dimitrisOS Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2011 Καλησπερα και Χρονια πολλα εχω μια απορια να παρω εναν ssd ;Αλλα η ερωτησει μου αν παρω ssd θα δω εγω διαφορα ;το συστημα μου ειναι :MotherBoardCPURAMGPUτροφοδοτικο αλλα στα 520WΤα μαγαζια ειναι τυχεια αλλα δεν εχει σχεση !Αν παρω εναν ssd που θα δω διαφορα αλλα δεν θελω να δοσω πολλα λεφτα !ευχαριστωΥ.Σ. οθονες κουτια και τετοια δεν αναφερω Ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohnnybOlsi Δεκέμβριος 29, 2011 #2 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 29, 2011 Εδώ τα λέει όλα!!! (σκέφτομαι και εγώ να πάρω)Σκληροί δίσκοι SSD Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονοι επεξεργαστές, η μνήμη, οι κάρτες γραφικών και γενικά τα περισσότερα τμήματα ενός υπολογιστή διαθέτουν πλέον εκπληκτικές ταχύτητες, ένα τμήμα του παραμένει πολύ πιο αργό απ' όλα τα προαναφερθέντα, "φρενάροντας" τις συνολικές επιδόσεις. Αναφερόμαστε φυσικά στον σκληρό δίσκο, ένα από τα λίγα τμήματα ενός που διαθέτει ακόμη μηχανικά μέρη. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, είναι αναμφισβήτητα η τεχνολογία SSD ή Solid State Disks (ή Drives). Η ταχύτητα των σκληρών δίσκων αποτελούσε ανέκαθεν τον βασικό περιορισμό σε θέματα ταχύτητας των υπολογιστών, και ο λόγος ήταν ο μηχανικός τρόπος βάσει του οποίου λειτουργούν. Φανταστείτε έναν τυπικό σκληρό δίσκο ως ένα μικρό πικάπ με πολλούς δίσκους και πολλές κεφαλές. Κάθε φορά που χρειάζεστε δεδομένα θα πρέπει αφενός να αποφασιστεί το ποιος δίσκος τα περιέχει, το ποια κεφαλή θα τα διαβάσει, το που ακριβώς θα μετακινηθεί αυτή η κεφαλή, πότε θα σταματήσει το διάβασμα κ.λπ. Η τεχνολογία δημιούργησε πολλαπλούς τρόπους σύνδεσης των σκληρών δίσκων με τον υπολογιστή (IDE, EIDE, SCSI, SATA κ.α.), ανεβάζοντας διαρκώς την απόδοση, αλλά ο βασικός τρόπος μηχανικής λειτουργίας δεν άλλαξε στη βάση του. Από την άλλη μεριά, ο σκληρός δίσκος δεν είναι και ο μοναδικός τρόπος αποθήκευσης δεδομένων. Όλοι μας γνωρίζουμε τη μνήμη RAM (π.χ. DDR2 και DDR3) ή τα USB flash drives. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερο να χρησιμοποιούσαμε τέτοιου τύπου σκληρούς δίσκους λοιπόν; Αυτό ακριβώς κάνει η τεχνολογία SSD. Ένας σκληρός δίσκος SSD μπορεί να περιέχει μνήμη RAM ή μνήμη Flash, αν και η πρώτη περίπτωση είναι μάλλον "εξωτική" λύση και δεν θα πρέπει να μας απασχολεί (αναφέρεται και ως RAM drive, και περιλαμβάνει επίσης κύκλωμα τροφοδοσίας καθώς και μπαταρία αφού η μνήμη RAM που χρησιμοποιείται δεν μπορεί να διατηρήσει δεδομένα όταν δεν λειτουργεί). Πρακτικά λοιπόν, με τον όρο SSD αναφερόμαστε σε δίσκους που βασίζονται σε μνήμη Flash, όπως δηλαδή και τα διάφορα USB sticks που λίγο-πολύ οι περισσότεροι διαθέτουμε. Πλεονεκτήματα των δίσκων SSD Ποιο είναι το όφελος για όλους εμάς τους τελικούς χρήστες από την τεχνολογία SSD; Πρέπει να την προτιμήσουμε, και αν ναι, γιατί, σε σχέση με τους κλασικούς δίσκους SATA; Οι απαντήσεις σε αυτά τα βασικά ερωτήματα είναι πολύ ξεκάθαρες και η συμβουλή μας επίσης. Αγοράστε οπωσδήποτε έναν δίσκο SSD, έστω και μικρής χωρητικότητας, ώστε να έχετε σε αυτόν, τουλάχιστον το λειτουργικό σας σύστημα. Η αύξηση της συνολικής απόδοσης του συστήματος είναι πρωτοφανής. Ας δούμε γιατί: * Αστραπιαία ταχύτητα: Οι δίσκοι SSD είναι γρήγοροι, κυριολεκτικά σαν... αστραπή (λόγω της μνήμης Flash!) διαθέτοντας πρακτικά μηδενικούς χρόνους προσπέλασης και καθυστέρησης (seek time και latency). Αυτό σημαίνει ότι τόσο το boot του υπολογιστή όσο και η έναρξη κάθε εφαρμογής θα γίνεται σε πολύ μικρότερο χρόνο απ' ότι είχατε συνηθίσει. * Μοναδική αντοχή: Χωρίς μηχανικά μέρη, η προστασία των δεδομένων αυξάνεται δραματικά. Ένας δίσκος SSD είναι σχεδόν αδύνατον να σας "χτυπήσει", ενώ ακόμη και αν τον πετάξετε, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάθει τίποτα. * Αθόρυβα... κρύος: Με μοτέρ, κεφαλές, βραχίονες και ταχύτητες περιστροφής απλά να απουσιάζουν, οι δίσκοι SSD είναι πολύ πιο "δροσεροί" από τους κλασικούς δίσκους και μάλιστα αθόρυβοι (κυριολεκτικά). Ακούτε τη μνήμη του υπολογιστή σας ή ένα USB flash drive όταν λειτουργεί; Όσο ακούτε αυτά, θα ακούτε και έναν δίσκο SSD. Καθόλου! * Οικονομία στη... ΔΕΗ: Ένα από τα... bonus που συνεπάγεται η χρήση ενός δίσκου SSD είναι η χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι αφενός δεν χρειάζεστε το ίδιο "δυνατά" τροφοδοτικά, αφετέρου θα εξοικονομείτε χρήματα από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. * Σταθερή ταχύτητα: Έχετε παρατηρήσει μήπως ότι ο σκληρός σας δίσκος λειτουργεί με σχετικά "ατίθασο" τρόπο χωρίς να έχει σταθερότητα στην απόδοση; Αυτό συμβαίνει διότι η απόκριση που αντιλαμβανόμαστε ως χρήστες εξαρτάται από το που ακριβώς είναι γραμμένα τα δεδομένα μας, και τα οποία -συνήθως- είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της επιφάνειας του δίσκου (αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κάνουμε Defrag). Στους δίσκους SSD, και λόγω των εξαιρετικά χαμηλών χρόνων προσπέλασης, η απόδοση όχι μόνο είναι πολύ πιο υψηλή, αλλά πρακτικά είναι και σταθερή αφήνοντας ενιαία αίσθηση στον χρήστη. * Το μέγεθος κάνει τη διαφορά: Λόγω της μνήμης Flash (ουσιαστικά ένα chip μνήμης), οι δίσκοι SSD μπορούν να είναι πολύ μικροί σε μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μικρές συσκευές όπως τα νέα minibooks, κινητά τηλέφωνα κ.λπ., χαρίζοντάς τους μοναδικές επιδόσεις και δυνατότητες. Είναι όλα "τέλεια" λοιπόν; Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και οι δίσκοι SSD δεν είναι τέλειοι. Συνοδεύονται και από κάποια μειονεκτήματα, τα οποία όμως σταδιακά θα εκλείψουν λόγω της διάδοσής τους και της αύξησης της ζήτησης. Τα μειονεκτήματα αυτά είναι αφενός το κόστος και αφετέρου η χωρητικότητα. Αυτήν τη στιγμή, οι δίσκοι SSD με χωρητικότητα 32GB και 64GB είναι μία συνήθης αγορά και το κόστος τους είναι εξαιρετικά προσιτό (περίπου 160€). Η κατάσταση βέβαια "ξεφεύγει" από εκεί και πέρα, με αποτέλεσμα ένας δίσκος SSD των 128GB να κοστίζει περίπου 400€. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε. Αγοράζοντας έναν SSD μικρής χωρητικότητας μπορείτε με άνεση να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σας και όλες σας τις εφαρμογές (συνήθως δεν απαιτούνται περισσότερα από 6GB-8GB). Με αυτήν την απλή αγορά, το σύστημά σας θα "πετάει" χωρίς να ξοδευτείτε. Καθώς η τεχνολογία SSD διαδίδεται, καθώς η αγορά των minibooks που τους χρησιμοποιούν κατά κόρον αυξάνεται, και καθώς οι διαδικασίες παραγωγής εξελίσσονται, οι δίσκοι SSD θα γίνονται πολύ πιο μεγάλοι σε χωρητικότητα και πολύ πιο προσιτοί σε κόστος. Ήδη έχουν επιδειχθεί πρωτότυπα των 1600GB (1,6TB), και είναι βέβαιο ότι αυτό θα είναι το αποθηκευτικό μέσο του μέλλοντος. Ευτυχώς, μπορούμε να το "χαρούμε" από τώρα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pokemon640 Δεκέμβριος 29, 2011 #3 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 29, 2011 από που είναι η πηγή αυτών; η τώρα έγραψες όλο το post; Link to comment Share on other sites More sharing options...
patirgerasimos Δεκέμβριος 29, 2011 #4 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 29, 2011 να πάρεις φίλε μου, θα δεις τρελή διαφορά στην καθημερινή χρήση, όλα ανοίγουν πιο γρήγορα (εκκίνηση κλπ) θα δεις προγραμματα να τρέχουν πιο γρήγορα, γενικά μετράει πάρα πολύ σαν αναβάθμιση 60-80 gb αρκούν εκτός αν παίζεις πολλά παιχνίδια ταυτόχρονα. Με το σύστημα σου μετά θα πετάς Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Δεκέμβριος 30, 2011 #5 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2011 SAMSUNG 830 SATA III 128GB και είσαι κούκλος !!!Ταιριάζει και πολύ καλά στο CHIP της μητρικής σου AMD SB950 !!!Μην ξεχάσεις να τον τρέξεις σε AHCI MODE από τo ΒΙΟS αλλά ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΑ WINDOWS (ρύθμιση) με το TRIM ενεργό ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
icy20 Δεκέμβριος 30, 2011 #6 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2011 Οταν λες και απο τα windows τι εννοεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Δεκέμβριος 30, 2011 #7 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2011 Για λόγους πληρότητας να επισημάνουμε οτι οι SSD έχουν και άλλο ενα μειονέκτημα όπως και τα USB memory stick.Έχουν προβλήματα με υπερβολικούς κύκλους εγγραφής. Αν λοιπόν είναι κανονική η χρήση του SSD δεν θα έχεις προβλήματα αλλα αν είναι συνέχεια σβήσε-γράψε ο δίσκος ή γίνεται επεξεργασία βίντεο πολύ μεγάλων μεγεθών τότε θα καταπονηθεί και ίσως να μην είναι καλή επιλογή.Πάντως στο 99% των περιπτώσεων θα δεις τρελλά γκάζια σε pc με SSD. Ειδικά σε laptop είναι must.Y.Γ. Σωστή υποστήριξη για TRIM από windows 7 και μετά. TRIM γίνεται αυτόματα και απο λειτουργικό σε περιόδους αδράνειας αυτού. Αν έχεις windows XP κλάψτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrisOS Δεκέμβριος 30, 2011 Author #8 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2011 1) ωραιος οδηγος καποια πραγματα δεν τα ηξερα αλλα πρεπει να ειναι παλιος ιδικα στην τιμη τωρα ενας ssd 130GB δεν κανει 400ευρο αλλα 180ευρο και ευχαριστω πολυ 2)και εγω λεω να τον παρω αλλα να βαλω μονο το λογισμικο μεσα παντα Win7 x64 Ultiή σκευτομαι να βαλω και το Google Chrome που δεν ποιανει και πολλα να ειναι γρηγορα3)μετα τα αλλα προγραμματα που θα μπουνε σε καποιον αλλον αυτα μετα δεν θα δω διαφορα ε ;Ευχαριστω παιδια !edit: Αυτο που ειπατε να κανω με Trim και κατι τετοια δεν τα καταλαβα !!!!Και το κοστος δεν θελω να ειναι πανω απο 100euro (το ποσο ειναι το max αν βρεθει πιο φτηνο καλο θα ηταν)Ακομα ειναι αληθεια και ισχυει για ολους πως αν γεμησουν μετα θα κολλανε ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Δεκέμβριος 30, 2011 #9 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2011 1) ωραιος οδηγος καποια πραγματα δεν τα ηξερα αλλα πρεπει να ειναι παλιος ιδικα στην τιμη τωρα ενας ssd 130GB δεν κανει 400ευρο αλλα 180ευρο και ευχαριστω πολυ 2)και εγω λεω να τον παρω αλλα να βαλω μονο το λογισμικο μεσα παντα Win7 x64 Ultiή σκευτομαι να βαλω και το Google Chrome που δεν ποιανει και πολλα να ειναι γρηγορα3)μετα τα αλλα προγραμματα που θα μπουνε σε καποιον αλλον αυτα μετα δεν θα δω διαφορα ε ;Ευχαριστω παιδια !edit: Αυτο που ειπατε να κανω με Trim και κατι τετοια δεν τα καταλαβα !!!!Και το κοστος δεν θελω να ειναι πανω απο 100euro (το ποσο ειναι το max αν βρεθει πιο φτηνο καλο θα ηταν)Ακομα ειναι αληθεια και ισχυει για ολους πως αν γεμησουν μετα θα κολλανε ;Στον SSD θα βάλεις το λειτουργικό και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς περισσότερο π.χ. office, winzip, photoshop κτλ κτλ και σε δεύτερο δίσκο θα πετάξεις τις εφαρμογές, mp3, video, σαβούρα και τα games. Τώρα αναλόγως ποσος χώρος θα μείνει στον SSD κοιτάς και τι άλλο μπορείς να χωρέσεις. Άσε όμως τουλάχιστον ενα 10% άδειο σε SSDΑφού θα βάλεις windows 7 x64 μην ασησυχείς ... το TRIM το κάνει μονο του το λειτουργικό.Αν έχεις και χρόνο ρίξε μια ματιά στο παρακάτω link. Είναι παλιό αλλά οι πληροφορίες που έχει θα σου καλύψουν κάθε απορεία για SSD. Απλά θυμίσου οτι οι σημερινοί SSD είναι πιο μεγάλοι, πιο γρήγοροι και έχουν λιγο μεγαλύτερο χρόνο ζωής.The SSD Anthology: Understanding SSDs and New Drives from OCZ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrisOS Δεκέμβριος 30, 2011 Author #10 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2011 ευχαριστω αλλα ποτε θα κολαει αν γεμισει ;κα ιαν του κανω πολλες φορες format δεν κανει καλο ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
mchls Δεκέμβριος 30, 2011 #11 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2011 Ξεκοκαλισε το Μητσαρα Technology Explained : Τι είναι ο δίσκος SSD και τι πρέπει να ξέρω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
auditt Δεκέμβριος 30, 2011 #12 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2011 παρε εναν agility 3agility 3 - Εσωτερικοί Σκληροί Δίσκοι | Skroutz.grγενικα εγω απο τι αναβαθμισεις εχω κανει μεχρι τωραο ssd μου φανηκε η καλυτερη αναβαθμιση Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrisOS Δεκέμβριος 30, 2011 Author #13 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2011 ΟΚ ευχαριστω πολυ !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohnnybOlsi Ιανουάριος 1, 2012 #14 Κοινοποίηση Ιανουάριος 1, 2012 από που είναι η πηγή αυτών; η τώρα έγραψες όλο το post;copy -paste είναι από ένα άλλο site που βρήκα τις πληροφορίες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrisOS Ιανουάριος 6, 2012 Author #15 Κοινοποίηση Ιανουάριος 6, 2012 ποιον αλλον μου προτηνεται εκτος των gility 3 ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Ιανουάριος 6, 2012 #16 Κοινοποίηση Ιανουάριος 6, 2012 Μόλις χθες αγόρασα και εγκατέστησα έναν SSD στο σύστημά μου. (Ήταν να πάρω τον Samsung 830 128 GB, αλλά επειδή έγινε μανούρα με το χρόνο παράδοσης από εκεί που παρήγγειλα, τελικά κατέληξα στον OCZ vertex 3 120GB)Ο λόγος της αγοράς ήταν ότι κάνω πολύ συχνά reboot μεταξύ ubuntu και win7 και ανοιγοκλείνω αρκετές εφαρμογές όταν δουλεύω. Το σύστημα μου ήταν ήδη τούμπανο, παρόλα αυτά υπάρχουν αισθητές διαφορές τόσο στο boot, όσο και στην εκκίνηση των εφαρμογών. Βέβαια δεν τρελάθηκα, ούτε και πετάχτηκα από την καρέκλα μου από τις επιδόσεις (από όσα διάβαζα περίμενα απίστευτες διαφορές). Αν αξίζει; Σίγουρα, αν κάνεις δουλειά στο pc ή είσαι enthusiast. Προσωπικά δεν ξαναγυρνάω σε boot από HDD. Πιστεύω, όμως, ότι θα αξίζει ακόμα περισσότερο όταν θα μπορείς να αγοράσεις SSD 120GB με τα μισά χρήματα, δηλαδή περίπου 80-100€ευχαριστω αλλα ποτε θα κολαει αν γεμισει ;κα ιαν του κανω πολλες φορες format δεν κανει καλο ;Δεν θα κολλάει αν γεμίσει. Απλά πέφτουν οι επιδόσεις αν γεμίσει πάνω από 80-90%. Γι' αυτό καλό είναι να πάρεις 120GB και όχι 60GB (αν αντέχεις οικονομικά)Format δε χρειάζεται να του κάνεις. Με ένα απλό quick format είσαι κομπλέ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linos Ιανουάριος 6, 2012 #17 Κοινοποίηση Ιανουάριος 6, 2012 και γώ τον ssd τον έβαλα για οικονομία στο ρεύμα! χαχα αυτό για το φορμάτ με μορφή secure erase ( γεμίζω τον δίσκο 0) είναι για να γίνει επαναφορά των επιδόσεων του δίσκου στα original μετά από κάποιους κύκλους χρήσης. σε γενικές γραμμές όμως ναι, αξίζει να πάρεις! καλοδούλευτο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrisOS Ιανουάριος 7, 2012 Author #18 Κοινοποίηση Ιανουάριος 7, 2012 ευχαριστω αλλα μου προτηνεται καποιον αλλον εκτος των gility 3 ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linos Ιανουάριος 8, 2012 #19 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2012 ocz agility 3 60gb @ 111 ocz vertex 3 60gb @130 Corsair force 3 120 gb @169ocz agility 3 120gb @169και οι τοπ 2 στα 120γιγαocz vertex 3 120gb @210Corsair Force GT 120gb @215Eίναι ενδεικτικά, λογικά θα μπορείς να τα βρεις πιο φτηνά. απλά νομίζω κατ'εμέ είναι οι πιο δημοφιλής ssd nowadays. Δες πόσα θες να δώσεις και βρες ότι σου ταιρίαζει. όσο για διαφορα σε επιδόσεις δεν νομίζω να δεις από SSD σε SSD (αν αποφασίσεις να πάρεις ένα πιο φτηνό από ένα πιο ακριβό ssd, διαφορές σε SSD θα δεις κατά κύριο λόγο σε tests και όχι σε καθημερινή χρήση) Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrkon Ιανουάριος 8, 2012 #20 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2012 Φίλε να βάλεις ,θα δεις τρελή διαφορά στο σύστημα σου ο,τι και αν πάρεις!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.