Jump to content



Απομυθοποίηση του πρωτοκόλλου 2,5 GbE: Αναβάθμιση της Δικτύωσης στο Σπίτι και στο Γραφείο


astrolabos

8.298 views

Δίκτυο 2.5 GbE  

33 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

 

Στον δυναμικό κόσμο της τεχνολογίας, όπου η ταχύτητα είναι ο βασιλιάς, ένα πρωτοποριακό πρότυπο ανατρέπει το status quo. Η εμφάνιση του προτύπου 2,5 Gigabit Ethernet (2,5 GbE) είναι έτοιμο να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τις ταχύτητες του δικτύου, υποσχόμενο ένα τεράστιο άλμα πέρα από τις συμβατικές ταχύτητες 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (1 GbE). Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα που αλλάζουν τα δεδομένα του παιχνιδιού από την αναβάθμιση σε 2,5 GbE και θα παρέχουμε πρακτικές ιδέες για την αναβάθμιση της υποδομής του δικτύου σας.

 

Το πρωτόκολλο 2,5 Gigabit Ethernet (2,5 GbE) ορίζεται από πρότυπα όπως τα IEEE 802.3bz, NBASE-T και MGBASE-T, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2016. Αυτά τα πρότυπα επικεντρώνονται στο Ethernet μέσω καλωδίωσης συνεστραμμένου ζεύγους σε ταχύτητες 2,5 και 5 Gbps, αξιοποιώντας την ίδια υποδομή με το ευρέως χρησιμοποιούμενο Gigabit Ethernet, ενώ προσφέρουν σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων. Τα συγκεκριμένα πρότυπα που σχετίζονται με αυτές τις ταχύτητες είναι γνωστά ως 2,5GBASE-T και 5GBASE-T.

 

Το NBASE-T, σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται σε εξοπλισμό Ethernet που υποστηρίζει ταχύτητες τουλάχιστον 2,5 Gbps και μερικές φορές 5 ή 10 Gbps. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του NBASE-T είναι η ικανότητά του να προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα λειτουργίας του με βάση την ποιότητα του καλωδίου, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς εκπαίδευσης για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης. Αυτή η προσαρμοστική ικανότητα εξασφαλίζει ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί με την καλύτερη ταχύτητα που υποστηρίζει το καλώδιο, προσφέροντας ευελιξία και αποτελεσματικότητα σε διάφορα περιβάλλοντα δικτύωσης.

 

Επιπλέον, οι συσκευές που είναι εξοπλισμένες με NBASE-T υποστηρίζουν συνήθως πρόσθετες ταχύτητες σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων των 10, 100 ή 1000 Mbps, χάρη στην αυτόματη διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να διαπραγματεύονται και να προσαρμόζονται απρόσκοπτα στις δυνατότητες του εξοπλισμού στο άλλο άκρο του καλωδίου, παρέχοντας συμβατότητα με διάφορες διαμορφώσεις δικτύωσης.

 

Πλεονεκτήματα της αναβάθμισης σε 2,5 GbE:

  • Αυξημένο εύρος ζώνης για απαράμιλλη απόδοση

Στο επίκεντρο της επανάστασης των 2,5 GbE βρίσκεται η σημαντική αύξηση του εύρους ζώνης. Με ταχύτητες έως και 2,5 φορές ταχύτερες από το παραδοσιακό 1 GbE, οι χρήστες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν ομαλότερες μεταφορές δεδομένων, μειωμένη καθυστέρηση και συνολικά βελτιωμένη διαδικτυακή εμπειρία. Είτε κάνετε streaming περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας, είτε συμμετέχετε σε διαδικτυακά παιχνίδια που απαιτούν μεγάλο εύρος ζώνης, είτε σε εικονικές συναντήσεις, το πρότυπο 2,5 GbE εξασφαλίζει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα.

  • Προετοιμασία για τις απαιτήσεις του αύριο

Το τεχνολογικό τοπίο εξελίσσεται διαρκώς, το ίδιο και οι ανάγκες μας σε συνδεσιμότητα. Η αναβάθμιση σε 2,5 GbE είναι μια στρατηγική κίνηση για να διασφαλίσετε την υποδομή του δικτύου σας για το μέλλον. Με την υιοθέτηση αυτού του προτύπου, δεν συμβαδίζετε απλώς με την εποχή, αλλά μένετε μπροστά από αυτήν. Το πρότυπο 2,5 GbE έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών, παρέχοντας μια πιο βιώσιμη λύση που ελαχιστοποιεί την ανάγκη για συχνές αναβαθμίσεις.

  • Βελτιστοποιημένη απόδοση για την εποχή της συνδεσιμότητας

Καθώς τα σπίτια και τα γραφεία κατοικούνται όλο και περισσότερο από έξυπνες συσκευές, το πρότυπο 2,5 GbE αποτελεί μονόδρομο ως προς την αποδοτικότητα του δικτύου σας. Αυτή η αναβαθμισμένη ταχύτητα διαχειρίζεται την έντονη κίνηση δεδομένων που δημιουργείται από πολλαπλές συνδεδεμένες συσκευές, διασφαλίζοντας ότι δραστηριότητες όπως το streaming περιεχομένου, η τηλεδιάσκεψη και το online gaming παραμένουν ομαλές και χωρίς καθυστερήσεις.

  • Βελτίωση επιδόσεων με αποδοτικό κόστος

Ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις υψηλότερης ταχύτητας, όπως το 10 GbE, το πρότυπο 2,5 GbE επιτυγχάνει μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και κόστους. Αυτό το καθιστά μια οικονομικά αποδοτική λύση για ιδιώτες και οργανισμούς που επιθυμούν να βιώσουν σημαντικά βελτιωμένες ταχύτητες χωρίς να κοστίζουν υπερβολικά.

 

Τρόποι αναβάθμισης του δικτύου σας σε 2,5 GbE:

  • Επενδύστε σε switch συμβατά με 2,5 GbE

Αναβαθμίστε τα switch του δικτύου σας σε συμβατούς με το πρότυπο 2,5 GbE. Τα σύγχρονα switch με πολλαπλές θύρες 2,5 GbE εξασφαλίζουν ότι ολόκληρη η υποδομή του δικτύου σας μπορεί να υποστηρίξει τις αυξημένες ταχύτητες.

  • Αναβαθμίστε τις κάρτες διασύνδεσης δικτύου (NIC)

Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές σας είναι εξοπλισμένες με NIC συμβατές με 2,5 GbE. Αυτό περιλαμβάνει υπολογιστές, NAS, και άλλες συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο. Η αναβάθμιση ή η προσθήκη μιας κάρτας δικτύου, θα σας επιτρέψει να επωφεληθείτε πλήρως από τις βελτιωμένες ταχύτητες.

  • Έλεγχος ή/και αναβάθμιση της καλωδίωσης

Ελέγξτε ότι η τρέχουσα υποδομή καλωδίωσης μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες 2,5 GbE. Η βέλτιστη απόδοση επιτυγχάνεται με καλώδια Cat6 ή Cat6a. Αναβαθμίστε τα καλώδια όπου είναι απαραίτητο για να αποφύγετε πιθανά bottlenecks.

  • Διασφάλιση συμβατότητας δρομολογητή

Επιβεβαιώστε ότι ο δρομολογητής σας υποστηρίζει ταχύτητες 2,5 GbE. Εάν όχι, εξετάστε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε δρομολογητή ικανό να διαχειριστεί την αυξημένη απόδοση δεδομένων.

Αξιολογήστε τη συμβατότητα της συσκευής.

 

Πριν κάνετε το άλμα, βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές σας, όπως οι υπολογιστές και οι εκτυπωτές, είναι συμβατές με 2,5 GbE. Ελέγξτε για ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης ή εξετάστε το ενδεχόμενο αναβάθμισης των συσκευών ανάλογα με τις απαιτήσεις σας.

 

Κλείνοντας, το πρωτόκολλο 2,5 GbE, όπως ορίζεται από τα πρότυπα IEEE 802.3bz και NBASE-T, εισάγει μια ευέλικτη και προσαρμοστική λύση για το Ethernet μέσω καλωδίωσης συνεστραμμένου ζεύγους, προσφέροντας υψηλότερες ταχύτητες, διατηρώντας παράλληλα τη συμβατότητα με την υπάρχουσα υποδομή Gigabit Ethernet. Αυτό το καθιστά μια ευέλικτη επιλογή για όσους αναζητούν μια αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του δικτύου τους.

  • Like 4

31 Comments


Recommended Comments



Εχω εντοπίσει το switchακι, σκοπευω να το αλλαξω. Η πριζα του τοιχου δινει 1000ρι

Link to comment

Ε ναι. 100 mbps είναι αστείο πλέον. Με τόσα συνδεόμαστε στο internet πλέον 😛 

Link to comment

Βασικα ειναι κουραστικο

Κατσε, ακομα δεν εχω κλεισει χρονο στη δουλεια, θα γινουν και αυτα

Link to comment

εχω 2.5G και απλο ταπεινο cat5.e στα 40+ μετρα, στα ιδια καλωδια δουλυει και 5αρι αλλα το κοστος ξεφευγει.

Link to comment

1gbit κυριως γιατι ακομα εχουμε μεινει με HDD στο Storage οποτε δεν υπαρχει λογος για κατι παραπανω μεχρι να γινουν πιο προσιτά τα 2.5 switch/καρτες.

Link to comment
2 λεπτά πριν, το μέλος GeorgeVasil έγραψε:

1gbit κυριως γιατι ακομα εχουμε μεινει με HDD στο Storage οποτε δεν υπαρχει λογος για κατι παραπανω μεχρι να γινουν πιο προσιτά τα 2.5 switch/καρτες.

Με το 2.5 GbE switch, έπιασα 292 Mb/sec. Τέτοιες ταχύτητες δε τις βλέπουν οι μηχανικοί δίσκοι

  • Like 1
Link to comment
3 ώρες πριν, το μέλος astrolabos έγραψε:

Με το 2.5 GbE switch, έπιασα 292 Mb/sec. Τέτοιες ταχύτητες δε τις βλέπουν οι μηχανικοί δίσκοι

Αυτο λεω! Οτι ο homeserver εχει hdd και δεν εχω αναγκη απο επιπλεον bandwidth!

  • Like 1
Link to comment
7 ώρες πριν, το μέλος astrolabos έγραψε:

Με το 2.5 GbE switch, έπιασα 292 Mb/sec. Τέτοιες ταχύτητες δε τις βλέπουν οι μηχανικοί δίσκοι

Μεχρι 180 πάνε

Link to comment

Εξαραταται το δισκο, οι 16TB exos που εχω ξεκινανε απο τα 260 και καταληγουν στα

mstsc_1729_13-03-24_4eoa.png.03c5a6bf91c70c827de95fe7337a2af6.png

 

οποτε σιγουρα τερματιζουν το 1000αρι για πλακα ενω εαν ειναι σε τιποτα raid απλα τερματιζουν και το 2.5G

 

το θεμα με το 2.5G ειναι οτι οταν κανεις μεταφορες δε γονατιζει το δικτυο ή/και εαν υπαρχουν 2 υπολογιστες που ζητανε data να εχουν -εφοσον δεν ειναι στο ιδιο δισκο- ταχυτητες καλυτερες και εαν ηταν μονοι τους σε 1000αρι.

Έγινε επεξεργασία από panoc
  • Like 2
Link to comment

Ωραία τα λέτε ρε παίδες. Βέβαια, σαν επιστημονική φαντασία μου ακούγονται αλλά εν πάση περιπτώσει. Έχει ένα χρόνο μόνο που πήγα από την αχρεία aDSL 24άρα που με το ζόρι μου έδινε 13-14Μbps σε 50άρα. Το καλό με την 50άρα, μου δίνει καρφί 55Mbps (6,1MB/s). Παραείμαι ευχαριστημένος με τα ίδια λεφτά.

 

Αυτοί που έχουν 100άρα ή και 200άρα, σας δίνει και εσάς καρφί 100/200 ή και λίγο παραπάνω; Αυτές κάτω του 1Gbps δεν είναι εξολοκλήρου οπτικές, ε; Ιδέα μου είναι πως είναι οπτική μόνο από το ΚΑΦΑΟ έως το σπίτι ή κάτι παρόμοιο.

 

Υποτίθεται ότι σκάβουν και Θεσσαλονίκη. Τώρα γιατί σκάβουν, θα σας γελάσω. Ωστόσο, οι περισσότερες μητρικές πλέον υποστηρίζουν 2,5Gbps. Ποιος πάροχος θα μου δώσει τόση ταχύτητα, όμως; Κανείς, να υποθέσω. Επίσης με τις μητρικές, ένας συγκεκριμένος 2,5Gbps της Intel είχε σοβαρό πρόβλημα με χάσιμο πακέτων κλπ. Σίγουρα οι νέες έχουν διαφορετικό ελεγκτή/controller ή πως το λένε. Με την ταπεινή 50άρα μου, την έχω θέσει "Speed & Duplex" στα "100Mbps Half-Duplex" και είμαι τζετ.

 

Κάτι τελευταίο. Δεν έχω ιδέα τι εννοείτε όταν λέτε "switch". Επίσης, καλώδιο Cat6. Το καλώδιο Cat6 είναι παρόμοιο με το Ethernet που έχω και το τραβάω από το ρούτερ στον υπολογιστή αλλά μιλάμε για πολύ καλύτερη ποιότητα; Εχώ το ίδιο 20 μέτρα από τότε που είχα 512 kbps σύνδεση και ακόμη δουλεύει μια χαρά.

Έγινε επεξεργασία από Nicolaos Mark
Link to comment

Μιλάμε για εσωτερικό δίκτυο, όχι για τη σύνδεση με το διαδίκτυο 😛

Link to comment

Εννοείς το "Switch";

 

Επίσης πρόσεξα πως κάποιοι παραπονιούνται για τους σκληρούς δίσκους. Γιατί ακόμη τους χρησιμοποιείται; Μια από τις καλύτερες αναβαθμίσεις του υπολογιστή. Ερωτεύτηκα τους SSD από την πρώτη στιγμή. Ο πρώτος μου, Samsung 830, μετα 840/850/860 και μετά μόνο NVME Samsung 970 EVO Plus, 980PRO, 990PRO.

 

Ο μόνος που με «πρόδωσε», ο 980PRO με το προβληματικό Firmware το οποίο δεν πρόλαβα να το αναβαθμίζω πριν ο δίσκος πάει kaput. Τώρα χρησιμοποιώ τον 990PRO ως κύριο δίσκο και πήρα 2 Western Digital με τους οποίους έμεινα ευχαριστημένος. Για παιχνίδια ο SN850X και για απλή αποθήκευση ταινιών/σειρών, ο DRAM-less SN770 ο οποίος κατόπιν έμαθα πως βγήκε από τους καλύτερους DRAM-less. Ωστόσο, δεν θα συνιστούσα DRAM-less παρά μόνο για απλή αποθήκευση. Αν και πλέον και αυτοί γίνονται καλοί, αν δεν αντιγράφεις συνεχώς μεγάλα αρχεία.

Έγινε επεξεργασία από Nicolaos Mark
Link to comment
2 ώρες πριν, το μέλος Nicolaos Mark έγραψε:

Με την ταπεινή 50άρα μου, την έχω θέσει "Speed & Duplex" στα "100Mbps Half-Duplex" και είμαι τζετ.

Γιατι μπηκες στον κοπο να το πειράξεις αυτο?

Link to comment
1 ώρα πριν, το μέλος slalom έγραψε:

Γιατι μπηκες στον κοπο να το πειράξεις αυτο?

half duplex για να μη μπορει να στειλει/λαβει ταυτοχρονα..... οτι πρεπει για να "πνηξεις" τη γραμμη.

Link to comment
On 18/3/2024 at 4:08 ΜΜ, το μέλος Nicolaos Mark έγραψε:

Ωραία τα λέτε ρε παίδες. Βέβαια, σαν επιστημονική φαντασία μου ακούγονται αλλά εν πάση περιπτώσει. Έχει ένα χρόνο μόνο που πήγα από την αχρεία aDSL 24άρα που με το ζόρι μου έδινε 13-14Μbps σε 50άρα. Το καλό με την 50άρα, μου δίνει καρφί 55Mbps (6,1MB/s). Παραείμαι ευχαριστημένος με τα ίδια λεφτά.

 

Αυτοί που έχουν 100άρα ή και 200άρα, σας δίνει και εσάς καρφί 100/200 ή και λίγο παραπάνω; Αυτές κάτω του 1Gbps δεν είναι εξολοκλήρου οπτικές, ε; Ιδέα μου είναι πως είναι οπτική μόνο από το ΚΑΦΑΟ έως το σπίτι ή κάτι παρόμοιο.

 

Υποτίθεται ότι σκάβουν και Θεσσαλονίκη. Τώρα γιατί σκάβουν, θα σας γελάσω. Ωστόσο, οι περισσότερες μητρικές πλέον υποστηρίζουν 2,5Gbps. Ποιος πάροχος θα μου δώσει τόση ταχύτητα, όμως; Κανείς, να υποθέσω. Επίσης με τις μητρικές, ένας συγκεκριμένος 2,5Gbps της Intel είχε σοβαρό πρόβλημα με χάσιμο πακέτων κλπ. Σίγουρα οι νέες έχουν διαφορετικό ελεγκτή/controller ή πως το λένε. Με την ταπεινή 50άρα μου, την έχω θέσει "Speed & Duplex" στα "100Mbps Half-Duplex" και είμαι τζετ.

 

Κάτι τελευταίο. Δεν έχω ιδέα τι εννοείτε όταν λέτε "switch". Επίσης, καλώδιο Cat6. Το καλώδιο Cat6 είναι παρόμοιο με το Ethernet που έχω και το τραβάω από το ρούτερ στον υπολογιστή αλλά μιλάμε για πολύ καλύτερη ποιότητα; Εχώ το ίδιο 20 μέτρα από τότε που είχα 512 kbps σύνδεση και ακόμη δουλεύει μια χαρά.

Πολύ σύντομα:

Το ethernet δουλεύει εξαιρετικά σε full duplex. Εκτός εάν έχεις πρόβλημα δεν έχεις λόγο να πειράζεις ούτε την ταχύτητα, ούτε το duplex.

Οι ταχύτητες που συζητάμε είναι για τοπικό δίκτυο. Εκεί συμμετέχει και το switch για να μπορείς να συνδέεις πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Μπορεί να κατεβάζεις αργά από το internet, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατεβάζεις αργά και από το NAS που είναι στο διπλανό δωμάτιο.

Η κατηγορία του καλωδίου UTP ορίζεται από τις προδιαγραφές για τις οποίες έχει πιστοποιηθεί, αν και ένα "ταπεινό" cat5e μπορεί να σηκώσει έως και 10Gbit για μικρές αποστάσεις.

Μεγαλύτερη κατηγορία: Πιο απαιτητικές προδιαγραφές.

  • Like 1
Link to comment

Το έχω στο πρόγραμμα για το σπίτι.
όταν με το καλό μας βάλουν ίνες και βάλω 1GBs θα αντικατασταθούν τα switchakia . το κόστος είναι ακόμα μεγάλο , πρέπει να πάνε τα 2,5gbs κάτω από 50 ευρώ :D
τώρα με 1gbs μια χαρά , από XBOXS σε XBOXX που έχουν NVME μέσα τους οι ταχύτητες είναι ασύλληπτες με το 1gbs δίκτυο

  • Like 1
Link to comment
16 ώρες πριν, το μέλος ARMAGEDDON έγραψε:

Το έχω στο πρόγραμμα για το σπίτι.
όταν με το καλό μας βάλουν ίνες και βάλω 1GBs θα αντικατασταθούν τα switchakia . το κόστος είναι ακόμα μεγάλο , πρέπει να πάνε τα 2,5gbs κάτω από 50 ευρώ :D
τώρα με 1gbs μια χαρά , από XBOXS σε XBOXX που έχουν NVME μέσα τους οι ταχύτητες είναι ασύλληπτες με το 1gbs δίκτυο

Υπάρχουν ήδη μερικά στην αγορά με κάτω απο 50€, δες εδώ: 

WWW.SERVETHEHOME.COM

In our Nicgiga S250501 review, we see how this 5-port 2.5GbE and single SFP+ 10G port switch perfoms compared to others we have tested

 

 

 

Το σκεφτόμουν και εγώ να πάω σε 2,5 γιατί οι μισές συσκευές στο δίκτυο μου έχουν 2,5Gbit NICs και έχω 1150 Mbit internet. Σε speedtest με συσκευή 2,5Gbit στο ρούτερ κατευθείαν, πιάνω και full speed λόγο του τοπικού Gbit δικτύου οι άλλες συσκευές φτάνουν max 950Mbit.

 

Προτιμώ όμως να χάνω 10% από το max speed πριν αρχίσω να αλλάζω κάρτες δικτύου, access points, switches και NAS. Καλωδίωση πέρασα πάντως πέρυσι με cat8.1, που πάει μέχρι τα 40Gbits, μιας και η τιμή τους δεν είχε καμιά σημαντική διαφορά με cat6/7. 

 

Ίσως σε 1-2 χρόνια αν πχ αλλάξω NAS ή μου δώσει ο πάροχος μεγαλύτερη γραμμή, να αλλάξω τα και το τοπικό δίκτυο. Δεν νομίζω ότι αξίζει για εμένα τώρα, βέβαια εξαρτάτε τι μεταφορές γίνονται στο δίκτυο και πόσοι χρήστες είναι ενεργοί, οπότε για κάποιον άλλον ίσως να αξίζει.

 

 

Link to comment
9 ώρες πριν, το μέλος Drtzekos έγραψε:

Προτιμώ όμως να χάνω 10% από το max speed πριν αρχίσω να αλλάζω κάρτες δικτύου, access points, switches και NAS

Ποσα ειναι αυτα τα switches που γραφετε ολοι?

  • Like 1
Link to comment
13 ώρες πριν, το μέλος slalom έγραψε:

Ποσα ειναι αυτα τα switches που γραφετε ολοι?

Εγώ π.χ. τώρα έχω 3, σε 3 διαφορετικά δωμάτια, με διαφορετικά specifications, το ένα π.χ. έχει PoE.

 

Πάει modem->router/server->switch("σαλόνι")->switch("γραφείο")->switch("διάδρομος")

 

Άρα μια συσκευή στο switch-διάδρομος, περνάει από 3 switch και εκεί έχω κουμπωμένα ένα NAS, ένα access-point, ... . Αν θέλω στο pc στο γραφείο να πάω στα 2,5 πρέπει να αλλάξω τουλάχιστον 2 κάρτες δικτύου στο router και 2 switches. Μετά θα με έτρωγε να αλλάξω και το 3ο και να αλλάξω και NAS γιατί αυτό που έχω πάει max 1Gbit 😁.

 

Αλλά γενικώς δεν με πολύ ψήνει το 2,5, ίσως αλλάξω σε 1-2-3 χρόνια όταν γίνει το 10Gbit τις μόδας😅, το οποίο υπάρχει σε server/business εδώ και 15 χρόνια. Ήδη υπάρχουν πολλά switch στην αγορά, τα πιο παλιά δυστυχώς δεν υποστηρίζουν 2,5 αλλά μόνο 1 και 10.

 

Βασικά είναι αρκετά περίεργη για εμένα η ύπαρξη/δημιουργία του 2,5 (2016) όταν το 10 προϋπάρχει (2006). Το 2,5 είναι στην ουσία μια κομμένη έκδοση του 10, που απλά κατεβάζουν την συχνότητα για συμβατότητα με καλώδια χειρότερης ποιότητας (cat5/6). Πλέον, αν δεν υπάρχει θέμα με την καλωδίωση, δεν βλέπω λόγο κάποιος να κάνει σήμερα επένδυση σε 2,5 και όχι σε 10 μιας και οι διαφορές στην τιμή είναι μικρές και η ταχύτητα είναι x4 🤔

Link to comment
3 ώρες πριν, το μέλος Drtzekos έγραψε:

Εγώ π.χ. τώρα έχω 3, σε 3 διαφορετικά δωμάτια, με διαφορετικά specifications, το ένα π.χ. έχει PoE.

 

Πάει modem->router/server->switch("σαλόνι")->switch("γραφείο")->switch("διάδρομος")

 

Άρα μια συσκευή στο switch-διάδρομος, περνάει από 3 switch και εκεί έχω κουμπωμένα ένα NAS, ένα access-point, ... . Αν θέλω στο pc στο γραφείο να πάω στα 2,5 πρέπει να αλλάξω τουλάχιστον 2 κάρτες δικτύου στο router και 2 switches. Μετά θα με έτρωγε να αλλάξω και το 3ο και να αλλάξω και NAS γιατί αυτό που έχω πάει max 1Gbit 😁.

 

Αυτο στην δομημένη καλωδίωση είναι τελείως απαγορευτικό. Ποτε δεν βαζει καποιος switch στην σειρα γιατι αν χαλασει ενα οτι υπαρχει απο εκει και μετα εχει downtime. 

 

Στην περιπτωση σου κανεις πιο σωστη την καλωδίωση.

Link to comment
48 λεπτά πριν, το μέλος GeorgeVasil έγραψε:

Αυτο στην δομημένη καλωδίωση είναι τελείως απαγορευτικό. Ποτε δεν βαζει καποιος switch στην σειρα γιατι αν χαλασει ενα οτι υπαρχει απο εκει και μετα εχει downtime. 

 

Στην περιπτωση σου κανεις πιο σωστη την καλωδίωση.

Στην διαρρύθμιση που έχω δεν γίνεται κάτι καλύτερο χωρίς να ρίξω 10 καλώδια, που για σπιτικό δίκτυο δεν έχει νόημα. Κάθε δωμάτιο έχει το switch του και όλα είναι ενσύρματα. Μόνο το μόντεμ να μην καεί και για όλα τα άλλα έχω backup ή προσωρινό workaround/fallback. Αλλά ξεφεύγουμε από το θέμα 😁

 

 

Link to comment

Το 2.5GbE ήταν πάντα ημίμετρο για μένα που κακώς προτάθηκε αρχικά και κακώς έγινε της μόδας τελευταία. Πριν αρκετά χρόνια πήγα από το 1GbE στο 10GbE (σε CAT6) και σταδιακά άρχισα να αναβαθμίζω/αντικαθιστώ συσκευές στο σπίτι όπου γινόταν.

Έγινε επεξεργασία από gorg
  • Agree 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.