sunlight189 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2011 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2011 Έχω δικηγορικό γραφείο με 3 υπολογιστές και βρίσκομαι στην διαδικασία ανανέωσης των υπολογιστών του γραφείου. Στα πλαίσια της αναβάθμισης θα χρειαστώ ένα 4ο μηχάνημα στο οποίο μέσω δικτύου θα λειτουργεί ως κοινόχρηστος φάκελος στον οποίο θα έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας. Στην ουσία δηλαδή, από ότι μου εξηγήσανε χρειάζομαι ένα μικρό file server. Στην αρχή σκέφτηκα ότι και ένα pc κάνει αυτήν την δουλειά και ότι ο server θα μου κοστίσει πάνω από 1000 ευρώ που δεν θέλω να διαθέσω. Όμως όπως μου εξηγήσανε οι server έχουν δικλίδες ασφαλείας (π.χ. raid) που μου εξασφαλίζουν τα αρχεία μου. Κάποιος μου πρότεινε να πάω στην λογική του cloud, αλλά δυστυχώς η γραμμή internet που έχω είναι τραγική…Ψάχνοντας λοιπόν για ένα μικρό server κατέληξα αρχικά στον εξής:1. http://h10010.www1.hp.com/wwpc/gr/el/sm/WF06b/15351-15351-241434-3328424-3328424-3984625-4263015.html Έπειτα ανακάλυψα το παρακάτω εργαλείο HP Microserver: 2. https://secure.europe.hp.com/h41111/rfg_formprocessor/Global_ESSN_ProLiant_MicroServer/fy11q1/gr/el/form.html Και κλείνω προς τον δεύτερο λόγω compact μεγέθους, καλύπτει αυτά που θέλω, καταναλώνει λίγο και είναι πιο φθηνός και από PC! Τι πιστεύετε εσείς?
YDinopoulos Νοέμβριος 17, 2011 #2 Νοέμβριος 17, 2011 Ο Microserver ερχεται με 1 δισκο 250 GB, 2 GB μνημης DDR3 και -κανενα- λειτουργικο.Για να γινει -αξιοπιστος- fileserver θες το λιγοτερο αλλους 2 δισκους των 1 ΤΒ εκαστος σε Raid-1 (mirror), ωστε να εχεις 1 TB διαθεσιμο. Και φυσικα θα χρειαστεις λειτουργικο. Μπορεις εκτος απο Windows 2008 να βαλεις Windows 7 που τα σηκωνει ανετα και βλεπει ολες τις συσκευες !
billpeppas Νοέμβριος 17, 2011 #3 Νοέμβριος 17, 2011 Για τα πράγματα που ζητάς δεν χρειάζεσαι κανέναν JaguarΤην βγάζεις με λίγα λεφτά μια χαρά.Αν η "ασφάλεια" των δεδομένων είναι το θέμα σου, φτιάχνεις ένα RAID 5, και ένα soft-raid-1 να κάνει mirroring το RAID-5 volume, και παίρνεις και backups κάθε τόσο σε ένα ακόμα μέσο ( είτε tape drive, είτε Blu-ray discs π.χ. ) και είσαι άρχοντας.Το PC δεν χρειάζεται να είναι και κανάς 10-πύρηνος Xeon.Παίρνεις έναν Intel Core i3 540 με μια μητρικούλα ( π.χ. Gigabyte H55M D2H των 75 ευρώ ), 4GB DDR3-1333 ( π.χ. Corsair XMS3 των 30€ ), έναν μικρό 60άρη ή 40άρη SSD για το λειτουργικό, 4 δίσκους του 1TB π.χ. ( να έχεις αποθηκευτικό χώρο 3TB διαθέσιμο ), έναν PCIe RAID Controller ( π.χ. Dell Perc 5/i @ 150-200€ ) και ένα τροφοδοτικό επώνυμο των 450W ( π.χ. κάποιο Corair, Antec, Enermax ).
YDinopoulos Νοέμβριος 17, 2011 #5 Νοέμβριος 17, 2011 Αυτα που λες ειναι πανω απο 1000€ (και δεν εχω βαλει perc/κουτι/os)
dpolal Νοέμβριος 17, 2011 #6 Νοέμβριος 17, 2011 Πολύ καλή η λύση του billpeppas αλλά ίσως η λογική του cloud που σου προτάθηκε είναι περισσότερο σωστή από άποψη μακροχρόνιου κόστους.Δεν αγοράζεις h/w, δεν αγοράζεις s/w, δεν χρειάζεσαι υποστήριξη.Πέρνεις μια καλύτερη γραμμή και νοικιάζεις μόνο πόρους ανάλογα με τις ανάγκες σου.Δεν χρειάζετια να επενδύσεις σε αλλαγή των παλιών μηχανημάτων αφού θα παίζουν τον ρόλο του client και δεν χρειάζεται να ασχοληθείς προσωπικά με το στήσιμο του νέου server, το σετάρισμα του, την day-2-day λειτουργία του καθώς και το backup.Μπορείς να δείς το κόστος μιας καλύτερης γραμμής για το γραφείου σου, είτε είναι adsl (αν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες) είτε μια leased γραμμή που είναι περισσότερο σταθερή.Επίσης το κόστος του cloud server μπορεί και να είναι pay as you go.Δηλαδή να πληρώνεις με τον μήνα και ανάλογα με τις ανάγκες που έχεις.Αποκτάς δυνατότητα να συνδέεσαι από παντού, απαλλάσεσαι από τις καθημερινές εργασίες του server (αναβαθμίσεις, antivirus,backup κλπ), σε περίτπωση προβλήματος μεταφέρεις το γραφείο αλλού και συνδέεσαι από όποιον άλλον υπολογιστή βρείς κλπ
SirDiman Νοέμβριος 17, 2011 #7 Νοέμβριος 17, 2011 Εγω θα προτεινα αφου πρόκειται για επαγγελματική χρηση να μείνει σε dell,hp που θα σωστη εξυπηρέτηση onsite και δεν θα χρειάζεται να τρεχει στο πλαίσιο και καθε πλαισιο για να αλλαξει κάποιο κομμάτι.
MUL Νοέμβριος 17, 2011 #8 Νοέμβριος 17, 2011 O HP ProLiant MicroServer τι λειτουργικό φοράει? Μηπως ειναι web based ..δηλαδή μπαίνεις απο browser ?Για γραφείο μια χαρά τον βλέπω.. αγοράζεις 3 δίσκους.. τους κάνεις raid 1 και εισαι κομπλε...Και σαν εταιρεία θα έχετε και την υποστήριξη που χρειάζεται ..Δες κανενα review στο youtube
MadCatMk21416003342 Νοέμβριος 17, 2011 #9 Νοέμβριος 17, 2011 Συγγνώμη που χαλάω το party αλλά το RAID και οποιοδήποτε RAID δεν παρέχει ουσιαστική ασφάλεια... Στα backups θα πρέπει να σταθείς.
billpeppas Νοέμβριος 17, 2011 #10 Νοέμβριος 17, 2011 [MENTION=10922]MadCatMk2[/MENTION]Αν προσέξεις όλοι αναφέρουμε RAID + Backups...
YDinopoulos Νοέμβριος 17, 2011 #11 Νοέμβριος 17, 2011 O Proliant δεν φοραει τιποτα. Ενας σερβερ ειναι, οποτε ειτε αγοραζεις καποιο, ειτε κατεβαζεις καποιο linux...
MadCatMk21416003342 Νοέμβριος 17, 2011 #12 Νοέμβριος 17, 2011 [MENTION=10922]MadCatMk2[/MENTION]Αν προσέξεις όλοι αναφέρουμε RAID + Backups...Πρόσεξα. Απλά το RAID δε μου βγάζει κάποιο νόημα για λίγο file sharing μεταξύ τριών υπολογιστών.
YDinopoulos Νοέμβριος 17, 2011 #13 Νοέμβριος 17, 2011 Αν εχεις ολα τα αρχεια σε mirror και σκασει ο ενας δισκος, εχεις τα αρχεια σου...
MadCatMk21416003342 Νοέμβριος 17, 2011 #14 Νοέμβριος 17, 2011 Αν εχεις ολα τα αρχεια σε mirror και σκασει ο ενας δισκος, εχεις τα αρχεια σου...Αυτό είναι το ένα και μοναδικό πρόβλημα από το οποίο σε προστατεύει. Το backup σε προστατεύει από αυτό ΚΑΙ:ανθρώπινα λάθη, ιούς, κλοπές και φυσική καταστροφή του server. Οπότε, για μένα, είναι καθαρά παράγοντας αύξησης επιδόσεων, κάτι το οποίο εδώ δεν είναι το ζητούμενο.Έχουμε ξεφύγει πολύ όμως.
deninho Νοέμβριος 18, 2011 #15 Νοέμβριος 18, 2011 O Proliant δεν φοραει τιποτα. Ενας σερβερ ειναι, οποτε ειτε αγοραζεις καποιο, ειτε κατεβαζεις καποιο linux...Υπάρχει κάποιο λειτουργικό που να υποστηρίζει αυτόματα backup, κάθε κάποια ώρα, από τους δίσκους των υπολογιστών στο fileserver? Κατά προτίμηση Linux, και να μπορεί να εγκατασταθεί σε usb stick (ώστε να έχεις 4 θέσεις για δίσκους για backup)
YDinopoulos Νοέμβριος 18, 2011 #16 Νοέμβριος 18, 2011 Αν βαλεις linux στον σερβερ, μπορεις να ρυθμισεις την εντολη rsync να τραβαει αρχεια για backup (full η incremental) στο μηχανημα μεσω crontab για καθε pc. (Δεν υπαρχουν drivers για το RAID, αλλα μπορεις να χρησιμοποιησεις LVM αντι αυτου ) Εχω σεταρει CentOS 6.0 με επιτυχια στο μηχανημα, οπου ειδε ΟΛΑ τα hardware. ΥΓ: To μηχανημα εχει και μια USB εσωτερικη θεση οπου αν θες βαζεις ενα flash drive με καποια μικρη distro (puppy linux πχ) και εχεις τις 4 θεσεις σκληρων για Backup του καθε pc !
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.