Jump to content

Εξωτερικός SSD για Laptop

masteroidz

Recommended Posts

Καλησπέρα συνφορουμίτες!

Εδώ και λίγο καιρό μου έχει μπει η ιδέα να περάσω επιτέλους στον γρήγορο κόσμο των SSD. Διαθέτω ένα laptop Dell Inspiron 15R (N5110) και η Dell τα κατάφερε πάρα πολύ καλά να θάψει τον εσωτερικό σκληρό με αποτέλεσμα να πρέπει να λύσω κυριολεκτικά όλο το μηχάνημα για να τον αντικαταστήσω. Επειδή δεν θέλω να βάλω χέρι σε καινούργιο μηχάνημα θέλω την βοήθεια σας.

Έψαξα να βρω διάφορες λύσεις και έπεσα πάνω σε ένα review Dell Inspiron 15r (N5110) review που περιγράφει μια καλή λύση αλλά έχει δύο μειονεκτήματα. Το κόστος της caddy θήκης + το καλώδιο για να παραμείνει λειτουργικό το optical drive και το οτι δεν θα μπορώ να bootαρω από τον δίσκο.

Οπότε καταλήγω στο σχέδιο να συνδέσω εξωτερικά τον ίδιο τον SSD. Το λαπτοπ έχει θύρα eSATAp (σύμφωνα με την Intel δίνει 3 Gb/s) και USB3.

Ερώτησεις:

1) Θα υπάρχει μείωση στις επιδόσεις σε σχέση με αυτό που μπορεί να δώσει ένας SataII/III SSD δίσκος (πχ Samsung 830);

2) Θα μπορώ να bootαρω λειτουργικό (win + linux) από τον δίσκο;

3) Θα χρειαστώ εξωτερική παροχή ρεύματος;

Ευχαριστώ για την βοήθεια σας!!

ρώτησες στην dell αν μπορούν να σου εγκαταστήσουν το σκληρό? ντάξει δεν είναι ανέξοδη λύση αλλά να επενδύσεις λεφτά σε ssd και να τον έχεις εξωτερικό για να τρέχει λειτουργικό ούτε συνετό μου φαίνεται ούτε ασφαλές..νομιζω αρκετά εύκολα θα μπορεί να τραβηχτεί το καλώδιο

Μπορεις να παρεις τον HyperX MAX 3.0 128GB της Kingston με κοστος γυρω στα 250ε (εκτος αν τον βρεις σε αγγελια εδω η στο insomnia πχ) που ειναι UBS 3.0 και φτανει χαλαρα 200MB/s read/write.....Γενικα ομως μην περιμενεις να πιασεις την ταχυτητα που θα επιανες αν τον εβαζες εσωτερικα.

Θεωρητικα οπως και απο USB Φλασακι θα μπορεις μια χαρα να μπουταρεις.

Εφοσον ο συγκεκριμενος ειναι 2.5" οχι δεν χρειαζεσαι εξτρα παροχη.

Επικοινώνησα με την DELL εδώ που βρίσκομαι και μου είπαν οτι αναβάθμιση γίνεται μόνο με τα διαθέσιμα από την εταιρία μέρη που βρίσκονται στο Electronics & PC Accessories | Dell UK

Δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρώσω πχ την εγκατάσταση να μου αλλάξουν τον δίσκο με έναν της επιλογής μου. Οπότε πάει και αυτό.

Αν βρω τελικά χρόνο και διαθεση μέσα στις γιορτές θα τολμίσω να το αποσυναρμολογίσω μήπως και καταφέρω να φτάσω στο κρυμμένο δίσκο αλλιώς μπορεί να ακολουθίσω την λύση της caddy θήκης.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

• 5 months later...

Επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι...δεν άντεξα και τον έσφαξα τον φορητό. Εκτύπωσα το εγχειρίδιο του service, είδα και το παρακάτω βίντεο [ame=http://www.youtube.com/watch?v=PWdp8TrBjI8]Hard Drive Replacement - Dell Inspiron N5110 - YouTube[/ame] και με τον Crucial M4 128GB στα χέρια έκανα το βήμα.

Απλά τα σπάει!!! Τα πρώτα λεπτά λόγω συνήθειας δεν το βλέπεις αλλά όταν φορτώνω 4-5 εφαρμογές ταυτόχρονα και ανοίγουν νεράκι η αίσθηση είναι πραγματικά μοναδική.

Περιμένω τώρα το HDD Caddy για να βάλω τον (πρώην) μηχανικό εσωτερικό στη θέση του DVDRW μιας που δεν το χρησιμοποιώ κιόλας.

Ορίστε και 2 screenshots, πρίν και μετά την αλλαγή του firmware από 0309 σε 000F.

Crucial_M4_FW_0309.png

Crucial_M4_FW_000_F.png

Ήρθε και το caddy!! Μπήκε ο μηχανικός μέσα. Με δυσκόλεψε να αλλάξω το faceplate από το dvd-rom αλλά με τα πολλά μπήκε στη θέση του.

Aν βάλεις τον ssd σε εξωτερική θήκη το βλέπω χλωμό να μπορείς να μπουτάρεις από εκεί λειτουργικό.

Μέχρι τώρα bootαρα Debian και Ferora από usb stick και δίσκο σε εξωτερικό frame (usb3 και δύο).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.