Jump to content

Ψυξη και Θορυβος

SALAMINOMACHOS

Recommended Posts

Καλησπερα σας και χρονια πολλα

Προσφατα αγορασα το κουτι Silvertone CW-02 για καινουργιο HTPC

Θα χρησιμοποιησω το παλιο HTPC Hardware ητοι

Gigabyte mATX

I3 540

Thermaltake Toughpower 600W 14cm Fan

4GB Kingston memories

Θα αγορασω τωρα μια GPU NVIDIA passive

Και αγορασα προ ημερων τον CPU Cooler Swiftech Polaris 120

Το κουτι εχει απο κατασκευης ενα 12αρη ανεμιστηρα για εξαγωγη αερα,και αναμονες για 2 χ 92mm για ψυξη των δυο συστοιχιων των 6 σκληρων δισκων

Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης με γνωμονα τον θορυβο

1. Οι δυο 92αρηδες ειναι αναγκαιοι ? Γιατι εαν οντως ειναι αναγκαιοι πρεπει να τους βαλω απο τωρα ,πριν βαλω τους σκληρους μεσα

2. Πιστευετε οτι ο πισω 120αρης της Silverstone ειναι καλος,η πρεπει να τον αλλαξω?

3. Και το κυριοτερο: Απο διαφορα reviews καταλαβα οτι ο ανεμιστηρας του Swiftech Polaris 120 ενω ειναι καταπληκτικος στην ψυξη ,τουναντιον ειναι θορυβωδης σε Full load. Μπορω να τον δουλεψω passive χωρις ανεμιστηρα ,δεδομενου οτι ο Ι3 540 ειναι πολυ χαμηλου Wattage ?

Kαι τελος,εαν πρεπει να αλλαξω καποιους ανεμιστηρες,ποιοι ειναι οι ποιο αθορυβοι?

Ευχαριστω για την προσοχη σας

Βαγγελης..............................

Λογικά θα μπορεί να παίξει passive το cpu, από την στιγμή που έχει πίσω fan το κουτί σου, ειδικά αν το αφήσεις stock ή κάνεις και λίγο undervoltage. Δοκίμασέ το και αποφάσισε. Αν σε full load είσαι κάτω από τους 70 βαθμούς, είσαι οκ. Βεβαία αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορόυσες να ρυθμίσεις το fan της Swiftech στις 1000 στροφές και να μην ακούγεται τπτ...

Αν σκοπεύεις να βάλεις πολλούς δίσκους, καλό θα ήταν να βάλεις τους 2 92άριδες.

Αν παίξεις με passive gpu και cpu, καλό θα ήταν να βάλεις τους 2 92άριδες για να μην έχεις μόνο εξαγωγή αέρα, αλλά και εισαγωγή.

Γενικά όπως κατάλαβες, δεν είναι απαραίτητο να βάλεις τα extra fans, αλλά προτείνεται. Μην σε τρομάζουν που είναι 92mm. Το μικρό μέγεθος δεν σημαίνει απαραίτητα θόρυβος. Σημασία έχει σε τι στροφές λειτουργούν. Αν πάρεις κάτι ποιοτικό γύρω στις 1200-1400 στροφές, δεν θα σε ενοχλεί καθόλου.

Αν σε full load είσαι κάτω από τους 70 βαθμούς, είσαι οκ. Βεβαία αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορόυσες να ρυθμίσεις το fan της Swiftech στις 1000 στροφές και να μην ακούγεται τπτ...

Αν σκοπεύεις να βάλεις πολλούς δίσκους, καλό θα ήταν να βάλεις τους 2 92άριδες.

Αν παίξεις με passive gpu και cpu, καλό θα ήταν να βάλεις τους 2 92άριδες για να μην έχεις μόνο εξαγωγή αέρα, αλλά και εισαγωγή.

Kαλησπερα φιλε μου

Τι εννοεις full load? Τον θελω μονο για θεαση ταινιων HD. Δεν προκειται να πειραξω τον επεξεργαστη.

Moυ φαινεται,οτι επιβαλλεται να βαλω εξ'αρχης τους δυο 92αρηδες.

Ποια μαρκα εχει τους ποιοτικοτερους και προφανως πιο αθορυβους ανεμιστηρες?

Κοίτα να δεις. Αθόρυβος και αποδοτικότερος δεν πάνε μαζί. Συνήθως όταν είναι αθόρυβοι είναι σε χαμηλές στροφές κα με χαμηλή απόδοση. Δες σε ελληνικά μαγαζια ποιους πουλάνε και μπες στα site των κατασκευαστών να δεις πόσα db είναι. Όσο χαμηλότερα τόσο το καλύτερο.

Kαλησπερα φιλε μου

Τι εννοεις full load? Τον θελω μονο για θεαση ταινιων HD. Δεν προκειται να πειραξω τον επεξεργαστη.

Moυ φαινεται,οτι επιβαλλεται να βαλω εξ'αρχης τους δυο 92αρηδες.

Ποια μαρκα εχει τους ποιοτικοτερους και προφανως πιο αθορυβους ανεμιστηρες?

Full load εννοώ να δοκιμάσεις τις θερμοκρασίες σου με tool το οποίο χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή 100%. Το ξέρω ότι θα βλέπεις κυρίως ταινίες, άρα θα έχεις χαμηλό cpu usage συνήθως, όμως αυτό δεν αποκλείει ότι κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθεί μέγιστα ο επεξεργαστής. Οπότε εσύ καλό θα ήταν να δοκιμάσεις το χειρότερο δυνατό σενάριο. Και αυτό μπορείς να το κάνεις με κάποιο προγραμματάκι όπως το prime95 ή το linx.

Υπάρχουν πολλές εταιρίες που βγάζουν ποιοτικούς ανεμηστήρες, όπως nexus, scythe, noiseblocker, κάποιοι coolermaster, Be Quiet! και άλλες. Τώρα συγκεκριμένα για 92mm (είναι και δύσκολη διάσταση, δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία) δεν ξέρω να σου προτείνω κάτι σίγουρα, καθώς έχω καιρό να ασχοληθώ με ανεμηστήρες. Πάντως κάτι σαν αυτό :

NoiseBlocker BlackSilent XE1 Fan - 92mm - Case Fans - plaisio.gr

είναι σίγουρα καλό, αλλά σχετικά τσιμπημένο σε τιμή. Ρίξε μια ματιά τι μπορείς να βρεις σε αυτό το μέγεθος και σε καταστήματα που σε βολεύουν (γιατί πλέον η ποιοκιλία πάσχει στα ελληνικά καταστήματα), και ψάξε και για κάποιο τεστ στο νετ, μέχρι να σου απαντήσει κάποιος άλλος.

Πάντως σίγουρα ΜΗΝ επηρεάζεσαι από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δίνουν οι κατασκευαστές. Είδικά στα dB θορύβου, ο καθένας λέει ότι θέλει. Χοντρικά να ξέρεις ότι 2 ανεμηστήρες που έχουν την ίδια ταχύτητα θα έχουν παραπλήσιο θόρυβο. Ο πιο καλός σε ποιότητα από τους 2 θα είναι λίγο πιο ήσυχος.

Αν θες να το κάψεις πάντως, μπορείς να το ψάξεις πολύ :p, πχ :

SPCR's Fan Round-Up #3: 92mm Fans | silentpcreview.com

@pmakr

Ευχαριστω για την τοποθετηση σου

@ qbiefox

Το τσεκαρα το link και γραφει τα αυτονοητα

1. Fans are designed to push air — the faster the fan, the more air it pushes
  2. Fans produce noise — the faster the fan, the more noise it produces

Θα το διαβασω ολο το review γιατι γραφει αληθειες

Το HAC βλεπω οτι εχει καλους ανεμιστηρες

Ποιους προτιματε?

Noiseblocker η Enermax ?

Ευχαριστω

Αυτο πως το βλεπετε? Και για τον επεξεργαστη και για την εξαγωγη αερα?

CoolerMaster R4-TMBB-08FK-R0 Turbine Master Fan - 120mm

Σύγκριση

To silentpcreview είναι από τα καλύτερα sites που ασχολείται με το θόρυβο. Το link δεν στο έστειλα για τα εισαγωγικά, αλλά για την σύγκριση που έχει παρακάτω.

Από το hac δεν μου γέμισε κάτι το μάτι. Νομίζω noiseblocker είναι καλύτεροι από τους enermax

Όσον αφορά τον 12άρη, από την στιγμή που το κουτί σου έχει (και η silverstone δεν είναι καμιά τυχαία μάρκα) και η ψύκτρα σου έχει, δεν βρίσκω τον λόγο να τους αλλάξεις, η διαφορά θα είναι μικρή. Του κουτιού μια χαρά είναι (1200 στροφές) και της ψυκτρας, ή ρίξτον στροφές από την μητρική, ή βάλτον στα 5 volt και θα τρέχει ~1000 στροφές.

Οι καλύτεροι coolermaster είναι οι SickleFlow, είναι όμως 2000rpm και πρέπει να τους ρίξεις...

Οι περισσότερες μητρικές μπορούν να ελέγχουν τουλάχιστον 1 ανεμηστήρα από το bios. Δεν θα δεις επιλογές για volt, αλλά θα δεις κάτι του στυλ fan profile, ή fan duty cycle. Κοίταξε το manual της μητρικής σου.

Να προτεινω και το προγραμματακι speefan.

Αναλογα με την μητρικη που εχεις αναγνωριζει και ελεγχει την ταχυτητα των ανεμιστηρων!

Το χρησιμποιω συνεχεια για την Α70 που εχω η οποια δεν συνδεεται στο cpufan βυσμα αλλα σε casefan.

Καλημερα σε ολους σας

Θυμαμαι ,οταν ο ανηψιος μου εφτιαχνε το παρον PC, μεσα απο το BIOS της Gigabyte μητρικης,η οποια θα μπει τωρα στο Silverstone ειχε 3 επιλογες για ρυθμισεις ανεμιστηρα ( προφανως του επεξεργαστη ).

Αυτο εννοειτε?

Δεν θυμαμαι να υπηρχε ρυθμιση για αλλο ανεμιστηρα

Ευχαριστω Βαγγελης................

Οι περισσότερες μητρικές μπορούν να ελέγχουν τουλάχιστον 1 ανεμηστήρα από το bios. Δεν θα δεις επιλογές για volt, αλλά θα δεις κάτι του στυλ fan profile, ή fan duty cycle. Κοίταξε το manual της μητρικής σου.

Αυτο ακριβως! Βρες το βιβλιο της μητρικης σου και ο γραφει μεσα! Αν δεν το βρισκεις γραψε μας το μοντελο να ψαξουμε.

Αυτο ακριβως! Βρες το βιβλιο της μητρικης σου και ο γραφει μεσα! Αν δεν το βρισκεις γραψε μας το μοντελο να ψαξουμε.
Η Μητρικη ειναι Gigabyte H55M-UD2H

Το βιβλιο δυστυχως δεν το εχω

Ευχαριστω για την προσπαθεια σας..................

Εσεις μου φαινεται οτι εισαστε κινητες βιβλιοθηκες

@ qbiefox

Αυτο το link που εδωσες για πτωση στα 5 volts εννοει οτι πανε απο την μητρικη που παιρνουν ρευμα τα fans στο καταλληλο καλωδιο του μετασχηματιστη?

[MENTION=19449]mchls[/MENTION]

Προφανως σε λενε Μιχαλη. Σε ευχαριστω για το manual

Επειδη μαλλον για αρχη θα αφησω τον 120αρη της Silverstone και του επεξεργαστη τους ιδιους,τι προτεινεται για τους δυο 92αρηδες που ψυχουν τους σκληρους?

Noiseblocker η Coolermaster SickleFlow ?

Οι Sickleflow είναι 120αριδες, δεν σου κάνουν.

Για τα 5 volts :

-Παίρνεις ένα τέτοιο : SHARKOON ADAPTER 4 PIN TO 3 PIN - - E-SHOP.GR (μπορεί και να έχεις ήδη, ή να σου έδινε κανένας ανεμηστήρας)

Τα pins που είναι για τον ανεμηστήρα, πάνε στο κίτρινο (12v) και στο διπλανό του μαύρο του molex.

Τα κόβεις από εκεί και τα κολλάς ως εξης :

Το κόκκινο στο κόκκινο του molex (5v)

To μαύρο στο διπλανό μαύρο του κόκκινου του molex.

Είσαι έτοιμος :T:

Αψογος.

Και στην περιπτωση που θελω στο μελλον να αλλαξω τους 120αρηδες της Silverstone η του επεξεργαστη ποιους προτεινεις για καλλιτερη ποιοτητα?

Οπως επισης και για τους δυο 92αρηδες των σκληρων δισκων που θα μπουν απο τωρα?

Ρε boy αφού στα έχω πει σε προηγούμενα ποστ

92mm -> NoiseBlocker BlackSilent XE1 Fan

120mm -> Coolermaster Sickleflow. Φτηνός και πολύ καλός (είναι 2000rpm όμως και θέλει ρύθμιση)

Αλλιώς -> Scythe Gentle Typhoon. Ίσως ο καλύτερος ανεμηστήρας της αγοράς, ακριβός όμως

[MENTION=19449]mchls[/MENTION]

Προφανως σε λενε Μιχαλη. Σε ευχαριστω για το manual

Επειδη μαλλον για αρχη θα αφησω τον 120αρη της Silverstone και του επεξεργαστη τους ιδιους,τι προτεινεται για τους δυο 92αρηδες που ψυχουν τους σκληρους?

Noiseblocker η Coolermaster SickleFlow ?

Τι να σου πω φιλε...Ας πουνε εκεινοι που γνωριζουν καλυτερα...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.