Στο δεύτερο τμήμα του οδηγού θα δούμε την εγκατάσταση του Wordpress ωστε να προχωρήσεις μετά στην δημιουργία του website σου.
Στο πρώτο τμήμα του οδηγού είδαμε πως γίνεται η κατοχύρωση ενός domain name, η επιλογή hosting, καθώς και πως ενώνονται αυτά τα δύο.
Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις ένα CMS, δηλαδή ένα Content Management Software, το οποίο θα σε βοηθήσει να κάνεις αλλαγές στις σελίδες σου, με εύκολο τρόπο και χωρίς να ασχοληθείς ποτέ με κώδικα. Η κορυφαία επιλογή για αρχάριους (και όχι μόνο) είναι το Wordpress, λόγω της απλότητάς του, αλλά και της τεράστιας βάσης του με plugins και themes.
1. Λήψη/Ανέβασμα εγκατάστασης Wordpress
Πρώτα λοιπόν, κατεβάζεις το Wordpress από εδώ: https://wordpress.org/download/
Υπάρχει και στα Ελληνικά, με Ελληνικό admin πάνελ, εδώ: https://el.wordpress.org/
Αφού κατεβάσεις το .zip με το τελευταίο wordpress, θα κάνεις είσοδο στο cPanel του server σου και μετά θα πας στο File Manager.
Εκεί, θα πλοηγηθείς στο φάκελο public_html και θα επιλέξεις το Upload ώστε να ανεβάσεις το .zip αρχείο. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, θα πατήσεις το [Go Back to “/home/.../public_html”].
Μετά, επιλέγεις το αρχείο που ανέβασες και πατάς το Extract και κάνεις Extract files στο public_html που σου προτείνει. Μόλις ολοκληρωθεί το extraction πατάς το close.
Το extraction δημιουργεί το φάκελο wordpress, αλλά δεν το θέλεις αυτό, γιατί αλλιώς η σελίδα σου θα είναι π.χ. jpavly.gr/wordpress. Οπότε θα κάνεις διπλό κλικ στο εικονίδιο του φακέλου και θα μπεις στο φάκελο "wordpress".
Εκεί πατάς το Select All και όπως είναι τα επιλεγμένα αρχεία, τα πιάνεις και τα κάνεις drag & drop αριστερά στο public_html.
Τώρα το site σου θα απαντάει στο root φάκελο, π.χ. jpavly.gr!
2. Δημιουργία MySQL βάσης
Επιστρέφουμε στο cPanel για να δημιουργήσουμε την MySQL βάση για να λειτουργήσει το Wordpress. Για αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε το MySQL Database Wizard.
Στο πρώτο βήμα δίνεις το όνομα της βάση, π.χ. jpavly_db. Σημειώνεις αυτό το όνομα.
Στο δεύτερο βήμα δίνεις το όνομα του db user, π.χ. jpavly_root. Σημειώνεις το όνομα και το Password που θα δώσεις. Εννοείται ότι προσέχεις ώστε να είναι ισχυρό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κουμπί Generate password που υπάρχει ακριβώς δίπλα.
Στο τρίτο βήμα δίνεις All Privileges στον χρήστη που έφτιαξες και ολοκληρώνεται και αυτό το βήμα.
3. Εγκατάσταση Wordpress
Τώρα έχεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσεις την εγκατάσταση του Wordpress. Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να μπεις στο URL σου, π.χ. www.jpavly.gr
Η εγκατάσταση είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι. Ακολουθείς τον Wizard και στο σημείο που σου ζητάει στοιχεία βάσης, βάζεις ότι δημιούργησες πριν:
Μετά θα πατήσεις το Submit και τέλος το Run the install.
Στο επόμενο βήμα θα δώσεις το όνομα του site σου, το username που θέλεις να κάνεις είσοδο (μην βάλεις admin ή root), ένα secure password και το email σου.
Τέλος, πατάς το Install Wordpress και μετά την ολοκλήρωση κάνεις Login για πρώτη φορά στο Admin Panel σου!
Στο επόμενο (και τελικό τμήμα) θα αναλύσουμε το Wordpress και το πως κινείσαι στα πρώτα βήματα!
- 14
1 Comment
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now