Jump to content

Αγορά φθηνού και απλού GPS για χρήση στο εξωτερικό

tragikos

Recommended Posts

Αν και ο τίτλος σας έδωσε μία ιδέα, αναλυτικά οι απαιτήσεις μου είναι οι εξής:

Οι γονείς μου μετά από αρκετά χρόνια αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία όπου θα νοικιάσουν και αυτοκίνητο.

Με την ευκαιρία λοιπόν θέλουν να αγοράσουν και ένα φθηνό GPS για τις βασικές τους μετακινήσεις (ξενοδοχεία, μεταξύ πόλεων κτλ). Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ GPS, αλλά όταν το χρειάστηκα είχα το Galaxy S μου.

Σε bullets αυτά που ζητάω είναι:

- Φθηνή συσκευή (κάτω από 180€)

- Εύκολη στη χρήση από άτομα που δεν έχουν και την τρελή επαφή με την τεχνολογία

- Στα ελληνικά φυσικά

- Με χάρτες Ελλάδας και Ευρώπης

Από εκεί και πέρα δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα.

- Είναι αναβαθμίσιμες οι συσκευές αυτές;

- Παίρνουν επιπλέον χάρτες αργότερα και αν ναι με κάποια χρέωση;

- Οι χάρτες που συμπεριλαμβάνονται ενημερώνονται δωρεάν;

- Όταν λέει πχ το MLS Destinator 4800c ότι συμπεριλαμβάνει και χάρτες Ευρώπης, αυτό σημαίνει ότι θα είναι καλυμμένοι για μετακινήσεις μέσα σε πόλεις της Πορτογαλίας ή απλά καλύπτει τις εθνικές οδούς της Ευρώπης;

- Αν θέλω πιο λεπτομερείς χάρτες για μία Χώρα μπορώ να τους προμηθευτώ από την εταιρεία;

Πολλές ερωτήσεις το ξέρω, αλλά ότι μου πείτε καλό θα είναι; :)

Από εκεί και πέρα δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα.

1- Είναι αναβαθμίσιμες οι συσκευές αυτές;

2- Παίρνουν επιπλέον χάρτες αργότερα και αν ναι με κάποια χρέωση;

3- Οι χάρτες που συμπεριλαμβάνονται ενημερώνονται δωρεάν;

4- Όταν λέει πχ το MLS Destinator 4800c ότι συμπεριλαμβάνει και χάρτες Ευρώπης, αυτό σημαίνει ότι θα είναι καλυμμένοι για μετακινήσεις μέσα σε πόλεις της Πορτογαλίας ή απλά καλύπτει τις εθνικές οδούς της Ευρώπης;

5- Αν θέλω πιο λεπτομερείς χάρτες για μία Χώρα μπορώ να τους προμηθευτώ από την εταιρεία;

1- Συνήθως αναβαθμίζονται οι χάρτες και ανάλογα με την εταιρεία υπάρχει συγκεκριμενη πολιτική περί χρέωσης ή μή.

2- Ναί, αν πάρεις συσκευή με χάρτες Ελλάδας μόνο πληρώνεις έξτρα και φορτώνεις και Ευρώπη ή αν μπορεί και να «βρείς» μόνο την χώρα που σε ενδιαφέρει έξω στο νετ και να το κάνεις εσύ. (αν δεν το πολκατέχεις το άθλημα μην δοκιμάσεις βέβαια)

3- Ανάλογα με την εταιρεία.

4- Ανάλογα με την εταιρεία η λεπτομέρεις ποικίλει, καλυμένοι θα είναι σε κάθε περίπτωση.

5- Μάλλον δεν παίζει τέτοιος χάρτης. Δηλαδή ελληνικη εταιρεία να σου δώσει ποιό λεπτομερή χάρτη άλλης χώρας.

Υ.Γ.

ΜΗΝ αγοράσεις MLS, πολύ καλή για Ελλάδα αλλά όχι για εξωτερικό.

κοιτα και κατι σε ΤΟΜ ΤΟΜ..λεγεται οτι εχει αρκετα καλους χαρτες ευρωπης..

εχω παρει ενα για ελλαδα στον πατερα μου(το XL) και του φανηκε αρκετα ευκολο σαν συσκευη και ο ανθρωπος δεν ξερει καν να κραταει ουτε το κινητο...καμια σχεση με τεχνολογια..

γενικα ειχαν και φτηνες αναβαθμισεις χαρτων,αλλα εχω χασει λιγο επαφη τελευταια..

Θα προτεινα να χρησιμοποιεις iGO για navigation. Προτιμησε κάτι που να τρέχει Windows CE, γιατί μπορείς πολύ εύκολα να το χακάρεις να έχεις ότι navigation software θες και ότι χάρτες θες (χωρίς να πλερώνεις, αν με εννοεις). Ειναι λίγο πολύπλοκη διαδικασία αλλα όχι τόσο πολύ.

Υ.Γ. Εγώ πήρα ένα με 56 ευρώ (pc1 γαρ), το χάκαρα, παίζει τα πάντα (ΤΟΜ ΤΟΜ, iGO, κ.λ.π.) ακόμα και έξτρα software (π.χ. media player, games, κ.λ.π.). Επισης ότι και να πάρεις να προσέξεις το θέμα μπαταρίας, τα οικονομικά δεν έχουν μπαταρίες της προκοπής.

Μέχρι τις 12 δεν είχα πάρει απάντηση και ανησυχούσα και ξαφνικά ξεπετάχτηκαν 4! :p

ΜΗΝ αγοράσεις MLS, πολύ καλή για Ελλάδα αλλά όχι για εξωτερικό.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία. Έχεις να προτείνεις δηλαδή κάποια άλλη εταιρεία πχ Navigon που προτείνει ο [MENTION=8723]MOS[/MENTION];

Μια χαρά το βλέπω. Ισχύει βέβαια το ερώτημα μου, τι σημαίνει χάρτες Ευρώπης. Γιατί πχ θα χρειαστούν να βάλουν διεύθυνση μέσα σε πόλη για να βρουν το ξενοδοχείο.

Επίσης, σε αυτό δεν βλέπω να αναφέρει κάπου αν συμπεριλαμβάνεται στήριγμα για το αυτοκίνητο και φορτιστής. Να τα θεωρήσω δεδομένα;

κοιτα και κατι σε ΤΟΜ ΤΟΜ..λεγεται οτι εχει αρκετα καλους χαρτες ευρωπης..

εχω παρει ενα για ελλαδα στον πατερα μου(το XL) και του φανηκε αρκετα ευκολο σαν συσκευη και ο ανθρωπος δεν ξερει καν να κραταει ουτε το κινητο...καμια σχεση με τεχνολογια..

γενικα ειχαν και φτηνες αναβαθμισεις χαρτων,αλλα εχω χασει λιγο επαφη τελευταια..

Κάτι τέτοιο δηλαδή ε;

Θα ψάξω αυτές τις εταιρείες και θα δω τι σημαίνει να κάνεις αναβάθμιση στους χάρτες.

edit: [MENTION=9787]Candyman[/MENTION] καλώς τον, που χάθηκες; Εγώ θα μπορούσε να ασχοληθώ να το χακάρω που λες, αλλά όπως είπα πρόκειται για τους γονείς μου και θα ήθελα κάτι που θα παίξει out of the box, άντε αργότερα να κάνει μία αναβάθμιση χαρτών. Όσον αφορά την μπαταρία που λες, θεωρητικά δεν θα είναι συνεχώς συνδεμένο στον αναπτήρα του αυτοκινήτου;

καλώς τον, που χάθηκες; Εγώ θα μπορούσε να ασχοληθώ να το χακάρω που λες, αλλά όπως είπα πρόκειται για τους γονείς μου και θα ήθελα κάτι που θα παίξει out of the box, άντε αργότερα να κάνει μία αναβάθμιση χαρτών. Όσον αφορά την μπαταρία που λες, θεωρητικά δεν θα είναι συνεχώς συνδεμένο στον αναπτήρα του αυτοκινήτου;

Όπως νομίζεις. Πάντως το χακάρισμα γίνεται μια φορά (πληροφοριακα το αναφέρω) και οι αναβαθμίσεις χαρτών μετά ειναι σχετικά απλή διαδικασία. Αλλα αν δεν θες να μπλέξεις με αυτά, σε καταλαβαινω.

Για τις μπαταρίες ναι αν το έχεις πάντα πάνω οκ. Απλά το ειπα να το έχεις υπόψη σου για να κάνεις την κατάλληλη επιλογή για σένα.

Tragikos και κάτι αλλο. Συνηθως τα νοικιαζόμενα αυτοκίνητα στο εξωτερικό έχουν GPS πάνω δικό τους. Μηπως τελικά δεν το χρειαστούν; Λέω...

Έχουν με έξτρα χρέωση, η οποία για τις ημέρες που θα το χρειαστούν είναι στα 75€ περίπου. Άρα καλύτερα να αγοράσουν ένα που να τους μείνει κιόλας και να είναι και στα ελληνικά ;)

[MENTION=3150]sofix[/MENTION] Έψαξα λίγο και είδα στην Tomtom τουλάχιστον, ότι ο χάρτης Ευρώπης έχει λεπτομερή χάρτη της Πορτογαλίας (μεταξύ άλλων φυσικά).

Συγκεκριμένα αυτό το μοντέλο πως σας φαίνεται; Είναι υπερβολή 5"; Ίσως να είναι καλύτερα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας... Επίσης, απ' ότι φαίνεται δεν αξίζει να αγοράσεις εσύ έξτρα τους χάρτες (από το να τους πάρεις έτοιμους), αφού κοστίζουν τελικώς περισσότερο συν του ότι ίσως χρειαστείς έξτρα χώρο σε μία SD κάρτα.

[MENTION=8723]MOS[/MENTION] και η Navigon φαίνεται να έχει πλήρη (99%) κάλυψη για την Πορτογαλία και συγκεκριμένα αυτό το μοντέλο, έχει και χαμηλή τιμή, αλλά περίεργη διαθεσιμότητα.

Οι χάρτες δεν έχουν σχέση με το αν είναι ελληνική η εταιρία ή όχι. Διανομείς είναι στην τελική και χρησιμοποιούν κάποια από τα φασόν GPS που κυκλοφορούν. Η MLS χρησιμοποιεί destinator (τουλάχιστον στα μοντέλα που έχω υπόψιν μου) και η Destinator δεν έχει κάποιο λόγο στoυς Ευρωπαικούς χάρτες να μην περιέχει πλήρεις πληροφορίες για κάποιες χώρες...

Κάτοχος MLS 4800A, είμαι ικανοποιημένος με τη χρήση του...αν έπαιρνα τώρα ίσως να κινούμουν σε συσκευή με Igo καθώς θεωρώ ότι είναι στην πρώτη θέση των GPS Soft αυτή τη στιγμή.

Σε όχημα που νοίκιασα στην Γερμανία είχε επάνω gps και μάλλον ήταν το navigon.

Καλό ήταν σε γενικές γραμμές και εύκολο στη χρήση.

Επίσης είχε μετάφραση σε όλες τις γλώσσες με αποτέλεσμα να βάλω το μενού στα ελληνικά, το πληκτρολόγιο στα λατινικά και τις ανακοινώσεις ελληνικά. :dance3:

Οι χάρτες έχουν σημασία και δεν είναι ίδιοι για όλες τις χώρες ανάλογα με την εταιρεία, το επίπεδο της λεπτομέρειας είναι διαφορετικό και αυτό καθορίζει κατά πόσο είναι λειτουργικοί.

Θα σε πάνε από το Α στο Β αλλά πολλές φορές χρειάζονται παραπάνω στοιχεία.

Π.χ. θέλω να επισκευφτώ την τάδε πόλη αλλά επειδή δεν ξέρω ακριβώς δρόμο διαλέγω το κέντρο της (συνήθως είναι το ιστορικό κέντρο).

Είχα μαζί μου και μια συσκευή MLS Destinator από Ελλάδα, τελικά μας έδωσαν δωρεάν gps στο αυτοκίνητο, αλλά μετά από μία φορά που την χρησιμοποίησα ήταν η μέρα με την νύκτα από άποψη λειτουργικότητας λόγο του χάρτι και η λειτουργία ΄ποιό σύντομη ή ποιό γρήγορη διαδρομή απλά δεν έπαιζε.

Για αυτό το λόγο δεν προτείνω MLS για το εξωτερικό.

Garmin NuLink 1695

1. Μεγάλη οθόνη

2. Απίστευτη ορατότητα οθόνης (δεν αλλάζουν οι γωνίες θέασης)

3. Πολύ δυνατά μεγάφωνα κλπ

4. Εύκολο να πληκτρολογήσεις

5. Ενιαίος χάρτης Ευρώπης. Βάζεις πορεία από Ιταλία -> Αγγλία κια σε πάει βήμα βήμα.

6. Πολύ καλό σύστημα σε διασταυρώσεις/εξόδους εθνικών (σου δείχνει ποια έξοδο πρέπει να πάρεις σε φωτογραφία)

Το πήρα 200 νομίζω από Ιταλία, Ελλάδα δεν είδα να το έχουν πολλά καταστήματα αλλά λογικά θα έχουν παρόμοια 5" στα ~200€.

Δεν έχω ιδεά για την ποιότητα των ελληνικών χαρτών, το έχω δουλέψει μόνο εξωτερικό.

τραγικος, δυστυχως δεν θα ηθελα να σε παρασυρω σε συγκεκριμενη αγορα καποιου μοντελου τομτομ,καθως απεχω εδω και 1 χρονο απο τα θεματα του navimania :p

αν θες κανε μια βολτα στο φορουμ να παρεις μια ιδεα..

γενικα η τομτομ εχει τρελες πωλησεις εξωτερικο και απο τους πληρέστερους χαρτες..επισης τρεχει λινουξ και πανε ολα σφαιρα! να σημειωσω οτι τα φτηνα μοντελα που δεν ειχαν memory slot,δεν "εσπαγαν",οποτε αναγκαστικα μετα το περας του 1ου χρονου(που ειναι δωρεαν οι αναβαθμισεις) αγοραζεις τα καινουρια maps..

εδω και τοσα ποστ γινονται σε αναφορες σε "σπασιματα" και απορω που βολοδερνουν οι μοντς και αδμινς :p

αν δεν κανω λαθος igo-tomtom χρησιμοποιουν teleatlas maps..

τελος η τομτομ χρησιμοποιει το mapshare,μια υπηρεσια οπου ο καθε χρηστης ανεβαζει προσωπικες διορθωσεις σε χαρτες,με αποτελεσμα να εχει μια ικανοποιητικη κοινοτητα(στην ευρωπη) που δινει αμεσως διορθωσεις,φροντιζοντας για πληρως ενημερωμενους χαρτες..

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.