Το Απόλυτο Πλήγμα της Μοσάντ στη Χεζμπολάχ: Επιχείρηση Υποδειγματικής Καταστροφής
Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές και μυστικοπαθείς επιχειρήσεις στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών, η Ισραηλινή Μοσάντ κατάφερε να διεισδύσει βαθιά στους κόλπους της Χεζμπολάχ, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στην ηγεσία και τις δυνάμεις της οργάνωσης. Η επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, χρησιμοποίησε παγιδευμένους ασύρματους πομπούς για να σκοτώσει και να τραυματίσει χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ, προκαλώντας σοβαρή αποδιοργάνωση στην οργάνωση και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Το χρονικό της επιχείρησης
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χρόνια πριν από την ενεργοποίησή της, όταν η Μοσάντ άρχισε να μελετά πώς θα μπορούσε να διεισδύσει στις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ, μιας από τις πιο ισχυρές και καλά οργανωμένες ομάδες στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ, γνωστή για την παρανοϊκή της φύση και τα προηγμένα μέτρα ασφαλείας, αναζητούσε τρόπους για να διατηρήσει ασφαλείς τις επικοινωνίες της από τις ισραηλινές υπηρεσίες παρακολούθησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ισραηλινοί πράκτορες δημιούργησαν μια τεχνολογική "παγίδα" που εκμεταλλεύτηκε τις ανάγκες της Χεζμπολάχ για αξιόπιστα και υποτιθέμενα ασφαλή μέσα επικοινωνίας.
Το 2023, η Χεζμπολάχ πείστηκε να αγοράσει από μια αξιόπιστη πηγή 5.000 τηλεπικοινωνιακές συσκευές, τύπου AR924, που παρουσίαζαν χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας και αυτονομίας, ιδανικά για πεδία μάχης. Χωρίς να γνωρίζει ότι οι συσκευές είχαν παγιδευτεί από τη Μοσάντ, η Χεζμπολάχ διέθεσε τις συσκευές στα μέλη της, τα οποία τις χρησιμοποιούσαν καθημερινά.
Η επιχειρησιακή ευφυΐα της Μοσάντ φάνηκε στην εκτέλεση της επιχείρησης: οι συσκευές, που σχεδιάστηκαν και συναρμολογήθηκαν στο Ισραήλ, περιλάμβαναν κρυμμένα εκρηκτικά μέσα στους υπερμεγέθεις συσσωρευτές τους. Η ενεργοποίηση των εκρηκτικών ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί, ακόμα και με ακτινογραφία. Όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή, οι συσκευές πυροδοτήθηκαν μαζικά στις 17 Σεπτεμβρίου, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επιχείρησης
Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2022, με βασικό στόχο την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ. Αρχικά, η Μοσάντ είχε διεισδύσει στη Χεζμπολάχ μέσω προηγμένων συσκευών παρακολούθησης, όπως τα παγιδευμένα ασύρματα, που τους επέτρεπαν να ακούν τις επικοινωνίες των μαχητών της οργάνωσης για χρόνια. Ωστόσο, η Μοσάντ δεν αρκέστηκε μόνο στην παρακολούθηση. Στόχευε σε κάτι πιο αποφασιστικό: τη χρήση αυτών των συσκευών για την εξολόθρευση μελών της Χεζμπολάχ σε μια μαζική επιχείρηση.
Όταν ο αριθμός των παγιδευμένων συσκευών αυξήθηκε επαρκώς, το Ισραήλ είχε πλέον τη δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στη Χεζμπολάχ. Οι συσκευές είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν τη μέγιστη ζημιά στους χρήστες. Χρειαζόταν να ενεργοποιήσουν μια διπλή διαδικασία για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα, κάτι που απαιτούσε τη χρήση και των δύο χεριών. Έτσι, όταν οι συσκευές εξερράγησαν, τα θύματα τραυματίστηκαν σοβαρά στα χέρια τους, καθιστώντας τα ανίκανα να πολεμήσουν.
Η Μοσάντ πυροδότησε μαζικά τα παγιδευμένα pagers στις 17 Σεπτεμβρίου, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας περίπου 3.000 μέλη της Χεζμπολάχ, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στα μετόπισθεν. Λίγο αργότερα, την επόμενη μέρα, οι ισραηλινοί πράκτορες πυροδότησαν και τα παγιδευμένα ασύρματα, προκαλώντας ακόμα περισσότερα θύματα.
Αντίκτυπος και διεθνείς αντιδράσεις
Η επίθεση αυτή θεωρείται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές και πρωτότυπες ενέργειες της Μοσάντ, καταφέρνοντας να αποδεκατίσει τη Χεζμπολάχ σε μια στιγμή κρίσης για την οργάνωση. Ωστόσο, προκάλεσε και έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Στο Ισραήλ, υπήρχαν διαφωνίες για το αν θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν τα εκρηκτικά, καθώς υπήρχε ο φόβος αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, το οποίο απάντησε εξαπολύοντας 180 πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Η επιτυχία της επιχείρησης έδωσε ώθηση στις ισραηλινές αρχές να προχωρήσουν σε μια πιο επιθετική στρατηγική κατά της Χεζμπολάχ, με στόχο την πλήρη αποδυνάμωση της οργάνωσης μέσω αεροπορικών επιθέσεων και ενδεχόμενης χερσαίας εισβολής. Η Ισραηλινή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την πρόθεση να βάλει τέλος στη στρατιωτική απειλή της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά της.
Το μέλλον της σύγκρουσης
Η μαζική αυτή επιχείρηση δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Η Χεζμπολάχ και το Ιράν υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τη σύγκρουση, παρά τις απώλειες, προειδοποιώντας για σκληρότερα αντίποινα εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση. Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως η Χεζμπολάχ έχει πλέον αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να συνεχίσει να την πλήττει με ελάχιστο κίνδυνο αντιποίνων.
Παρά τις επιφυλάξεις εντός της κυβέρνησης, η απόφαση να προχωρήσει η επιχείρηση δείχνει τη στρατηγική του Ισραήλ να εξοντώσει ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ, με την προσοχή να στρέφεται στον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα. Η σύγκρουση έχει μπει σε μια νέα φάση, όπου οι επιθέσεις ακριβείας και οι στοχευμένες εκτελέσεις κυριαρχούν.
Η επιτυχία της επιχείρησης αυτής επιβεβαίωσε την τεχνολογική υπεροχή και την επιχειρησιακή αρτιότητα της Μοσάντ, προκαλώντας ωστόσο φόβους για τον περαιτέρω εκτροχιασμό της βίας στη Μέση Ανατολή.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now