FANISTELROOY Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31, 2011 Ας το δουμε το θεμα που εχει το τροφοδοτικο μου!Εχω ασφαλεια 10Α και τροφοδοτικο 850W Corsair. Μολις του ανοιξω το διακοπτη μου ριχνει την ασφαλεια, την σηκωνω και πεφτει αμεσως, την ξανασηκωνω και καθεται κανονικα στη θεση της. Το ιδιο γινεται και οταν ανοιξω το πολυπριζο που το εχω πανω.Στο πολυπριζο εχω πανω, εκτος απο το τροφοδοτικο, την οθονη, ενα usb hub και ενα vodafone full σημα. Στην ιδια ασφαλεια ειναι η τηλεοραση μαζι το HiFi και καποια φωτα του σπιτιου.Οταν ανοιγω το τροφοδοτικο, οθονη-τηλεοραση-HiFi κλπ ειναι σε standby, αντε να αναβει μια λαμπα στο δωματιο. Ενας φιλος ηλεκτρολογος μου εχει πει οτι ειναι μικρη η ασφαλεια και θελει 16Α.Τι πιστευετε οτι φταιει;Την διπλανη ασφαλεια ριχνει επισης και η σκουπα καμια φορα αν την αναψω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasi Οκτώβριος 31, 2011 #2 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Οτι ειναι μικρη η ασφαλεια και θελει 16Α. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol77 Οκτώβριος 31, 2011 #3 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Συνηθίζεται σε καλώδιο διατομής 1,5mm να μπαίνει 16Α ασφάλεια και σε 1mm, 10A. Εφ όσον λογικά για να έχεις 10άρα ασφάλεια, έχεις καλώδιο 1mm, να μη βάλεις 16άρα.Μια 10άρα ασφάλεια αφήνει να περάσει ισχύς άνω των 2KW, οπότε σου φτάνει.Μπορεί όμως με τον καιρό να την έχει ακούσει η ασφάλειά σου και γι αυτό θα έλεγα να αλλάξεις μια ασφάλεια που κάνει ελάχιστα ευρώ και να βάλεις πάλι 10αρα καλής ποιότητας (π.χ. hager, ABB). Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmakr1416003456 Οκτώβριος 31, 2011 #4 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Κι εγώ το ίδιο πάθαινα. Έχω 4 pc σε πολύπριζο. 2χ350watts (hec) και 2χ650watts (corsair και coolermaster)Έφερα ηλεκτρολόγο και μου άλλαξε την ασφάλεια από 10αρα σε 16αρα (10 ευρώ μου πήρε).Από τότε δεν ξανάπεσεΥΓ. Αν κάποια στιγμή αναβαθμίσω και τα άλλα 2 pc με 650 (θα έχω 4χ650) . H 16αρα θα τα σηκώνει; Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasi Οκτώβριος 31, 2011 #5 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Εγώ ειχα 10αρα siemens και έβαλα 16αρα legrand Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmakr1416003456 Οκτώβριος 31, 2011 #6 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Εμένα είναι hager (όπως και ο πίνακας) Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Οκτώβριος 31, 2011 #7 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 ΥΓ. Αν κάποια στιγμή αναβαθμίσω και τα άλλα 2 pc με 650 (θα έχω 4χ650) . H 16αρα θα τα σηκώνει;Θα τα σηκωνει μια χαρα.Η ασφαλεια πεφτει γιατι οταν πατας το διακοπτη του τροφοδοτικου, αρχιζουν να φορτιζουν οι ξεφορτιστοι πυκνωτες (αν ειναι για αρκετες ωρες εκτος δικτυου).Αν τη στιγμη που πατας το διακοπτη του psu πετυχεις την ταση του δικτυου στο peak, ρεει ακαριαια ενα μεγαλο ρευμα που προκαλλει την πτωση της ασφαλειας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FANISTELROOY Οκτώβριος 31, 2011 Author #8 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Πρεπει να τσεκαρουμε τα καλωδια πρωτα πριν αλλαξω ασφαλεια. Τουλαχιστον οπως λετε και σεις δεν εχει θεμα το τροφοδοτικο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juno12 Οκτώβριος 31, 2011 #9 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Συνηθίζεται σε καλώδιο διατομής 1,5mm να μπαίνει 16Α ασφάλεια και σε 1mm, 10A. Εφ όσον λογικά για να έχεις 10άρα ασφάλεια, έχεις καλώδιο 1mm, να μη βάλεις 16άρα..Δεν είναι ακριβώς έτσι οι κανονισμοί. Σε αγωγό διατομής 1,5mm² βάζουμε ασφάλεια 10Α και σε αγωγόδιατομής 2,5mm² ασφάλεια 16Α. Το πιο σωστό σύμφωνα με τους κανονισμούς είναι να βάζεις σε τέτοια περίπτωση ασφάλεια 10Α βραδείας απόκρισης όπως ήταν παλιότερα οι βραδείας τήξεως, ή αυτές που χρησιμοποιούνται για τροφοδοσία των air condition, γιατί όταν πατάς το διακόπτη σε πολύμπριζο ή τροφοδοτικό που έχει πάνω του π.χ. 20 συσκευές, τραβάς απότομα πολύ ρεύμα, πολύ μεγαλύτερο από το ονομαστικό της γραμμής.Οι αγωγοί 1mm² δεν χρησιμοποιούνται για παροχή φορτίου σε χωνευτές εγκαταστάσεις, απαγορεύονται κιόλας, παρα μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως οι αγωγοί του κυκλώματος της αυτονομίας θέρμανσης ή η παροχή του εσωτερικού κουδουνιού σε ένα σπίτι και ασφαλίζονται με ασφάλεια 6Α. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasi Οκτώβριος 31, 2011 #10 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Πρεπει να τσεκαρουμε τα καλωδια πρωτα πριν αλλαξω ασφαλεια. Τουλαχιστον οπως λετε και σεις δεν εχει θεμα το τροφοδοτικο.Την αλλαγή να στην κάνει ηλεκτρολόγος, σε μένα είπε ότι παραπάνω από 16 δεν αντέχει το καλώδιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crmaris Οκτώβριος 31, 2011 #11 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 κανονικά δε θα έπρεπε να πέφτει η ασφάλεια γιατί ένα thermistor μέσα σχεδόν σε κάθε PSU προστατεύει από μεγάλα inrush currents χαμηλώνοντας τα Amps που τραβάνε κατά την εκκίνηση οι πυκνωτές. Τώρα ή το thermistor στο PSU σου τα έχει παίξει και δεν ανεβάζει την αντίσταση του όταν είναι κρύο είτε υπάρχει πρόβλημα όντως στον πίνακα.Επίσης μην βάζετε μεγαλύτερες ασφάλειες αν δεν αντέχουν τα καλώδια που έχει το δίκτυο του σπιτιού σας γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς (λιώνουν τα καλώδια από τα πολλά Amps αν είναι μικρής διατομής, βραχυκυκλώνουν και τη συνέχεια την ξέρετε).Ένας από τους λόγους που έχουμε τις ασφάλειες στον πίνακα είναι για την προστασία των καλωδίων από μεγάλα Amps, κάτι αντίστοιχο με το OCP των τροφοδοτικών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FANISTELROOY Οκτώβριος 31, 2011 Author #12 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Καταρχην μου ειχε πει ηλεκτρολογος οτι τις ασφαλειες τις χωριζουν σε φωτα και σε πριζες, ωστε να βαζουν χοντρα καλωδια-μεγαλες ασφαλειες σε πριζες και λεπτα καλωδια-μικρες ασφαλειες στα φωτα, αλλα πολλοι τα βαζουν ολα μαζι και γινεται ενας αχταρμας.Θα φερω μια μερα εναν και θα τα κοιταξει.Το θεμα ειναι μην γινει ζημια με αυτο το πεσιμο της ασφαλειας στις συσκευες.Να δοκιμασω να τον παρω να τον συνδεσω στην πριζα του aircondition να δω αν τη ριχνει; Link to comment Share on other sites More sharing options...
juno12 Οκτώβριος 31, 2011 #13 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 Να δοκιμασω να τον παρω να τον συνδεσω στην πριζα του aircondition να δω αν τη ριχνει;αν έχει ξεχωριστή ενισχυμένη γραμμή το a.c. (2,5mm²), ναι.αλλιώς στην πρίζα που βάζεις το πλυντήριο ρούχων. είναι σίγουρα ενισχυμένη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crmaris Οκτώβριος 31, 2011 #14 Κοινοποίηση Οκτώβριος 31, 2011 ναι δοκίμασε μια διαφορετική πρίζα να δεις αν εξακολουθεί να ρίχνει την ασφάλεια. Όσον αφορά τις συσκευές εντάξει δεν είναι και ότι το καλύτερο αλλά τουλάχιστον δεν τρώνε βύθιση-υπέρταση. Το τελευταίο είναι που τις σκοτώνει συνήθως. Άσε να ξεφορτίσουν εντελώς οι πυκνωτές του PSU προτού κάνεις τη δοκιμή. ps. Στο τέλος θα τραβάμε γραμμή παρόμοια με τις κουζίνας για τα PSUs Ειδικά αν έχεις κανα 1500αρι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstav Νοέμβριος 1, 2011 #15 Κοινοποίηση Νοέμβριος 1, 2011 To ίδιο πρόβλημα Φάνη είχα και γω πριν την ανακαίνιση που έκανα και γω στο σπίτι μου...Ευτυχώς ζημιά δεν έγινε. Κατά την ανακαίνιση είπα στον ηλεκτρολόγο να περάσει όλες τις πρίζες ενισχυμένες (2,5mm) και 16αρες ασφάλειες...το πρόβλημα εξαφανίστηκε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Νοέμβριος 1, 2011 #16 Κοινοποίηση Νοέμβριος 1, 2011 Τοποθέτηση 16Α ασφάλεια σε γραμμή που αρχικά είχε 10Α είναι έγκλημα και απαγορεύεται δια ροπάλου , ειδικά αν η εγκατάσταση είναι παλιά. Η φιλοσοφία είναι ότι η ασφάλεια δεν προστατεύει σε καμμία περίπτωση την όποια κατανάλωση βάλουμε στην πρίζα , αλλά την γραμμή μεταφοράς του ρεύματος .Το πρόβλημά σου είναι ότι , εφόσον πάντα δεν βραχυκυκλώνει κάτι , έχεις πέσει σε ευαίσθητη ασφάλεια και ενεργοποιείται γρήγορα . Αντικατέστησέ την ( όχι εσύ , ηλεκτρολόγος πάντα ) με ασφάλεια 10Α αλλά βραδείας ενεργοποιήσεως . Ονομάζονται και ασφάλειες κίνησης και μπαίνουν σε γραμμές όπου τροφοδοτούν μοτέρ ή Α/C . Γνωρίζονται από το γράμμα ''C'' ή ''Κ'' πάνω στην ασφάλεια αναλόγως της μάρκας - δηλαδή K10A ή C10A . Αυτά από μένα και καλή τύχη.Λευτέρης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasi Νοέμβριος 1, 2011 #17 Κοινοποίηση Νοέμβριος 1, 2011 σε εμένα η δεκάρα η παλιά ασφάλεια τροφοδοτούσε δυο δωμάτια, χολ και μπάνιο η εγκατάσταση έγινε το 89 τότε δεν υπήρχαν οι υπολογιστές ευρεία κλίμακα.Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν εγκαταστάθηκαν από έναν υπολογιστή σε δυο δωμάτια με 550 τροφοδοτικό +με την λειτουργιά της ηλεκτρικής σκούπας έπεφτε η ασφάλεια !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nevolin Νοέμβριος 3, 2011 #18 Κοινοποίηση Νοέμβριος 3, 2011 Μου έκανε το ίδιο ένα thermaltake 1200w έριχνε την ασφάλεια κατά το σήκωμα του διακόπτη στο πίσω μέρος. Το άλλαξα με ένα Corsair AX1200 δεν ξαναέπεσε η ασφάλεια από τότε. Θα συμφωνήσω με τον crmaris στο να κοιτάξεις την σωστή λειτουργία του τροφοδοτικού σου. Βέβαια δεν αποκλειέται και το ενδεχόμενο ηλ/κου προβλήματος αλλά αν υπάρχει δυνατότητα δοκιμής με διαφορετικό τροφοδοτικό να το κάνεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasi Νοέμβριος 7, 2011 #19 Κοινοποίηση Νοέμβριος 7, 2011 Μου έκανε το ίδιο ένα thermaltake 1200w έριχνε την ασφάλεια κατά το σήκωμα του διακόπτη στο πίσω μέρος. Το άλλαξα με ένα Corsair AX1200 δεν ξαναέπεσε η ασφάλεια από τότε. Θα συμφωνήσω με τον crmaris στο να κοιτάξεις την σωστή λειτουργία του τροφοδοτικού σου. Βέβαια δεν αποκλειέται και το ενδεχόμενο ηλ/κου προβλήματος αλλά αν υπάρχει δυνατότητα δοκιμής με διαφορετικό τροφοδοτικό να το κάνεις.Δηλαδή θες να πεις το τροφοδοτικό δεν ήταν καλό ??? έχω το ίδιο τροφοδοτικό ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nevolin Νοέμβριος 7, 2011 #20 Κοινοποίηση Νοέμβριος 7, 2011 Δηλαδή θες να πεις το τροφοδοτικό δεν ήταν καλό ??? έχω το ίδιο τροφοδοτικό ??Στην δίκη μου περίπτωση το τροφοδοτικό είχε πρόβλημα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.