Σίγουρα το backup των δεδομένων μας είναι κάτι απαραίτητο. Πόσο μάλλον στις ημέρες μας, όπου το κάθε ransomware απειλεί τις αγαπημένες σας φωτογραφίες, τα έγγραφα της δουλειά σας κλπ.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 προτάσεις δωρεάν Backup Software ώστε να προστατεύσουμε τα αρχεία μας.
Πριν προχωρήσω όμως σε συγκεκριμένα software και ρυθμίσεις, να αναφέρω ότι το σωστό backup είναι το offline backup.
Δηλαδή, δεν έχει νόημα να έχω backup τις φωτογραφίες σε ένα εξωτερικό δίσκο που είναι συνέχεια online. Ούτε σε ένα NAS που είναι συνεχώς προσβάσιμο.
Γιατί; Γιατί πολύ απλά, αν κρυπτογραφηθούν τα αρχεία μου, θα κρυπτογραφηθεί και το backup επίσης!
Επίσης είναι κάτι που πρέπει να προγραμματίζεται, π.χ. κάθε Κυριακή ή κάτι τέτοιο. Φυσικά, δεν κάνουμε πλέον κάθε φορά full backups, αλλά κάνουμε ένα full και πάνω σε αυτό κάνουμε incremental/differential backups, δηλαδή στην αρχή παίρνουμε τα πάντα και μετά συμπληρώνουμε μόνο τα νέα ή αλλαγμένα αρχεία. Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει να έχουμε πλήρες backup με λιγότερο χώρο, αλλά και μία ιστορικότητα.
Ξεκινάμε λοιπόν με τις προτάσεις των software!
EaseUS Backup Free
Θα το βρείτε εδώ: http://www.easeus.com/backup-software/tb-free.html
Το EaseUS το χρησιμοποιώ μερικά χρόνια και γενικά είναι αυτό που λέμε "κάνει όλη τη δουλειά και την κάνει εύκολα".
Θα επιλέξουμε File Backup και θα ορίσουμε ποια αρχεία θέλουμε να κάνουμε backup, καθώς και τις επιλογές του Job.
Πατώντας τις επιλογές του Schedule, Backup Options και Image-reserve strategy θα επιλέξουμε: το πρόγραμμα (π.χ. μηνιαίο κλπ), την κρυπτογράφηση και τη συμπίεση και τέλος την πολιτική διαγραφής παλιών images για να γλιτώσουμε χώρο.
Τι μου άρεσε:
Το φιλικό και εύχρηστο interface. Οι δυνατότητες full system backup/restore και clone. Οι επιλογές network/load throttling. Οι δυνατότητες image-reserve (retention). Η δυνατότητα για αποθήκευση των backups σε cloud services.
AOMEI Backupper
Θα το βρείτε εδώ: http://www.backup-utility.com/free-backup-software.html
Ένα επίσης γνωστό software, το interface του είναι κατανοητό και έχει πολλές δυνατότητες.
Ομοίως, θα πάμε στο Backup και θα επιλέξουμε File Backup. Το interface εδώ δεν βοηθά και πολύ στην επιλογή των αρχείων και ειδικά αν θέλουμε να απο-επιλέξουμε κάποιον φάκελο, π.χ. θέλω το My Documents αλλά θέλω να μην πάρω backup ένα φάκελο εκεί μέσα, αυτό θα γίνει μέσω file/folder filters.
Τι μου άρεσε:
Η δυνατότητα VSS, χρήσιμο σε πιο "επαγγελματικό" περιβάλλον. Η δυνατότητα File Sync μεταξύ φακέλων/συσκευών. Το full system/clone feature.
ASCOMP BackupMaker
Θα το βρείτε εδώ: http://www.backupmaker.com/
Το BackupMaker είναι ένα πρόγραμμα που έχει την εξής ιδιαιτερότητα: έχει πολλά options που συνήθως συνοδεύουν επαγγελματικά προγράμματα, όπως την εκτέλεση batches πριν/μετά το backup και την μεταφορά σε FTP server. Το γραφικό του περιβάλλον είναι πιο δύσχρηστο από τα άλλα, πιστεύω είναι επιλογή για πιο έμπειρους χρήστες.
Επιλέγοντας το Backup και μετά ακολουθώντας τον πολύ αναλυτικό Wizard φτιάχνουμε το backup job στα μέτρα μας.
Τι μου άρεσε:
Η δυνατότητα backup με αποθήκευση σε FTP server. Τα συνεχή incrementals μέχρι και λίγα λεπτά μεταξύ τους. Η δυνατότητα αποστολής mails για τα tasks μέσω SMTP.
FBackup
Θα το βρείτε εδώ: http://www.fbackup.com/quick-download.php
Το Fbackup έχει την μορφή "κονσόλας" και είναι αρκετά τακτοποιημένο. Θυμίζει MS Office και είναι πολύ εύχρηστο ακόμα και στο Advanced Mode. Ωστόσο, στην free του μορφή δεν κάνει incremental/differential, παρά μόνο Full Backup!
Τι μου άρεσε:
Η δυνατότητα εγγραφής στο Google Drive. Η ευκολία της κονσόλας.
QILING Disk Master Free
Θα το βρείτε εδώ: http://www.idiskhome.com/main/product_free.shtml
Ένα ενδιαφέρον, πιο νέο, πρόγραμμα με επιλογές που τις βρίσκουμε σε άλλα που έχουν πολλά παραπάνω χρόνια στο χώρο με αρκετές επιρροές από τον ανταγωνισμό. Έχει αρκετά καλό interface, αν και έχω παρατηρήσει κάποια μικρά κολλήματα και δυσκολίες του GUI.
Επιλέγοντας το File Backup και ακολουθώντας τις οδηγίες φτιάχνουμε ομοίως ένα backup job.
Τι μου άρεσε:
Το απλό και λιτό interface. Έκανε το ίδιο backup με τα άλλα σε λιγότερο χρόνο. Η δυνατότητα δημιουργίας Ramdisk! Woot!
Αυτά λοιπόν είναι 5 δωρεάν Backup Software που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την προστασία των αρχείων σας από διαγραφή ή άλλη ζημιά! Αν έχετε επιπλέον προτάσεις ή ερωτήσεις, μπορείτε να τις αναφέρετε στα σχόλια παρακάτω!
- 26
16 Comments
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now