Ψηφιακά καταστήματα και διαθεσιμότητα: Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το αγορασμένο περιεχόμενο;
Τα ψηφιακά καταστήματα που προσφέρουν παιχνίδια, βιβλία ή μουσική είναι πολύ συνηθισμένα στις μέρες μας. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς να αφήσουμε την άνεση του σπιτιού μας, μας επιτρέπουν να αγοράζουμε, να κατεβάζουμε και να χρησιμοποιούμε τις προσφορές τους. Τι συμβαίνει όμως εάν ένα κατάστημα κλείσει, ο λογαριασμός μας μπλοκαριστεί ή μια πλατφόρμα επιλέξει να αφαιρέσει μέρος του αγορασμένου περιεχομένου μας; Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύετε, αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Ως εκ τούτου μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τις ψηφιακές βιβλιοθήκες σας.
Αγοράζετε ή απλώς νοικιάζετε;
Τα περισσότερα ψηφιακά καταστήματα λειτουργούν ως δικαιοπάροχοι. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη δεν «αγοράζουμε» το παιχνίδι, την ταινία ή το βιβλίο, αλλά αποκτούμε μόνο το δικαίωμα χρήσης τους. Με άλλο λόγια, αν μια πλατφόρμα επιλέξει να αποσύρει κάποιο περιεχόμενο ή να κλείσει και να τερματίσει τη λειτουργία της, μπορεί να χάσουμε την πρόσβαση στο περιεχόμενό μας. Έχουμε δει να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στο παρελθόν, π.χ. το κλείσιμο του Google Play Music, τη διαγραφή ταινιών από τις βιβλιοθήκες χρηστών ή περιορισμούς στα δικαιώματα αδειοδότησης σε πλατφόρμες streaming.
Τοπικά αντίγραφα – η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τις ψηφιακές αγορές σας είναι να τις κατεβάσετε στη δική σας μονάδα δίσκου. Αν ένα κατάστημα ή μια πλατφόρμα επιτρέπει τη λήψη αρχείων στη συσκευή σας, συνιστάται να το κάνετε. Τα παιχνίδια που αγοράζονται σε ορισμένες πλατφόρμες (π.χ. το GOG) δεν προστατεύονται από DRM. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εγκατασταθούν και να αποθηκευτούν για προσωπική σας χρήση, ακόμη και αν η υπηρεσία σταματήσει να λειτουργεί. Το ίδιο ισχύει για ταινίες, ηλεκτρονικά βιβλία ή μουσική. Αν μάλιστα είναι δυνατό να αποθηκεύετε αρχεία σε ανοιχτές μορφές, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσετε ασφαλή.
Θα πρέπει να θυμάστε, ωστόσο, ότι η λήψη αρχείων είναι απλά το πρώτο βήμα. Είναι εξίσου σημαντικό να τα αποθηκεύετε σωστά, κατά προτίμηση σε γρήγορη και αξιόπιστη μονάδα δίσκου που θα εγγυάται την ασφάλεια των δεδομένων σας για τα επόμενα χρόνια. Πολλοί χρησιμοποιούν μονάδες SSD για αυτόν τον σκοπό, καθώς όχι μόνο προσφέρουν άμεση πρόσβαση στα αποθηκευμένα αρχεία, αλλά είναι και πιο ανθεκτικές σε ζημιές από τις παλιές μονάδες σκληρού δίσκου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι SSD της Samsung, γνωστές για την εξαιρετική απόδοση και την ποιότητά τους. Η μονάδα δίσκου Samsung 9100 PRO, με ταχύτητα ανάγνωσης έως 14.800 MB/s και ταχύτητα εγγραφής έως 13.400 MB/s, μπορεί να αποθηκεύσει έως και 8 TB δεδομένων (η έκδοση των 8 TB θα κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025), γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για το οικιακό σας αρχείο. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο αγοράς ενός εξωτερικού SSD που επιτρέπει την εύκολη μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών. Λειτουργεί επίσης εξαιρετικά ως οικιακό αποθετήριο αρχείων, ενώ προσφέρει σταθερή προστασία δεδομένων. Μια εξαιρετική επιλογή για αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να είναι η συμπαγής μονάδα δίσκου T5 EVO που αποθηκεύει έως και 8 TB δεδομένων.
DRM – προστασία ή περιορισμός;
Πολλά καταστήματα χρησιμοποιούν συστήματα DRM (Digital Rights Management) που προστατεύουν τα αρχεία από την αντιγραφή και την αναπαραγωγή εκτός της πλατφόρμας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν κάνετε λήψη ενός αρχείου, ίσως χρειαστεί να συνδεθείτε στο κατάστημα ή στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει. Για τα παιχνίδια, σημαίνει συχνά ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένο client (όπως το Steam ή το Ubisoft Connect). Για τα βιβλία ή τις ταινίες, ότι πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστική εφαρμογή για την ανάγνωση ή την αναπαραγωγή τους. Γι' αυτό καλό είναι να ελέγξετε πριν από την αγορά τι είδους περιορισμούς επιβάλλει το κατάστημα και να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε την πρόσβαση στο περιεχόμενό σας αν προκύψουν προβλήματα.
Μπορείτε να προστατεύσετε πλήρως τις ψηφιακές σας αγορές;
Δυστυχώς, στην εποχή της ψηφιακής διανομής δεν έχουμε ποτέ τον πλήρη έλεγχο του αγορασμένου περιεχομένου μας. Οι πλατφόρμες μπορούν να αλλάζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, να καταργούν προϊόντα από την προσφορά τους ή ακόμη και να διαγράφουν λογαριασμούς χρηστών, στερώντας τους την πρόσβαση σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη τους. Γι' αυτό, είναι καλή ιδέα να συνδυάζετε διαφορετικές μεθόδους για την ασφάλεια του περιεχομένου σας: να κατεβάζετε τοπικά αντίγραφα, να αποφεύγετε πλατφόρμες με επιθετική προστασία DRM και να αποθηκεύετε τα αρχεία σας σε γρήγορο και αξιόπιστο SSD. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θέλει να ξυπνήσει μια μέρα και να ανακαλύψει ότι η συλλογή με τα αγαπημένα του παιχνίδια, τις ταινίες ή τα βιβλία έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης…
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now