Jump to content

Sapphire HD7970 πρώτες εντυπώσεις-μετρήσεις

PasxosC

Recommended Posts

"

Κοίτα στην περίπτωσή μου ή είναι καθαρά hardware failure της κάρτας ή φταίει η λάθος απεγκατάσταση των παλιών drivers, που και για αυτό μου κρασάρουνε οι drivers. Που είναι το λάθος σε αυτό που είπα?

Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα που έχω φταίνε στο ότι δεν είμαι καλά διαβασμένος. Δηλαδή αλίμονο, έτσι? Ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τα έχει αυτά τα προβλήματα, χωρίς να ξέρει τι από τα δύο hardware ή drivers φταίει, πιστεύω ότι και οι δύο συμμφωνούμε σε αυτό. Μιλάω για επίπεδο απλό χρήστη. Δεν είμαι και κανένα κατάστημα. Αν είχα και δεύτερη κάρτα amd sapphire 7970 θα την έβαζα επάνω και θα τέσταρα. Ωστόσο

τώρα που ανακάλυψα το atiman uninstaller, το έτρεξα μετά χαράς. Περιμένω να δω αν θα φτιάξει η κατάσταση, οψόμεθα.

Έκανα το atiman uninstaller εκτέλεση (χωρίς να απεγκαταστήσω πρώτα τίποτα από control panel), επέλεξα αυτόματη απεγκατάσταση - χωρίς να δώσω καθόλου παραμέτρους, και μου έκανε μόνο του αρκετά restart.

Πιστεύω για αρχή είναι μία χαρά μία αυτόματη απεγκατάσταση. Συμφωνείς?

Επίσης έτρεξα τα 3 προγραμματάκια, αυτά που είπα και σε προηγούμενο post. (catalyst uninstaller, μετά σε safe mode driver cleaner pro οτιδήποτε έχει σχέσει με ATI και ccleaner). Τον catalyst uninstaller τον κατέβασα από την amd official site, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, αλλά για να το βρείτε θα ψάξετε πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν έχουνε φτιάξει τα link, γιατί έχω καιρό να το κοιτάξω.

Σε αυτό το σημείο να σταθώ να πω ότι τα 2 προγραμματάκια (το driver cleaner pro και το ccleaner) μου σβήσανε αρκετά αρχειάκια που είχανε μείνει στο μητρώο. Αξίζει να τα συμπεριλάβετε και αυτά στην διαδικασία. Θα πρότεινα μαζί με τον atiman uninstaller να τρέχετε και αυτά τα 3 προγραμματάκια, αν συμφωνεί και ο @atiman. :agree:

Καμια φορα γινομαι υπερβολικος γιατι ετσι πρεπει να ειμαι, μην το παιρνεις τις μετρητοις.

Βλεπω ομως μερικα πραγματα τα οποια δεν μου 'κολλανε'.

1. και μου έκανε μόνο του αρκετά restart

Κανει μονο ενα restart.

2. catalyst uninstaller απο amd official site.

Τετοιο προγραμμα σε αυτονομη ανεξαρτητη μορφη ΔΕΝ υπηρξε ποτε.

3. driver cleaner pro και το ccleaner μου σβήσανε αρκετά αρχειάκια που είχανε μείνει στο μητρώο

Εχουμε γραψει κατα καιρους παρα πολλα posts για την αναγκαιοτητα χρησης τετοιων προγραμματων.

Το κακο μ αυτα ειναι οτι δεν ειναι ειδικα για συγκεκριμενους οδηγους, αλλα βρισκουν παραμετρους στην registry που εκεινα θεωρουν 'αχρηστες' η 'περιττες'. Η διαγραφη τους πρεπει να γινεται μονο αν γνωριζουμε ακριβως που επενεργει, τι ελεγχει και απο που ελεγχεται καθε μι απο αυτες τις παραμετρους.

Αρα το ερωτημα ειναι, ποια 'αρχειακια' ειχαν μεινει?

Τις περισσοτερες φορες, αυτο δημιουργει πολυ μεγαλυτερα προβληματα απο αυτα που λυνει.

Δεν τιθεται θεμα στο αν συμφωνω εγω η οχι για την χρηση τους. Ο καθενας ειναι ελευθερος να χρησιμοποιησει οποιο προγραμμα θελει με οποιον τροπο θελει. Ταυτοχρονα ομως (και θα ειμαι σκληρος - με την συγνωμη σας) ειναι υποχρεωμενος να παραδεχτει η να αναγνωρισει οτι πιθανον ο ιδιος να δημιουργησε προβληματα στο συστημα του απο την (λανθασμενη) χρηση καποιου προγραμματος.

Θα επανελθω στο θεμα του διαβασματος.

Δεν εννοω διαβασμα για την αποκτηση γνωσης χρησης ενος υπολογιστη.

Εννοω διαβασμα για να ξερουμε το τι πρεπει να ψαξουμε, πως και απο που να ξεκινησουμε για να βρουμε ευκολα και αποτελεσματικα το προβλημα μας.

Π.χ . Εχω βασιμες υποψιες οτι στο συστημα σου υπαρχουν "fantom" (non present) VGA καρτες.

Εχω γραψει κατα καιρους ολοκληρα αρθρα για το τι προβληματα δημιουργουν οταν δεν αφαιρουνται, ποσο επηρεαζουν την ορθη εγκατασταση και αποδοση των catalyst, αλλα και βεβαιως πως αφαιρουνται.

Εαν δεν δουλεψουμε πανω στην αφαιρεση τους, τοτε οποιοδηποτε προγραμμα απεγκαταστασης θα αφησει υπολοιματα, μεχρι την επομενη εκδοση του uninstaller μου που θα τις αφαιρει αυτοματα αν υπαρχουν.

Για να χαρεις την καρτα σου και κυριως για να σιγουρευτεις αν εισαι στην κατηγορια hardware failure, σου προτεινω να ακολουθησεις καποιες συμβουλες και εναν δρομο. Αν θες μπορεις καλλιστα να αγνοησεις τις δικες μου η τις λυσεις που δινω μεσα απο τα post σε αναλογα νηματα, αλλα οταν κανεις κατι να ξερεις γιατι το κανεις, τι θα δημιουργησει και κυριως αν μπορεις να αναστρεψεις αυτο που εκανες.

Τα προγραμματα απλα βοηθουν στη λυση, δεν ειναι μονα τους η λυση.

• Replies 3,1k
  • Created
  • Last Reply

Ναι ένα restart έκανε, μετά έκανα στο τέλος εγώ άλλο άνα restart για σιγουριά. :p

Αν έχεις ένα e-mail σου στέλνω και τώρα το προγραμματάκι που λέω cat uninstaller (Ati technologies). Σε αυτό που είπες κάνεις πάντως μεγάλο λάθος. Σε συγκεκριμένη κατηγορία στήλη υποστήριξης πελατών στο official site Graphics, Processors and Media Solutions | AMD της AMD υπήρχε και αυτό το αρχείο, δεν ξέρω όμως γιατί το βγάλανε ή γιατί δεν το υποστηρίζουνε πλέον, τουλάχιστον πριν μερικά χρόνια το είχε στο site.

Αφού τρέξεις το προγραμματάκι σου εμφανίζει ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να γίνει restart και πως θα διαγραφούνε όλα τα στοιχεία που συσχετίζονται με τους drivers της κάρτας γραφικών.

Το ccleaner και το driver pro εμφανίζει στην οθόνη τα στοιχεία που διαγράφηκαν (driver cleaner pro) ή τα στοιχεία που πρόκειται να διαγραφούνε - στην συγκεκριμένη περίπτωση ccleaner, όπου εσύ επιλέγεις με τικ στο κουτάκι ποιά στοιχεία θέλεις να σβήσεις. Πάντως εγώ τα χρησιμοποιώ χρόνια και κατά ένα μεγάλο ποσοστό 99,9% αυτά που βρίσκουνε στην αναζήτηση (σπασμένες συντομεύσεις, σπασμένο μητρώο) είναι όντως σωστά.

Υπάρχουνε ένα σωρό ιοί και άλλοι κίνδυνοι από το web και διάφορα, που και 1% λάθος να κάνουνε είναι μηδαμινό σε σχέση με αυτά που έχω δει. :book:

Εντοπίσανε και τα 2 προγραμματάκια αρκετά στοιχεία συσχετιζόμενα με τη λέξη ATI που αν θυμάμαι καλά πρέπει να βρίσκονται στο μητρώο του συστήματος.

EDIT

Όπως το φανταζόμουνα, ναι μην με κράξεις, είναι πολύ παλιό, το ανάφερα και προηγούμενα όμως.

Εγώ το εκτέλεσα και αυτό. Πάντως κακό δεν κάνει. :nothing:

Στις σημειώσεις αναφέρει τα παρακάτω κατά λέξη:

CATuninstaller.exe, 10/08/03

This tool is recommended for advanced users.

This tool is used to uninstall ATI related files from your system.

Εντοπίσανε και τα 2 προγραμματάκια αρκετά στοιχεία συσχετιζόμενα με τη λέξη ATI που αν θυμάμαι καλά πρέπει να βρίσκονται στο μητρώο του συστήματος.

Οτι συσχετιζεται με την λεξη ΑΤΙ πρεπει να διαγραφεται?

Υπάρχουνε ένα σωρό ιοί και άλλοι κίνδυνοι από το web και διάφορα, που και 1% λάθος να κάνουνε είναι μηδαμινό σε σχέση με αυτά που έχω δει

Εαν ενα Χ λαθος το θεωρεις μηδαμινο χωρις να ξερεις ποιο ειναι, τοτε πως γνωριζεις οτι ειναι οντως μηδαμινο?

Συνηθως την "μεγαλη ζημια" στα software την κανουν τα μικρα λαθη.

EDIT

Εγώ το εκτέλεσα και αυτό. Πάντως κακό δεν κάνει. :nothing:

Στις σημειώσεις αναφέρει τα παρακάτω κατά λέξη:

CATuninstaller.exe, 10/08/03

This tool is recommended for advanced users.

This tool is used to uninstall ATI related files from your system.

Για την ιστορια..

Το αρχειακι αυτο δεν ειναι αλλο απο το AtiCimUn.exe.

Ειναι ο προγονος του σημερινου CIM - (Catalyst Install Manager) ο οποιος υπαρχει σημερα ενσωματωμενος στους οδηγους οπως και τοτε, οπως και παντα.

Φαντασου οτι ειναι σαν το αρχειο UninstallManager που υπαρχει στον uninstaller μου και ειναι μια ακομη πιο εξελιγμενη μορφη του CIM ακομη και απο τελευταιες ενσωματωμενες εκδοσεις στους σημερινους οδηγους.

Δεν υπηρξε ποτε στο official AMD (ATI τοτε) site ως αυτονομο εργαλειο, παρα μονο σαν απαντηση ερωτησης χρηστη γι αυτο στις 15/11/2007, στο Customer Care Knowledgebase με αναφορα στο τοτε link http://support.ati.com/promo/cat-uninstaller ....

Ομως απομονωθηκε και ηταν ελευθερο προς κατεβασμα μονο σε αλλα sites και πιθανον να υπαρχει ακομα και σημερα.

Αν ενδιαφερεσαι να μαθεις πως τα ξερω ολα αυτα, στειλε μου ενα ΠΜ.

Σημερα ειναι παντελως αχρηστο, δεν κανει κακο αφου δεν κανει τιποτα (δεν γνωριζει τα πεδια που αναπτυσονται σημερα οι catalyst).

-------------

Για να "αιτιολογησω ξανα τον χαρακτηρισμο υπερβολικος" και για να φυγουμε απο το off topic, δυσκολα μπορω να δεχτω ενα χαλασμενο hardware σε ενα συστημα που μπορει να "μπαζει νερα".

Κατά τη διάρκεια βαριού benchmarking μετά από 5 λεπτά περίπου, μου έβγαλε άσπρη οθόνη και το pc μου κόλησε.

Πάω αυτήν την φορά για format. Θα το κάνω σήμερα κιόλας με καθαρή εγκατάσταση.

Αν έχω και πάλι προβλήματα θα είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι hardware failure της κάρτας γραφικών. Πάω δηλαδή για άμεση αντικατάσταση.

@Antoni21 εσύ με το πρόβλημα της κάρτας σου τι έκανες έφτιαξες τίποτα ή μπα? Δεν μας είπες.

Υποψιάζομαι ότι η Sapphire βάζει φτηνούς πυκνωτές στη σειρά 7ΧΧΧ για να ρίξει το κόστος παραγωγής όσο μπορεί με σκοπό το κέρδος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κάρτες της να παρουσιάζουνε προβλήματα εάν υπερθερμανθούνε και ζοριστούνε για αρκετές ώρες καθημερινά.

Άλλος, καμία άποψη επί του θέματος?

Πάντως θα πω ένα πράγμα: Εάν τελικά όντως είναι χαλασμένη και αυτή η κάρτα, θα πάω για την 7970 sapphire vapor-x με ανώτερης ποιότητας πυκνωτές και γενικά πολύ διαλεγμένα υλικά. Δεν ξανακάνω το λάθος να ξαναπάρω την ίδια.

Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικά που πέτυχα στο web. Μεταξύ άλλων γράφει και τα παρακάτω:

The Vapor-X Series also incorporates several SAPPHIRE developments that contribute to better efficiency and high reliability, such as the use of solid electrolyte capacitors and the (patent pending) SAPPHIRE Black Diamond choke. The high-polymer aluminium capacitors used have characteristics superior to regular aluminium capacitors for longer product life. The choke is an important component of the power regulation on a graphics card, and the SAPPHIRE Black Diamond choke with integral heatsink runs 10% cooler and with 25% more power efficiency than a normal choke.

Απο χθες format 12.4 για πρωτη φορα και ολα ειναι μια χαρα ως τωρα..αν ομως περασω τους επομενους οδηγους 12.9 και κανει παλι τα ιδια μπορει να τη στειλω για καμια lightning.Το θεμα ειναι οτι αμα την βγαλει με 12.4 μεχρι να βγουνε οι 12.9 τοτε ειναι καθαρα θεμα μονο οδηγων,οπως ειχα πει και σε προηγουμενα ποστ εμενα μου κανει blackscreen/100%funspeed με 12.7beta/12.8 μονο στην επιφανεια εργασιας και χωρις να κανω κατι αλλο..Τα παιχνιδια ολα μια χαρα.To θεμα ειναι οτι με κουραζει γιατι εχω δωσει τοσα λεφτα μετα απο καιρο για το συστημα της υπογραφης μου +καινουργιο πληκτρολογιο,ποντικι και οθονη οποτε δινω ενα μηνα ακομα διορια στην καρτα

Οι 12.4 drivers είναι πιο σταθεροί? Θα δοκιμάσω και εγώ με 12.4. Αν δεν μου γίνει σταθερό το σύστημα πάω για format. Αν δεν και πάλι, πάω για rma.

Τους drivers από το site της sapphire βάζεις ή από το site της amd?

Από που την αγόρασες αν επιτρέπεται?

Με τους drivers που ήρθανε με το cd εγκατάστασης δοκίμασες? Λογικά αυτοί οι drivers πρέπει να είναι τεσταρισμένοι στα εργαστήρια πριν φύγει η κάρτα για τα ράφια.

Αν δεν σου παίζει σωστά ούτε με τους drivers του cd στείλε την για αλλαγή.

Εγώ θα δοκιμάσω και με cd και 12.4 να δω τι από τα δύο θα ταιριάξει καλύτερα μέχρι να βγούνε οι 12.9.

παίδες τις καλημέρες μου, επειδή δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο στο λαμπ και λεω να μην ανοίξω νεο thread ας το ρίξω εδώ..

η AMD έβγαλε για τις 7950 καινούργιο bios με boost, που επίσης ανεβάζει τα ρολόγια του core στα 950Mhz. (βέβαια αυξάνεται η κατανάλωση).

Έχει λοιπόν βρει κανένας κάποιο thread στο internet που να λένε ότι έχουν κάνει με επιτυχία το flashάρισμα σε NON-REFERENCE card όπως η δικιά μου (που δεν έχει switch για bios select);;;

αυτήν έχω συγκεκριμένα

Sapphire Technology Web Site

thanks!

Ως τωρα ολα μια χαρα με 12.4,αυτοι ειναι και οι πιο σταθεροι οδηγοι για 7000 απο οτι διαβαζω στο νετ.Τους ειχα κατεβασει απο το site της amd απο τοτε που ειχα XFX 5870.Θα τους αφησω μεχρι 12.9 εφοσον απο οτι βλεπω πανε ολα καλα.Την ειχα παρει απο e-shop

Χθες μου έβγαλε το afterburner ότι βγηκε καινούργια έκδοση. Αναβάθμισα λοιπόν στην 2.2.3 και μετά έκλεισα το pc το οποίο κατέβασε και αρκετά windows updates. Σήμερα μόλις άνοιξα παρατήρησα ότι το afterburner δεν με αφήνει να ανέβω πάνω από 1125-1575! WTF?

Στο ccc-overdrive ανεβαίνει μέχρι 1665 2475. Δοκίμασα το switch -xcl και επενεκκίνιση αλλά τίποτα...

Μήπως το κάνει και σε άλλους η 2.2.3; Να περάσω την προηγούμενη;

Edit:

Έβαλα την προηγούμενη αλλά δεν διορθώνεται το πρόβλημα.

Το περίεργο είναι ότι όταν επιλέγω gpu1 με αφήνει μέχρι 830-1235 και όταν επιλέγω gpu2 1125-1575.

Μήπως έκαναν καμία πατάτα τα windows update και δεν φταίει η αναβάθμιση του afterburner;

Τα χθεσινά updates όμως ήταν μόνο security updates...

PLEASE HELP!!!

Με 12.8 εγκαταστημένους drivers, μέχρι τώρα κανένα απολύτως πρόβλημα. :turn:

Κάπου διάβασα σε forum ότι οι καινούριοι drivers των τελευταίων μηνών της Amd έχουνε πρόβλημα συμβατότητας με κάποιες motherboard λίγο παλιότερες - πχ όπως και την δικιά μου.

Έχει αναφερθεί και από την Amd επίσημα το θέμα συμβατότητας των τελευταίων drivers που έχει βγάλει, δεν το διάβασα από κουτσομπολίστικα site και απλά το μεταφέρω. Η μόνη λύση είναι update στο bios. Το ίδιο έκανα και εγώ. Update στο bios της motherboard και ησύχασα μία για πάντα. Κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα.

Εκ των πραγμάτων το update κάνει αυτό ακριβώς που κάνουνε και οι latest drivers της κάρτας, διορθώνει ασυμβατότητες και προβλήματα του hardware.

Υποπτεύομαι ότι κάτι πρέπει να παίζει με τα ρεύματα του δίαυλου pciex της σειράς 7ΧΧΧ, η τάση της κάρτας έρχεται με λίγο παραπάνω ρεύμα από τον δίαυλο της motherboard. Αυτή είναι ιδιαιτερότητα της σειράς 7, φαντάζομαι.

Η κάρτα γίνεται ασταθής και τελικά κρασάρει.

Το bios update, διορθώνει όλα αυτά τα προβλήματα, κάθε κατασκευαστής της motherboard έχει στο site του updates.

Σήμερα θα δοκιμάσω όλα τα torture test που έχω για την κάρτα γραφικών μου και θα ξαναεπανέρθω.

Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με bios updates, δοκιμάστε 12.4 που είπε ο Antonis21 ή καλύτερα 12.1 drivers που είναι και οι πιο σταθεροί drivers που έχουνε βγει μέχρι τώρα για την σειρά 7ΧΧΧ - από ότι διάβασα κάπου στο web. :ph34r:

Κοιτα εγω εχω καινουργια μητρικη και με τελευταιο παντα bios και παλι μου το εκανε.Οποτε δεν ξερω αν ειναι μονο θεμα μητρικης η bios.Οπως και να χει με 12.4 εδω και μερες δουλευει αψογα

Με καθαρή εγκατάσταση drivers κάρτας από format ή απλά χρησιμοποίησες το atiman uninstaller?

Υπάρχει διαφορά σε αυτό που σου λέω. Εγώ αφού συνειδητοποίησα ότι στο σύστημα μου είχανε μείνει κατάλοιπα από ghost κάρτες - πχ 6870 που είχα πριν και το atiman uninstaller δεν κατάφερε να τις σβήσει - έκανα τελικά format.

Με καθαρή εγκατάσταση drivers κάρτας από format ή απλά χρησιμοποίησες το atiman uninstaller?

Υπάρχει διαφορά σε αυτό που σου λέω. Εγώ αφού συνειδητοποίησα ότι στο σύστημα μου είχανε μείνει κατάλοιπα από ghost κάρτες - πχ 6870 που είχα πριν και το atiman uninstaller δεν κατάφερε να τις σβήσει - έκανα τελικά format.

Για ghost καρτες η λυση εχει δωθει εδω και καιρο απο τον [MENTION=9179]atiman[/MENTION].....
How to remove phantom - hidden cards from system.

1 Right-click My Computer and select Properties.

2 Click on the Advanced tab.

3 Click on Environment Variables.

4 Below the bottom Environment Variables window panel (System Variables), click on New

5 For Variable Name, enter devmgr_show_nonpresent_devices

6 For Variable Value, enter 1

7 Click OK to close Environment Variables and OK again to close System Properties

Open Device Manager, click on View and then select Show hidden devices from the menu.

You can identify the hidden devices by their grayed-out icons.

Go to the Display adapters and show your old cards.

Right-click the selected card and choose "Uninstall" driver on every one.

Restart and ok.

:)

Υπαρχει και σχετικο txt αρχειακι(reminfo.txt) στο C:\Program Files (x86)\Atiman Technologies\Atiman Uninstaller\Files

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.