Freedom Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2012 Καλησπέρα, παραθέτω μερικές προχειρες μετρήσεις ετσι απλά για να παρατηρήσουμε τι επιδραση έχει καθε ενα απο αυτά τα προγράμματα σε έναν 2600K στα 4.7Ghz με offset -0.035V στο Vcore (ΟΧΙ fixed Vcore). Κάθε ενα πρόγραμμα έτρεξε για 10 λεπτά, πρώτα το Lynx AVX, μετά το Prime95 Small FFT και τελευταίο το Blend Test. Μεταξύ τους αφηνα idle τον υπολογιστή ουτως ώστε οι θερμοκρασίες της cpu να πεσουν στους 25-27C. To AIDA64 ανέλαβε να καταγράφει CPU utilization, Vcore, IA Cores Wattage κοκ ενώ παράλληλα με μια τύπου Kill-o-watt συσκευή παρατηρούσα κατέγραφα τις μαξιμουμ τιμές που εβλεπα. (σορυ για τις εικονες, επρεπε αναγκαστικά να τις πετσοκόψω, παραήταν μεγαλες και το αυτοματο resize τις εκανε τελειως δυσδιακριτες) Idle: Lynx AVX: Prime95 Small FFT: Prime95 Blend Test:
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #3 Ιανουάριος 2, 2012 Μεγιστο Vcore: Μέγιστο VID (στο Prime95 Small FFT αλλαζε απο 1.3711V σε 1.3761V, το Lynx στην αρχή και στο τέλος καθε run ειναι στα 1.3711, στο Blend παραμένει σταθερο):
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #4 Ιανουάριος 2, 2012 Μεγιστα ΙΑ Cores Wattage που κατεγραψε το AIDA: Μέγιστες τιμες που παρατήρησα στο kill-o-watt (το συστημα idle ειναι στα 97-100W, vcore λιγοτερο απο 1V, στα 1600Mhz): Το Prime95 Blend Test δεν "επαιζε" συνεχεια στην περιοχή των 231W, συνήθως ήταν στα 222-225W
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #5 Ιανουάριος 2, 2012 Πριν πάμε στις μέσες τιμές θα ριξουμε μια ματιά στο CPU Utilization σε αυτά τα 10 λεπτά. Το Lynx AVX μερικα δευτερολεπτα πριν και μερικά δευτερόλεπτα μετα απο κάθε run εχει ένα "κενό". Το CPU utilization δεν ειναι 100%, οι θερμοκρασίες πεφτουν για λιγο κατακορυφα και φτου και παλι απο την αρχή. Το wattage απο τα 125-130W πέφτει στα 85-87W. Το Prime95 Small FFT και Blend ειναι 100% καθόλη την διαρκεια... Αυτό λάβετε το υπόψιν πριν δείτε τα διαγράμματα των μέσων τιμών, εχει σημασία για να το οπτικοποιήσω λιγο καλύτερα παραθέτω διαγράμματα CPU utilization και θερμοκρασιών για ολη την διαρκεια των τεστ ανα προγραμμα: Lynx AVX: Prime95 Small FFT: Prime95 Blend Test:
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #6 Ιανουάριος 2, 2012 Οπότε ας περασουμε και στις μεσες τιμες... Μεσες θερμοκρασιες ανα core:
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #7 Ιανουάριος 2, 2012 Μεσες τμές Vcore: Μεσες τιμές IA Cores Wattage απο το AIDA:
ison Ιανουάριος 2, 2012 #8 Ιανουάριος 2, 2012 Ωραιος o Νικολας... Παντως απο οσο ειδα χτες...το lynx avx πρεπει να γονατιζει το cpu ...ενω μου περναγε 1h+ στο απλο linx με 1.35vcore@4.8 ....και ετοιμαζουν για blend ...εβαλα μετα την προτροπη σου το avx...αποτελεσμα ...στα πρωτα 20sec bsod. Με 1.375 αν και περασα περιπου 45 min Avx...εκανα ενα reboot και στο 2 run bsod....μαλλον θελει παραπανω vcore η να παιξω λιγο bios. Τσπ πολυ καλο thread.... Ερωτηση 1 Το μπλε παραθυρο με τα temps του aida ειναι? Αν οχι ποιο? Ερωτηση 2 Διαφορα του fixed με το offset vcore αν εχω καταλαβει καλα ειναι οτι στο δευτερο σου ριχνει το vcore οταν ειναι idle ο cpu η κανω λαθος? Με αλλα λογια τι κερδιζω να παιξω με Offset? Μολις καταφερω να σταθεροποιησω στα 4.8 θα κανω και εγω post με temps απο h80 ...δεν σε εχω ξεχασει
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #9 Ιανουάριος 2, 2012 Παντως απο οσο ειδα χτες...το lynx avx πρεπει να γονατιζει το cpu ...ενω μου περναγε 1h+ στο απλο linx με 1.35vcore@4.8 ....και ετοιμαζουν για blend ...εβαλα μετα την προτροπη σου το avx...αποτελεσμα ...στα πρωτα 20sec bsod. Με 1.375 αν και περασα περιπου 45 min Avx...εκανα ενα reboot και στο 2 run bsod....μαλλον θελει παραπανω vcore η να παιξω λιγο bios. Καλως ήρθες στον κόσμο μου... Το μπλε παραθυρο με τα temps του aida ειναι? Αν οχι ποιο? Σωστά Μίλτο, του AIDA ειναι (Preferences-->Sensor Panel), φτιαχνεις το πανελάκι του οπως θέλεις...αυτή ειναι η δική μου εκδοχη... Διαφορα του fixed με το offset vcore αν εχω καταλαβει καλα ειναι οτι στο δευτερο σου ριχνει το vcore οταν ειναι idle ο cpu η κανω λαθος? True... Με αλλα λογια τι κερδιζω να παιξω με Offset? Αυτο που "κερδίζεις" ειναι ακριβώς οτι δεν κανεις force ενα συγκεκριμένο vcore (υψηλό υποθέτω) συνεχεια ακομα και οταν ειναι Idle... Οταν "πρωτογνωριστηκα" με τον επεξεργαστή, τον "χαρτογράφησα" (απο μια συχνότητα και πανω που με ενδιέφερε) με fixed vcore...για μενα το fixed ειναι ο πιο ευκολος και απροβλημάτιστος τροπος... Οταν τελείωσα με την "χαρτογραφηση" και λιγο πολύ ηξερα σε ποιες συχνοτητες θα επαιζα και δεδομένου οτι αυτές οι συχνότητες θα είναι για "κάθε μερα" (οκ, οταν χρειαστεί) θεωρησα λακαμία ακόμα και idle π.χ να έχω 1.35V...οπότε ξεκίνησε το κυνήγι για το offset, ποσο ειναι το VID ανα συχνοτητα και φορτίο, ποιο ειναι περίπου το Vdrop κλπ κλπ...trial and error και ξανα ματά τεστ σταθερότητας... Μολις καταφερω να σταθεροποιησω στα 4.8 θα κανω και εγω post με temps απο h80 ...δεν σε εχω ξεχασει
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #10 Ιανουάριος 2, 2012 Ενα διαγραμματάκι που απεικονίζει τα Vcore και των τριών προγραμματων σε αυτα τα 10 λεπτά που ετρεξαν: Και άλλο ένα που απεικονίζει το IA Cores W: Πάπαλα...enjoy...
ison Ιανουάριος 2, 2012 #11 Ιανουάριος 2, 2012 Εχω διαβασει αρκετα αυτε τις μερες για sandybridge...εχω ακουσει οτι "safe" ειναι 1.35 εως βαρια 1.4...μαλλον εκει θα παιξω και οσο παει...λογικα τα 4.8 θα τα εχει καπου εκει μεσα...αν και για το γαμωτο θα ηθελα το 5αρι.Συνεπως πρωτα βρισκω το vcore που ειμαι rock solid (20Pass avx και κανα 4ωρο blend λεω να παω)...και μετα παιζω με offset...σωστα?
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #12 Ιανουάριος 2, 2012 Εχω διαβασει αρκετα αυτε τις μερες για sandybridge...εχω ακουσει οτι "safe" ειναι 1.35 εως βαρια 1.4...μαλλον εκει θα παιξω και οσο παει...λογικα τα 4.8 θα τα εχει καπου εκει μεσα...αν και για το γαμωτο θα ηθελα το 5αρι. To τι ειναι και τι δεν ειναι "safe" μαν μπορει να σου το πει σε βαθος χρόνου μονο κάποιος που εχει ενα καλό στατιστικό δειγμα (λολ, intel????)...απο εκει και περα για μενα ειναι απλη λογική. Το 5 ειναι απλα ενα νουμερο μαν. Κάνε στα 4.7-5 benchmarks να δεις το scaling* να δεις επιτελους τι θα κερδισεις...ε δεν θα κερδίσεις τοσα πολλα που να αξιζουν να δουλευεις τον επεξεργαστή σου απο τα 1.35 στα >1.4φευγας, πως να το κανουμε...αν πας για τα νουμερα το σεβομαι, αλλα εκει τι να τα κανεις και τα τεστ σταθεροτητας...αμα βγαινει το Χ,Υ,Ζ μετροπρόγραμμα ολα καλα, τι να το κανεις το Lynx και το Prime... Και μετά συγκρινε τα 4.7 με τα 4.6 Μίλτο κοκ...γιατι να μην δουλευω στα 4.4Ghz με το πολύ 1.255V και να τον δουλευω στα 4.7Ghz με 1.36V...διαφορά στην θερμοκρασία να δείς... Στο φινάλε ας μου πει και εμενα ρε παιδία καποιος γιατι στον διατανο σωνει και καλα να χτυπησει τα 5Ghz? Προσωπικά το ομολογώ, μεχρι και τα 4.7Ghz εχω ετοιμο προφαιλ για καθημερινη χρηση...ειλικρινα ομως δεν υπαρχει ακομα κανενα προγραμμα, παιχνίδι κλπ κλπ που να εχει κολλώσει στα 3.4Ghz...για την ακριβεια τα μονα προγραμματα που βλεπω οτι τον στρεσάρουν ειναι αυτα που χρησιμοποιώ για τα τεστ σταθεροτητας, απο εκει και περα ακομα και στα 3.4Ghz η cpu κοιμαται και ονειρευεται... Και πού'σαι Μίλτο...να σου τρέξω ενα Lynx AVX τάκα τακα στα 3.4Ghz με το Vcore κατω απο το 1.050V με την Noctua passive και χωρις να λειτουργεί κανενας απολύτως ανεμιστήρας στο κουτι? Συνεπως πρωτα βρισκω το vcore που ειμαι rock solid (20Pass avx και κανα 4ωρο blend λεω να παω)... Για μένα προσωπικά (το τονίζω αυτο, προσωπικά) η αρχή γινεται με 20runs Lynx (ολη την RAM) γιατι τουλάχιστον ειναι "γρήγορο", μετά όποτε το pc έχει νεκρό χρονο (οταν φευγω για δουλεια, οταν κοιμαμαι κλπ) θα τρέξει το μαμά Blend Test αλλά για οχι λιγότερο απο 8 ώρες, ακομα καλύτερα 10 ωρες καρφι. Ο καθένας εχει τον δικο του τροπο να τεστάρει, οσο περισσοτερα προγραμματα και χρόνος τοσο το καλύτερο...το παιχνίδι παιζεται στο να βρείς εκεινο τον συνδιασμό που σου δινει (ή νομίζεις οτι σου δίνει, στο τέλος ξουρίζουν τον γαμπρο) πιο γρηγορα την "εγκυρότερη" εικονα για την σταθερότητα του συστήματος σου ...και μετα παιζω με offset...σωστα? Εγω θα έλεγα καλύτερα να παιξεις και με τις γειτόνικες συχνοτητες, να δεις ποσο δραματικά αλλάζει η απαιτηση για vcore, πως ανεβαινουν οι θερμοκρασίες και κυρίως τι κερδίζεις δινοντας Volts με το τσουβάλι για να παρεις εκεινα τα 100Mhz παραπάνω... Αν ενδιαφέρεσαι εσυ ή καποιο άλλο παιδί έχω ήδη έτοιμα εδω και πολύ καιρό charts με μετρησεις του AIDA64 σε πολλες συχνοτητες (η μινιμουμ ειναι τα 1600Mhz - ναι underclockαραμ λολ-, η μαξιμουμ τα 5Ghz) με και χωρις HT κλπ κλπ...να παρεις μια ιδέα του τι θα "κερδίσεις" (στα νουμερα έτσι? το τι θα κερδίσεις στην πράξη ειναι αναλόγως την εφαρμογη)...
Magnus Ιανουάριος 2, 2012 #13 Ιανουάριος 2, 2012 Στο φινάλε ας μου πει και εμενα ρε παιδία καποιος γιατι στον διατανο σωνει και καλα να χτυπησει τα 5Ghz? Προσωπικά το ομολογώ, μεχρι και τα 4.7Ghz εχω ετοιμο προφαιλ για καθημερινη χρηση...ειλικρινα ομως δεν υπαρχει ακομα κανενα προγραμμα, παιχνίδι κλπ κλπ που να εχει κολλώσει στα 3.4Ghz...για την ακριβεια τα μονα προγραμματα που βλεπω οτι τον στρεσάρουν ειναι αυτα που χρησιμοποιώ για τα τεστ σταθεροτητας, απο εκει και περα ακομα και στα 3.4Ghz η cpu κοιμαται και ονειρευεται... Δέν διαφωνώ αλλά για προγράμματα συμπίεσης-επεξεργασίας video όπως το handbrake για παράδειγμα που χρησιμοποιώ η διαφορά στόν χρόνο είναι σημαντική όταν τρέχει στα 4,5 σε σχεση με την default συχνότητα. Σε παιχνίδια και γενικότερη καθημερινή χρήση ναι είναι λίγο βλακεία να τον έχεις στα 5. Η παρουσίαση φίλε πολύ καλή.Ωραία δουλειά :T:
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #14 Ιανουάριος 2, 2012 Δέν διαφωνώ αλλά για προγράμματα συμπίεσης-επεξεργασίας video όπως το handbrake για παράδειγμα που χρησιμοποιώ η διαφορά στόν χρόνο είναι σημαντική όταν τρέχει στα 4,5 σε σχεση με την default συχνότητα. Συμμφωνω απολυτα μαζί σου. Αυτο που εκανες ειναι το εξής: τσεκαρες αν και κατα ποσο στην πράξη στα προγραμματα που σε ενδιαφέρουν και λειτουργείς θα ανεβάσεις την αποδοσή τους με ενα Α overclocking (δεν εχει σημασία αν ειναι 500Mhz επανω, 1000Ghz επάνω ή 2000Mhz επανω). Και πολύ σωστά στα προγράμματα που ανέφερες υπάρχει σημαντικη διαφορά οπότε και το overclocking σου δεν θα παει τσαμπα...το ποσο ψηλα θα ανεβεις κλπ το κρινεις παντα εσυ αναλογα με τις ανάγκες σου και τις δυνατότητες του συστήματος σου (π.χ ψυξη) κοκ Το ιδιο ακριβώς εκανα και εγώ... Να πω οτι ειδα διαφορες σε παιχνιδια στα 3.4 και στα 4.7? Θα πω ψεμματα και αντι να πω ψεμματα απλά δειχνω ενα κάρο μετρήσεις που έχω κανει στα συγκεκριμενα παιχνιδια τουλαχιστον...να πω οτι με καιει να κανω το compression ενος dvd μερικα δευτερολεπτα πιο γρηγορα? Naaaah...ειναι καθαρά προσωπική επιλογη, αναλογως με την χρήση κοκ... Ειλικρινα, καποτε οβερκλόκαρα για να παρω καποιο οφελος βρε αδερφε και πριν απο 3-4 χρονια (εχω ενα κενο αυτα τα χρονια, δεν ασχολιόμουν ιδιαιτερα) αυτο φαινόταν στην πραξη κατευθειαν...τωρα στην περίπτωση μου το profile που χρησιμοποιώ 98% τους τελευταίους 2 μηνες (βγάλε εξω τα τεστ σταθεροτητας και μερικες μετρήσεις) ειναι στα 3.4Ghz με κατι λιγοτερο απο 1.05V Vcore...αν ημουν στην θεση σου μαλλον θα ήμουν στα 4.7Ghz και το καλοκαιράκι στα 4.4 ή στα 4.5Ghz (οι τελευταίες συχνοτητες που μου μενουν να τσεκαρω με offset ειναι τα 4.5 και 4.6Ghz, μεχρι στιγμής η χρυσή για μενα αναλογία Vcore/θερμοκρασιών/αποδοσης ειναι τα 4.4Ghz με 1.25V περιπου). Η παρουσίαση φίλε πολύ καλή.Ωραία δουλειά :T: Να εισαι καλά αδερφέ, πολυ κομπογιαννητικο ειναι το ξέρω αλλα απλά ήθελα να παρουμε μια ιδέα μονο...
ison Ιανουάριος 2, 2012 #15 Ιανουάριος 2, 2012 Εχω μια απορια...Γιατι λες οτι δεν παιζει ρολο το cpu στο gaming? Προφανως η καρτα εχει μεγαλυτερο αλλα αυτο δεν εξαρταται και ποσο cpu demanding ειναι το game?Πχ αν δεν κανω λαθος world of warcraft/supreme commander ειναι cpu demanding περαν της vga...με το πρωτο να ειναι αρκετα.Θα ειχε ενδιαφερον παντως αν εχεις να δειξεις Bench σε παιχνιδια με stock-overclocked settings.
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #16 Ιανουάριος 2, 2012 Εχω μια απορια...Γιατι λες οτι δεν παιζει ρολο το cpu στο gaming? Προφανως η καρτα εχει μεγαλυτερο αλλα αυτο δεν εξαρταται και ποσο cpu demanding ειναι το game?Πχ αν δεν κανω λαθος world of warcraft/supreme commander ειναι cpu demanding περαν της vga...με το πρωτο να ειναι αρκετα.Θα ειχε ενδιαφερον παντως αν εχεις να δειξεις Bench σε παιχνιδια με stock-overclocked settings.Οχι δεν γενικευω Μιλτο, δεν μπορώ να μιλησω για όλα τα παιχνίδια, μπορώ να μιλήσω για αυτά με τα οποια εχω ασχοληθει. Στην πράξη παιχνίδια οπως AVP, Crysis, Crysis Warhead, Crysis2, BF3 δεν μου εχουν δώσει απολύτως τιποτα επιπλέον απο oc στην cpu...μονο απο oc στην vga...Σιγουρα υπαρχουν παιχνίδια που ειναι περισσοτερο cpu intensive αλλά δεν εχει τυχει να παιξω καποιο το οποιο να μου "τεζαρει" τοσο τον 2600Κ στοκ ουτως ώστε να θεωρείται bottleneck...αν ειχα SLI μαλλον θα ήταν διαφορετικα τα πραγματά ή ισως αν είχα άλλη καρτα γραφικών...παιδιά εδω περα μεσα εχουν κανει εκτεταμένη ερευνα για το scaling, την σημασια της cpu σε 3d κλπ κλπ πες μου αν ειναι να σου βρώ το λινκ...ειναι πιο ολοκληρωμένες μετρησεις απο τις δικες μου...Αν νομιζεις οτι δεν σε καλύπτουν (χλωμο), πες μου να ανοιξω αλλο θέμα για το scaling του 2600Κ σε 3d και μη εφαρμογες...
ison Ιανουάριος 2, 2012 #17 Ιανουάριος 2, 2012 Ενα μικρο σημερινο run...φαινεται stable για αρχη (δεν ειχα χρονο για 20αρι) Uploaded with ImageShack.us Κατι που μου εκανε εντυπωση...ενω στο bios ειχα 1.380...το cpu-z μου δινει 1.384 idle..και οταν ετρεχα το test εκανε peak καποιες στιγμες στο 1.42 :hang3::fist: Παιζει ρολο το LLC? (το εβαλα απο 75% -->100%) που ανεβαζει vcore μονο του? Αν ναι με ποια λογικη?
Freedom Ιανουάριος 2, 2012 Author #18 Ιανουάριος 2, 2012 Παιζει ρολο το LLC? (το εβαλα απο 75% -->100%) που ανεβαζει vcore μονο του? Αν ναι με ποια λογικη? Η λογική ειναι να "καταπολεμάει" το Vdrop, στην πράξη το Extreme LLC δινει περισσοτερο Vcore οπως παρατήρησες και εσύ. Προσωπικά το LLC το έχω στο Ultra High (75%) απο τα 4.4Ghz και πάνω (όντως βοήθησε), Auto απο εκει και κάτω. EDIT: το πιάσαμε βλεπω το 85αρι στην θερμοκρασία ε? (φααααααααααααακ!!!!)
ison Ιανουάριος 3, 2012 #19 Ιανουάριος 3, 2012 Η λογική ειναι να "καταπολεμάει" το Vdrop, στην πράξη το Extreme LLC δινει περισσοτερο Vcore οπως παρατήρησες και εσύ. Προσωπικά το LLC το έχω στο Ultra High (75%) απο τα 4.4Ghz και πάνω (όντως βοήθησε), Auto απο εκει και κάτω.EDIT: το πιάσαμε βλεπω το 85αρι στην θερμοκρασία ε? (φααααααααααααακ!!!!) Δεν με ανυσυχει η θερμοκρασια (παρεπιπτοντως...τα temps ειναι με full fans στην h80 και ανοιχτα πλαινα κουτιου)...γιατι μετα απο το τεστ επαιξα ενα 3ωρακι wow (στο medium profile της h80) και δεν ειδα να πηγαινουν πανω απο 55 (realtemp). Νικο το διαγραμμα με το vcore πως το εβγαλες...θελω ενα προγραμματακι που να μου κανει Log το vcore να δω που παιζει σε real life χρηση....με το asus ai suite το κανει αλλα ειναι δυσκολο να το διαβασω. Περι LLC Αρα μαλλον αν το βαλω πισω στο 75% λογικα δεν θα μου αυξανει τοσο πολυ το vcore ε? Απο περιεργεια σημερα θα βαλω 50x και μια 20αρα Linx να δω αν θα την βγαλει με τα τρεχοντα settings.
Freedom Ιανουάριος 3, 2012 Author #20 Ιανουάριος 3, 2012 Νικο το διαγραμμα με το vcore πως το εβγαλες...θελω ενα προγραμματακι που να μου κανει Log το vcore να δω που παιζει σε real life χρηση....με το asus ai suite το κανει αλλα ειναι δυσκολο να το διαβασω. AIDA64-->Logging, μετά τα αποτελέσματα log (ΟΧΙ των stats, ειναι συγκεντρωτικα) σε excel... Αρα μαλλον αν το βαλω πισω στο 75% λογικα δεν θα μου αυξανει τοσο πολυ το vcore ε? Ναι, θα σου αυξάνει λιγοτερο απο οτι το Extreme LLC, αυτή ειναι τουλαχιστον η δική μου εμπειρία... Απο περιεργεια σημερα θα βαλω 50x και μια 20αρα Linx να δω αν θα την βγαλει με τα τρεχοντα settings. Αντε να σε δω...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.