε γνωρίζω πολλά από διόρθωση του grub κάνω όπως σου έγραψα παραπάνω τη διαδικασία

Το wubi είναι μόνο για την Ubuntu :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.