Jump to content



Fan tutorial


Iraklis

Recommended Posts

εχει καλυτερες αποδωσεις η τουρμπινα παρα ο ελικας ;;;

για να δουμε....

Turbine_features-01.jpg

Turbine_features-02.jpg

ενα αλλο μυστικο που υπαρχει για τα φτερα να ειναι κατασκευασμενος απο τιτανιο κατα προτιμηση αλλιως ανθρακονημα αυτα βεβαια ειναι για τα υψηλα rpm σε υψηλα rpm τα πλαστικα στοκ ας πουμε στις 6κ στροφες αρχιζουν και ζαρονονται ετσι με αποτελεσμα η δυναμη ροης να μειωνεται.

υπαρχει θεωρητικα η δυναμη ροη αερος Τουρμπινα πιεσης αν και ειναι μονο θεωρητικο ας το εξηγησω.

AxialEngine.gif

Αν παρουμε 2 Fan το 120mm 3 fan 140mm και 3 200mm και βαλουμε ολα αυτα τα Fan να δουλεψουν στα 6κ στροφες τοτε η Ροη του θα ειναι μεγαλυτερη ομως εδω υπαρχει ενα προβλημα επειδη τα φαν τους δεν θα ειναι απομονωμενα σε σωληνα διαδρομης τοτε χανετε καποιο ποσο του αερα, οποτε αμα τα περασουμε μεσα στο σωληνα θα εχουμε ποιο αποτελεσματικη ψυξη σε CPU σε VGA RAM etc υπαρχει και μια αλλη θεωρια περι ψυξης-CPU που εχω αναπτυξη μεσα στο μυαλο μου που φαινεται απλο και λογικο αλλα θα την περιγραψω καποια αλλη στιγμη.

Link to comment
Share on other sites

Εαν καταλαβα καλα ο τουρμπινατος ειναι καλλιτερος. ΟΚ?

Ειναι μονο για εξαγωγη αερος στο πισω μερος του κουτιου?

Και απο θορυβο,τι γινεται?

Ποιος ειναι πιο αθορυβος?

Ευχαριστω................

Link to comment
Share on other sites

Εαν καταλαβα καλα ο τουρμπινατος ειναι καλλιτερος. ΟΚ?

Ειναι μονο για εξαγωγη αερος στο πισω μερος του κουτιου?

Και απο θορυβο,τι γινεται?

Ποιος ειναι πιο αθορυβος?

Ευχαριστω................

φαντάζομαι με 6Κ στροφές δέν θα είναι και πολύ ήσυχος της τάξης των 20db.. είναι πιστεύω αντικατάστατο των fans που χρησιμοποιούν οι servers για την μεγιστη δυνατή ροή αέρα..

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να φανώ απότομος/μλκας (πες ότι θες), αλλά δεν κρατιέμαι [MENTION=18257]Iraklis[/MENTION] και θα το πω!

Ξεκινάς ένα τεχνικό άρθρο χωρίς:

-καμία γνώση

-ψάξιμο

-τεκμηρίωση

-συντακτικό, τόνους, τελείες

-ειρμό σκέψης (εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω)

Εκνευρίζομαι πραγματικά όταν βλέπω τέτοια threads κάτω από το Inferno του Seafalco και ο νοών...νοείτω.

Link to comment
Share on other sites

Εαν καταλαβα καλα ο τουρμπινατος ειναι καλλιτερος. ΟΚ?

Ειναι μονο για εξαγωγη αερος στο πισω μερος του κουτιου?

Και απο θορυβο,τι γινεται?

Ποιος ειναι πιο αθορυβος?

Ευχαριστω................

Μιλαω γενικως για ψυξη επανω σε CPU-VGA γι'αυτους που ειναι Οβερκιλλ και οχι για καλο airflow στο κουτι οσο για το θορυβο στις 6κ σε περνει τα αυτακια τωρα θα μου πεις γιατι δεν βαζω εγω 1000στροφες και βαζω 6κ μαλλον επειδη στα 5ghz αναγκαζεται να παιζει σε υψηλες στροφες.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!

Εντάξει βρε Νικόλα μη το "χαστουκίζεις" το παιδί!:)

Αλήθεια είναι ότι θέλει κάποια προσπάθεια να διαβαστεί το thread, αλλά ας μην παραβλέπουμε την προσπάθεια.

Φίλε Iraklis, πράγματι το κείμενό σου θέλει αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά στο κάτω κάτω δες το σα μια ευκαιρία να προσεγκίσεις το θέμα πιο ολοκληρωμένα!

Νομίζω πως όλοι μας πιο πολλά μαθαίνουμε από τα "στραβά" μας παρά από τα σωστά μας.

Τώρα για το θέμα των ανεμιστήρων, είναι απλά τεράστιο!

Το ζήτημα του ποσοστού αλληλοεπικάλυψης των πτερυγίων είναι σημαντικό ιδιαίτερα όπου είναι απαραίτητη η ανάπτυξη υψηλής στατικής πίεσης, αλλα αυτό πάει χέρι χέρι με τον θόρυβο, γιατί είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από υψηλή ταχύτητα περιστροφής προκειμένου να εκμεταλευτείς αυτήν την επικάλυψη.

Στο ζήτημα των κλασικών ανεμιστήρων για PC , έχει πέσει πολύ μελέτη και από σοβαρές εταιρίες, οι λύσεις που έχουν δοθεί είναι πολλές αλλά οι βασικές παράμετροι είναι σχετικά λίγες -αν δεν αρχίσεις να κάνεις βουτιά στα πολύ βαθειά!-:

{ ιδιότητα / χαρακτηριστικό -> επηρρεαζόμενο μέγεθος }

1. Αριθμός πτερυγίων και πλάτος αυτών -> ποσοστό κάλυψης διαθέσης διατομής αναρόφησης αέρα.

2. Βήμα ελίκωσης (το πόσο απέχει η είσοδος του πτερυγίου από την έξοδό του, αν το προβάλεις στον άξονα περιστροφής του ανεμιστήρα, μ' άλλα λόγια πόσο "παχειά είναι η φτερωτή") ->ποσότητα του αέρα που προωθεί το πτερύγιο σε μία περιστροφή.

3. Ταχύτητα περιστροφής πτερυγίων -> Ποσότητα αέρα που προωθείται στην μονάδα του χρόνου.

4. Διάμετρος φτερωτής -> Εν δυνάμει ποσότητα προωθούμενου αέρα.

Έτσι αν θέλαμε να "δούμε" την μια πλέυρά του φάσματος θα "μιλάγαμε" για έναν ανεμιστήρα ο οποίος θα είχε πολλά και πυκνά πτερύγια, τα οποία θα επικάλυπταν το ένα το άλλο, θα είχαν μεγάλο βήμα ελίκωσης, θα γύρναγαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και κάνοντας κολασμένο θόρυβο θα προωθούσαν μια "απίστευτα" μεγάλη ποσότητα αέρα, διατηρώντας παράλληλα μια πολύ μεγάλη στατική πίεση. (βλέπε Delta fans , ADDA, Papst κ.λπ.)

Οι σχετικές υλοποιήσεις πολλές, από αυτούς που χρησιμοποιούν και ακίνητη "φτερωτή" για παραπέρα αύξηση της στατικής πίεσης , μέχρι συστήματα με δύδιμους αντιπεριστρεφόμενους ανεμιστήρες σε κοινό περίβλημα.

Στην άλλη ακρη του φάσματος υπάρχουν ακόμα περισότεροι ανεμιστήρες που έχουν λίγα πτερύγια με μικρό βήμα μεγάλη διάμετρο οι οποίοι ίσα που γυρίζουν δημιουργώντας μια "ανεπαίσθητη" ροή αέρα, κάνοντας -όμως- ουσιαστικά μηδενικό θόρυβο.

Και φυσικά ανάμεσά τους (αλλά και "δίπλα" τους) υπάρχουν χιλιάδες ακόμα προτάσεις, το ζήτημα είναι να ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις και τι είσαι διατιθεμένος να "θυσιάσεις" γι' αυτό!

Φυσικά σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν -από το σοβαρό κατασκευαστή- πάρα πολοί ακόμα παράγοντες (από την το σχήμα των πτερυγίων μέχρι την υφή τους, μέχρι το είδος του κινητήρα και του κελύφους του συστήματος.)

Έτσι μπορούν να επιτευχθούν "απίστευτες" επιδόσεις (Π.χ. 400cfm , ή 5,5 inch στατική πίεση DC fans, AC Fans, ebm papst, cooling fans, blowers), αλλά και -αν δεν τηρηθούν κάποιες αρχές να έχουμε και απαράδεκτες "φόλες".

Το θέμα μεγάλο λοιπόν και πολύπλευρο, καλή διασκέδαση!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.