Jump to content



in|security

  • entries
    8
  • comments
    99
  • views
    110.570

Τι πρέπει να κάνεις για να φτιάξεις μόνος σου ένα website (1ο μέρος)


jpavly

11.200 views

Ακούω συχνά την απορία "πως ανεβάζεις ένα site;".

 

Φυσικά, υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι ενδεχομένως να κάνουν τη δουλειά πολύ καλύτερα, αλλά ναι, αν θέλεις να το προσπαθήσεις αξίζει. Και φυσικά, αυτό το θέμα είναι πολυδιάστατο, θα προσπαθήσω να διατηρήσω μία μέση γραμμή για να καλυφθούν πολλές περιπτώσεις.

 

Χρειάζεσαι μερικά χρήματα για να ξεκινήσεις και μετά ακολουθείς τα βήματα που αναφέρω!

 

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Έστω ότι έχεις μία επιχείρηση, για παράδειγμα, ηλεκτρολόγος. Θέλεις να έχεις μία online παρουσία, γιατί όπως κι αν το κάνουμε, 2016 έχουμε και η προβολή είναι καλή, με όποιο μέσον κι αν την κάνεις. Ας πούμε ότι σε λένε Γιώργο Ρευματίδη.

 

Βήμα 1ο: Domain name

Ξεκινάμε από το πρώτο βήμα: βρίσκεις ένα domain name. Δηλαδή, η διεύθυνση που θα "απαντάει" η σελίδα σου. Για να βρεις ένα διαθέσιμο, ψάξε εδώ: http://www.gr

Όχι, μην πας στον Χ registrar (αυτά τα sites που αγοράζεις domain names) που έχει πιο όμορφο ψαχτήρι. Έτσι την πάτησα μία φορά, σκέφτηκα ένα πολύ ωραίο, εύηχο όνομα, και 2 μέρες μετά το είδα κλεισμένο από τον ίδιο registrar. 

 

Tips για όμορφο, λειτουργικό domain name:

  • Να "ακούγεται", δηλαδή να είναι λέξη, όχι αρχικά κλπ (αρνητικό παράδειγμα: grgrevmatid.gr)
  • Να είναι όσο το δυνατόν μικρό και μην έχει πολλές παύλες (αρνητικό παράδειγμα: g-revmatidis-ilektrologos.gr)
  • Προσωπική άποψη, έχει να κάνει με το πως το λες, να είναι ευκολοπερίγραπτο στο τηλέφωνο αν θα το επικοινωνείς τακτικά από εκεί (αρνητικό παράδειγμα: electrawdouleies.gr = σε φαντάζομαι στο τηλέφωνο να λες: ηλεκτροδουλειές με όλα "e", "c" αντί για κάπα και το "O" με "aw", στο "leies" με "έψιλον-γιώτα")

Μόλις βρεις λοιπόν το domain name, τότε πας στον domain registrar που σου γυάλισε και το κλείνεις. Το κόστος για ένα .gr είναι ενδεικτικά 20-25€ η διετία.

 

Βήμα 2ο: Hosting

Μετά το όνομα, πάμε στο hosting, δηλαδή το χώρο στον οποίο θα φιλοξενείται η μελλοντική σελίδα σου, ενδεχομένως και το email σου. 

 

Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και οι επιλογές κυριολεκτικά είναι ατελείωτες. Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας εδώ: "ότι πληρώνεις, παίρνεις" αλλά αφορά τα οικονομικά πλάνα κυρίως. Η αγορά είναι δυστυχώς γεμάτη από "hosters" που χρεώνουν 10πλάσιες τιμές χωρίς υποστήριξη, τεχνογνωσία.

 

Εφόσον έχεις μπει στη διαδικασία να το κάνεις μόνος, προφανώς θέλεις να γλιτώσεις χρήματα. Οπότε κοιτάς μόνο shared περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει ένα μηχάνημα (συνήθως virtual) που έχει επάνω από μερικές 10άδες, μέχρι αρκετές 100άδες websites που μοιράζονται τις επιδόσεις. Αλλά για μία "απλή" σελίδα είναι ΟΚ.

 

Τα κριτήρια σου είναι τα εξής:

  1. Datacenter location: Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική. Όσο πιο κοντά, τόσο πιο σύντομα θα φτάσουν οι αναγνώστες στη σελίδα σας.
  2. Linux, Windows: Αν ακολουθήσεις τον οδηγό και επιλέξεις ένα Wordpress cms, σου προτείνω Linux για καλύτερες επιδόσεις.
  3. Βάση δεδομένων, FTP account, mailboxes, bandwidth: Οπωσδήποτε 1 βάση MySQL, να υπάρχει και FTP account. Ο αριθμός των mailbox εξαρτάται από σένα, ενώ το bandwidth συνήθως είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις.
  4. CPanel, Plesk, ή χωρίς panel: Το πάνελ διαχείρισης θα σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι το "κομμάτι" του μηχανήματος που σου αναλογεί. Ανεβοκατεβάζεις αρχεία, κάνεις backup, στήνεις τα mail σου, διαχειρίζεσαι την βάση σου κλπ. Προσωπικά προτείνω πάντα το CPanel, λύνει χέρια.
  5. Υποστήριξη: βασικό! Θεώρησε δεδομένο ότι ένα shared περιβάλλον θα παρουσιάσει πρόβλημα, καλό είναι να μην είναι νοικιασμένο σε ένα υπόγειο στο Bangladesh.

Ένα ενδεικτικό κόστος, είναι τα 50€ το χρόνο. Θα βρεις πολύ ακριβότερα, αλλά και φθηνότερα.

 

Βήμα 3ο: Πως δένουν αυτά τα 2;

Μόλις έχεις στα χέρια σου domain name και hosting, θα πάρεις από τον hoster σου τους λεγόμενους NS (Name Servers).

Τότε, θα πάρεις αυτές τις δύο διευθύνσεις (π.χ. ns1.thelab.gr, ns2.thelab.gr) και θα τις ρυθμίσεις στα αντίστοιχα πεδία στο διαχειριστικό panel του domain name σου. Μετά από μερικές ώρες, θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των NS.

Μόλις κάνεις και αυτό το βήμα, μπορείς να δημιουργήσεις παράλληλα και να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τα mailbox που έχεις δημιουργήσει.

 

Αυτά τα 3 βήματα ολοκληρώνουν τις πρώτες σου, απαραίτητες, αγορές και ενέργειες για να σηκώσεις τη σελίδα σου.

 

Με γειά!

 

Στο επόμενο επεισόδιο:

Οδηγίες για την υλοποίηση της σελίδας, όπου είναι πιο τεχνικού επιπέδου. Θα εγκαταστήσουμε το Wordpress, και θα φτιάξουμε τις βασικές ενότητες.

  • Like 44

12 Comments


Recommended Comments

Μόλις τώρα, το μέλος deninho έγραψε:

το στήσιμο του σέρβερ ποιος θα το παρουσιάσει; :p

Όταν λες στήσιμο τι εννοείς;

Link to comment

αυτό που εννοούσα ήταν ένα "how-to: φτιάξτε το δικό σας web server" :)

  • Like 2
Link to comment
πριν 1 ώρα, το μέλος deninho έγραψε:

αυτό που εννοούσα ήταν ένα "how-to: φτιάξτε το δικό σας web server" :)

Δεν είναι πολύ δύσκολο να στήσεις ένα βασικό lamp server, σε επόμενο επεισόδιο, γιατί όχι; ;)

  • Like 2
Link to comment

Για όσους ψήνονται να έχουν blog, μία καλή λύση είναι να το κάνουν host στο github pages (δωρεαν). Για την δημιουργία του μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά ένα static html generator της αρεσκείας σας (πχ pelican, hugo, jekyll κλπ).

Link to comment
πριν 3 λεπτά, το μέλος Dr.Paneas έγραψε:

Για όσους ψήνονται να έχουν blog, μία καλή λύση είναι να το κάνουν host στο github pages (δωρεαν). Για την δημιουργία του μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά ένα static html generator της αρεσκείας σας (πχ pelican, hugo, jekyll κλπ).

Λύσεις υπάρχουν άπειρες στον τομέα, προφανώς όμως κάποιος που δεν ξέρει που πάνε τα 4 από web dev (γιατί σε αυτόν απευθύνεται το blog post), θα "χαθεί" μέσα στο github, στην "ξερή" html και στα πρώτα 2-3 προβλήματα που θα συναντήσει θα τα παρατήσει από το troubleshooting που θα χρειαστεί.

 

Με το Wordpress είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα, σε στήσιμο, διαχείριση, updates κλπ.

 

Αν έχεις όμως τη διάθεση και το μεράκι να γράψεις ένα τέτοιο οδηγό, ενημέρωσε με να σου ανοίξω ένα member blog να το κάνεις :) 

Link to comment

Καλη αρχη στην παρουσιαση.

Πολυ χρησιμο αρθρο και κατι που ελειπε.

  • Like 1
Link to comment

πολύ καλό το άρθο! αναμένουμε το επόμενο με ποιο πολλά τεχνικά στοιχεία :D

  • Like 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.