Jump to content

fluid xp

sotiris

Recommended Posts

Είδα σε ένα site ένα υγρό αντί νερού για τοποθέτηση σε κύκλωμα υδρόψυξης. Λέγεται fluidXP. (βασικό στοιχείο του το νερό είναι, απλά έχει και κάποιες ουσίες μέσα) Το χει δοκιμάσει κανείς? Επειδή θα βάλω πρώτη φορά υδρόψυξη και δεν είμαι και υδραυλικός:), θα ήθελα κάτι το οποίο αν στάξει κάπου να μην μου δημιουργήσει πρόβλημα. Με δεδομένο ότι το απεσταγμένο νερό έχει μια μικρή αγωγιμότητα, θα προτιμούσα κάτι εντελώς μη αγώγιμο. Επίσης θα ήθελα αν ξέρει κάποιος να μου πει τι ουσίες χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικό (anti-corrosive), και σε τι αναλογίες με νερό κλπ. Το να μην έχω 100% απόδοση δεν με πειράζει. Γενικά θα ήθελα ότι ξέρετε για το θέμα, γιατί έψαξα λίγο στο νετ και δεν βρήκα κάποιον που να ξέρει με βεβαιότητα, ο καθένας έλεγε τη μ...ια του. (απιονισμένο λιγότερο αγώγιμο από απεσταγμένο κλπ)

ένα επιπλέον σχόλιο... κατά πόσο οποιοδήποτε υγρό, με μηδενική αγωγιμότητα, με την πάροδο του χρόνου αποκτά αγωγιμότητα από την μακροχρόνια τριβή του και φάγωμα των μεταλλικών μερών του κυκλώματος? μήπως κάτι τέτοιο ση΄μαίνει (αν φυσικά ισχύει) ότι οποιαδήποτε λύση είναι απλά προσωρινή? και άρα ασύμφορη? (έστω στην περίπτωση του ειδικού υγρού και όχι στου φτηνού απιονισμένου)

μάλλον το καθαρό νερό έχει τη μικρότερη αγωγιμότητα. Δεν είναι το φάγωμα του μετάλλου αλλά πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αγωγιμότητα. Μόνο το pH να μεταβληθεί, η αγωγιμότητα αλλάζει. Το θέμα είναι αν όντως κάνει δουλειά το fluid xp με τα 76μS/cm γιατί να μην κάνει το καθαρό νερό με 1-2μS/cm που έχει. Βέβαια αν προσθέσεις αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες πιθανώς να μεταβληθεί η αγωγιμότητα, αλλά συνήθως οι οργανικές ενώσεις δεν είναι αγώγιμες νομίζω.

Αρχική απάντηση από sotiris [Σήμερα, στις 00:01]

Βέβαια αν προσθέσεις αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες πιθανώς να μεταβληθεί η αγωγιμότητα, αλλά συνήθως οι οργανικές ενώσεις δεν είναι αγώγιμες νομίζω.

· Can I dye Fluid XP with colored dye?

A: Yes, as long as the dye is non-conductive. If it is conductive then it will render the safety of Fluid XP useless.

αρα μια απο τα ιδια (τουλαχιστο για μενα). οσα νερα και να επεσαν τιποτα δεν εγινε, οταν ομως μπηκε το uv, μια σταγονα ηταν αρκετη και για μου πει "αντε γεια" η sound blaster.

δε νομιζω οτι οποιοδηποτε νερο, θα κρατησει σταθερες τις ιδιοτητες του μετα απο συνεχη επαφη με το μεταλλο, οπως επισης δε νομιζω οτι και η επαφη αυτη θα δωσει νερο που θα ειναι αρκετα αγωγιμο ωστε να κανει ζημια. (ολο υποθεσεις ειμαι σημερα)

κι ακομα ενα review , επειδη σε βλεπω οτι το ψαχνεις

υγ. καλως ηλθες

Έχω αρχίσει και το ψάχνω λίγο παραπάνω, θα γράψω τα συμπεράσματά μου όταν καταλήξω (αν καταλήξω και δεν βαρεθώ). .

38-.45: Αυτό που έκανε ο τυπάς στο review είναι αυτό που λέμε καφρίλα, φονιάς, βάρβαρος και τα σχετικά.... Πάντως απέδειξε ότι δεν είναι αγώγιμο, μέσω πειράματος, αν και περιμένοντας σπινθήρα δεν μπορείς να έχεις κάποια ακρίβεια στις μετρήσεις. Και πάλι όμως, παραείναι ακριβό για να το αγοράσω, προτιμώ να το φτιάξω μόνος μου. Γι' αυτό το ψάχνω.

Όσον αφορά την επαφή νερού- μετάλλου, ιόντα Cu(0) από το -χάλκινο υποθέτω- μπλοκ, οξειδώνονται σε Cu(2) (Cu(2) σημαίνει Cu(2+)) και μαζί με το νερό σχηματίζονται σύμπλοκες ενώσεις του τύπου [Cu(H2O)6]2+ . Πάντως μπορεί όλα να γίνουν πολύ περίπλοκα με ελάχιστους παράγοντες. Π.χ., στο νερό διαλύεται Ο2 της ατμόσφαιρας, το οποίο αυξάνει μέχρι ένα όριο όταν το σύστημα εκτίθεται στην ατμόσφαιρα. Το οξυγόνο είναι οξειδωτικό. Επίσης διαλύεται CO2, το οποίο μπορεί να μεταβάλλει το pH του νερού κλπ κλπ.

Περιττό να πω ότι όταν προσθέτεις κάτι όλα πάνε περίπατο και μεταβάλλονται όλες οι ισορροπίες, όπως με το UV που λές.

Πάντως μπορεί όντως το FluidXP να κάνει πολύ καλή δουλειά και ίσως (εκ του αποτελέσματος) να αξίζει και τα λεφτά του. Κάτι θα ξέρει και αυτός που το βγαλε. Στο κάτω κάτω αν όλοι λένε ότι κάνει αυτό που υπόσχεται δεν υπάρχει λόγος να μην τους πιστεύεις.

μιλας για ανοικτο κυκλωμα (αφου λες για επαφη με αερα). στις πιο πολλες πριπτωσεις ειναι κλειστο, αλλα λιγο αυτο επηρεαζει.

μετα την προηγουμενη απαντηση μου, εκανα μια δοκιμη. εβαλα τα δυο ακρα του πολυμετρου σε νερο της βρυσης και σε απιονισμενο (νερο για τα ατμοσιδερα) και μετρησα αντισταση. 500Ω για το πρωτο, 1000Ω για το δευτερο. δεν ξερω αν εχουν καποιο νοημα ολα αυτα, η αντισταση ειναι το αντιθετο της αγωγιμοτητας ομως, ετσι δεν ειναι; θα δοκιμασω το πρωι το ιδιο πραγμα με το τροφοδοτικο. αν επιζησει, ισως ημαστε οκ, χωρις την αναγκη να δωσουμε ενα σκασκο λεφτα για μη αγωγιμα υγρα, εισαγωγη απο το εξωτερικο.

αν ψαχνεις για αντιοξειδωτικα, δε νομιζω οτι υπαρχει καλυτερο πραγμα, απο το κρατησεις το συστημα με συγγενη μεταλλα (χαλκος και κραματα αυτου). με αλουμινιο σε καποιο σημειο του κυκλωματος, προσθετεις τα ιοντα που χρεαζεται για να δημιουργηθει η οξειδωση. τα ανωδιομενα ειναι καλη περιπτωση, φτανει να μην εχουν ξυθει. το καλο ειναι, πως πλεον, τα μονο εξαρτηματα απο αλουμινιο, μη ανωδιομενο, ειναι τα διαφορα τανκ που κυκλοφορουν στο εμποριο.

Στο κάτω κάτω αν όλοι λένε ότι κάνει αυτό που υπόσχεται δεν υπάρχει λόγος να μην τους πιστεύεις.

πιστευε μη, και ερευνα. :)

Δοκίμασε και καθαρό νερο (απεσταγμένο). Λογικά πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη αντίσταση. Όντως το να έχεις μόνο χαλκό έχει μεγάλο πλεονέκτημα, και αν είναι και το ίδιο κραμα πρέπει να είναι καλύτερα. Ίσως να αξίζει να πάρεις όλα από τον ίδιο κατασκευαστή που θα χρησιμοποιεί και το ίδιο κράμα στα προϊόντα του.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.